Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

7 идеи за разходки около Велинград

Снимка: Венета Николова

Вижте нашите предложения как да съчетаете здравословната си почивка във Велинград, утвърдил се като спа столицата на Балканите, с опознаване на приказните Родопи и близките забележителности:

1. Обиколете езерото Клептуза с водно колело


Най-големият карстов извор в България оформя живописно езеро в покрайнините на Велинград. Районът е обявен за защитена зона заради виреещите 285 вида растения и се е превърнал в символ награда. В езерото се отглеждат патици, а на брега му има няколко ресторанта. Разходете по дървения мост над езерото или сред зеленината на парка Клептуза, разгледайте параклиса „Св. Илия“, насладете се на чистия въздух и на кристалната вода или обиколете езерото с водно колело.

2. Качете се на теснолинейката на ж.п. гарата на Велинград


Неотдавна теснолинейката по маршрута Добринище – Септември влезе в класацията на „Гардиън“ за най-живописни пътувания с влак в Европа. Влакчето се движи бавно покрай някои от най-красивите кътчета на Родопите, Пирин и Рила. Спира и в Аврамово – най-високо разположената ж.п. гара на Балканите (на 1267,4 н.в). На места ж.п. линията прави живописни осморки, а гледките по пътя са незабравими!

3. Разходете се до крепостта „Цепина“


В Средновековието тук се е издигал приказен град, увенчан от непревземаемия замък на деспот Алексий Слав. Това е една от последните български твърдини, които падат под османско иго. Днес от „Цепина“ са запазени дебелите зидове, част от някогашните сгради и следи от три църкви. До крепостта води живописна пътека, от която се открива чудна гледка към родопските ридове.

4. Изправете се „очи в очи“ с мастодонт в реални размери


Да, това е възможно в т.нар. Плиоценски парк край с. Дорково. Нестандартният музей възкресява един изгубен свят отпреди 5 милиона години. А „черешката на тортата“ в него е гигантската възстановка на истински мастодонт, който е като … жив. Преди години археолози в района попадат на огромно находище от кости на отдавна заличени от историята животински видове. Така се ражда инициативата за уникалния музей, превърнал се в местната атракция.

5. Разгледайте „кралските“ килими на Костандово


Селото се слави със своя цех за ръчно тъкани килими по стари технологии – те са истински произведения на изкуството. Тъкат се по поръчка и се изнасят в цял свят, включително и за английския кралски двор. Освен лятната резиденция на кралица Виктория на о. Озбърн, килими от Костандово красят замъка Алнуик, в който е заснета част от филма „Хари Потър“, музея “Албертина” във Виена и пр. Цехът в Костандово посреща туристи, разполага и с малка музейна експозиция.

6. Поемете глътка лечебен въздух в местността„Юндола“


Представлява обширна поляна сред иглолистни гори на 1 400 м. надморска височина. В района се предлага конна езда, стрелба с лък и пр., а през зимата можете да карате ски. Климатът е благоприятен за хора с белодробни и бъбречни заболявания. Оттук започват чудесни планински маршрути, които отвеждат до отсрещната планина Рила. Разгледайте и сергиите край поляната, които предлагат домашно сладко от боровинки, сирене, кашкавал и други био вкусотии ръчно производство.

7. Опознайте потайностите на „Лепеница“


Пещерата е впечатляваща със своите приказни сталактити и сталагмити. В нея са открити и пещерни бисери. Интересното е, че тя е на 3 етажа. През долния етаж тече подземна река, а на втория, при дъждовно време, се образуват цели 4 езера. Третият етаж е недостъпен. „Лепеница“ е обитавана от 8 вида прилепи. Но имайте предвид, че в пещерата се влиза само с водач и специална екипировка.

Снимки: Венета Николова и bulgariatravel.org

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

 През 19 в. наричали град Елена „българският Витлеем”

Еленски бут, фестивален туризъм, романтика и чиста природа – опознайте град Елена и околностите

Еленският Балкан се радва на нестихващ туристически интерес не само от сънародниците ни, но и от много чужденци. Някои от тях дори се заселват тук за постоянно, превръщайки се в част от местния колорит. Дойде ли краят на седмицата, хотелите в град..

публикувано на 26.03.24 в 10:35

Засилен интерес към Черноморието за Великденските празници

Хотелиерите по морето вече се подготвят за новия туристически сезон. Засилен е интересът на български и чуждестранни туристи, главно от Румъния, към нашето Черноморие за Великден, който тази година ще отбележим на 5 май, съобщи БНТ. Тази година първите..

публикувано на 24.03.24 в 12:10

Рафтинг сезонът по река Струма край Кресненското дефиле вече започна

Любителите на рафтинга в България вече правят първите си спускания по река Струма край Кресненското дефиле. Месеците март, април и май са подходящи за групите, които търсят повече адреналин, тъй като реката е по-пълноводна и преживяването е..

публикувано на 20.03.24 в 07:30