Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 237

Снимка: БТА

За първи път от дни лек спад на новозаразените за денонощие
За последните 24 часа в страната са регистрирани 2689 нови случаи на коронавирус, което е със 71 по-малко от последния регистриран рекорд, сочи Единният информационен портал. Повече са направените тестове за денонощието спрямо предходните 24 часа – 11 376 срещу 9 946. Делът на положителните тестове спада от 27,7 на 23,6%. 28 са починалите за денонощието, а общият им брой от началото на пандемията е 1225. От 2376 хоспитализирани 167 са настанени в интензивни отделения. Рекорден е броят на излекуваните за денонощието 536 души.

България става рискова страна за Германия
От 1-ви ноември България влиза в червения списък на рисковите за Германия държави. Това налага ограничителни мерки за пътуващите от страната ни граждани, съобщи пресцентърът на МВнР. По информация на посолството ни в Берлин, за всички, които пристигат в Германия от „рисков регион“ и през последните 14 дни са имали престой в такъв, се изисква PCR тест. При положителен резултат, те подлежат на задължителна 14-дневна карантина. Ограничението не се прилага за пътували транзит през "рисков регион".

Премиерът очаква ефективни ваксини най-рано през април
„Категорично съм против пълното затваряне или ограничение на хората. Всички знаехме какво ще се случи с Covid-19 и затова настоявах за единни медицински протоколи, бързи тестове, солидарност и справедлив достъп до ваксините в ЕС“ – заяви премиерът Бойко Борисов преди видеоконферентния Европейски съвет за Covid-19, цитиран от  БГНЕС.

Безпокойство предизвиква купуването на ваксини. Правят се заявки още преди да са разработени. Но може да се окаже, че имаме за 300 млн. ваксини, а примерно 300 000 желаещи и след това трябва да се унищожават и да се изхвърлят, каза Борисов. Най-рано през април ще дойде ваксината и ще даде резултати, смята премиерът и заяви, че няма как за 2-3 седмици сегашната ситуация да отшуми.

Компаниите ще продължат дистанционната работа и след пандемията
1/4 от българските фирми са въвели гъвкави условия на труд заради Covid-19. Същият дял са готови да продължат за постоянно мерките и след кризата. Прогнозата е дистанционно да останат да работят 50% от служителите, сочи проучване на „Мърсър България“. 63% от работодателите приемат дистанционната работа. Половината от мениджърите обмислят стратегии за автоматизиране на работните процеси. 28% се насочват към работа на проектен принцип и граждански договори. 67% от мениджърите смятат, че представянето на техните служители е по-добро и производителността се увеличава при работа от вкъщи. 81% от компаниите са замразили наемането на нови служители, 19% са съкратили персонал, съобщи investor.bg. 

Заради пандемията ограничават работното време на заведенията
София обмисля вечерен час за заведенията, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова, цитирана от БТА. Тя подчерта, че за момента други мерки не са нужни. Работата на детските градини и на училищата с малките ученици, където няма повишение на заразените, e важна заради децата и тяхното образование, смята Фандъкова.

В други населени места вече е въведен вечерен час за заведенията, предаде БНТ. В Пловдив е наложен краен час на работа за ресторанти и кафенета до 23,30. В Благоевград, те ще работят до 21 часа. Управляващите от ГЕРБ внесоха предложение в парламента за едногодишно намаляване на ДДС върху доставката на храни по домовете от 20 на 9%.

Нито образователната система, нито здравеопазването бяха подготвени за втора вълна на пандемията
Това коментира пред БНР адвокат Мария Шаркова, специалист по медицинско право. По думите ѝ периодът, на локдауна не беше използван рационално, за да бъдат подготвени всички системи, при настъпване на втора вълна на пандемията.

Според нея все още не е късно в училищата да се въведат бързите антигенни тестове, защото децата често не проявяват никакви симптоми и  могат да ходят на училище, разнасяйки заразата. Така тези, които са заразени или рискови, ще могат да бъдат изолирани, без да се налага прекъсване на учебния процес.

Мария Шаркова смята, че трябва да бъде прецизно обяснено на всички за това кога е най-подходящо да се тестваме и от кой момент човек е заразен, за да знаем какъв кръг от хора, с които сме общували или имали близък контакт, да уведомим. Тя уточни, че сме в етап на дифузно разпространение на вируса и трябва да разчитаме на самосъзнанието и здравната си култура.

Запазването на присъственото обучение остава основна цел за МОН
Няма да има продължително затваряне на училищата, а ще има  „превключване“ към онлайн-обучение, заяви министърът на образованието Красимир Вълчев на онлайн церемония за връчване на наградите на четвъртия випуск „Отличниците на България“.

„Целта ни е да запазим до максимум присъствено обучение. /…./ Надяваме се, че ще успеем следващите седмици да пресечем негативната динамика, която имаме“, изтъкна просветният министър.

От министерството не предвиждат въвеждане на задължително носене на маски в учебните часове за учениците от гимназиите, но това може да е препоръчително за учениците от 11-и и 12-и клас, когато се налага смесване на повече от един клас в учебен час от профилираната подготовка.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Редактор: Йоан Колев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 23 април 2024 г.

В „България днес“ говорим предпразнично за цените у нас. Колко е поскъпнал живота в страната ни, защо 65% от работещите у нас не получават минималната сума от 1454 лева за издръжка на един човек според последните проучвания и колко ще ни струва..

публикувано на 23.04.24 в 19:00

България днес - 22 април 2024 г.

В "България днес" на 22 април говорим за европейската идентичност и българите – припознаваме ли се като част от общото европейско семейство. Връщаме се назад в историята, за разберем повече за чужденците в Хвърковатата чета на Георги Бенковски. Срещаме..

публикувано на 22.04.24 в 19:00

България днес - 19 април 2024 г.

В "България днес" на 19 април говорим за успеха на българката Албена Василева от Чикаго, представяме ви уникалната изложба на автентични български килими, изложена в Париж и правим виртуално пътешествие до Казанлъшката гробница, открита на днешната..

публикувано на 19.04.24 в 19:00