Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 238

Снимка: БГНЕС

Спешна помощ изправена пред колапс
Спешните медици изнемогват в опита си да откликнат на стотиците сигнали, след като всеки ден броят на заразените с Covid-19 се покачва, каза за БНТ Катя Сунгарска, говорител на столичната „Спешна помощ“. От осем месеца спешните медици работят извънредно и само вчера в рамките на едно дванайсетчасово дежурство 18 линейки е трябвало да посетят 418 пациенти – от тях половината на Covid адреси. „С увеличаването на броя на заразените все по-често линейките обикалят по четири часа от болница в болница, пробвайки да настанят пациент с коронавирус“, изтъкна тя.

Мъж с Covid-19 почина, след като чака четири часа линейка
33 годишен мъж с коронавирус почина в столицата, докато чака с часове спешен лекар да му се притече на помощ, съобщи бТВ. Той е бил на домашно лечение, но състоянието му се е влошило. Между обаждането в „Спешна помощ“ и пристигането на линейката са минали четири часа, но медикът само е констатирал смъртта на мъжа. Близките на починалия са потърсили и частна линейка, откъдето са им отговорили, че ще транспортират пациента, ако той има осигурено място в болница.

Един на четирима българи има Covid-19
Всеки четвърти човек у нас е с коронавирус през последните 20 дни, съобщи за БНТ вирусологът проф. Радка Аргирова. Тя добави, че много хора със симптоми на заразата не се изследват. Според нея не трябва всички хора да бъдат подлагани на PCR тестове, а да се използват бързите антигенни тестове, особено когато на пациента предстои операция. Предвижда се бързи тестове да се правят и от Спешната помощ, когато отиват на адреси. Проф. Радка Аргирова каза още, че коронавирусите идват от различни животни, а не от лаборатории.

Отново антирекорд на заразените с коронавирус
2891 нови случаи на Covid-19 при направени 12 634 PCR тестове са установени през последното денонощие, показват данните на Единния информационен портал. Това означава, че близо 23% от изследваните са дали положителен резултат – с 202 души повече в сравнение с вчера. Най-много новозаразени има в София – 1059, в Пловдив – 204 и във Варна – 158. Починали са 29 души, оздравелите са 182, а в болница се намират 2447 пациенти – от тях 165 в интензивни отделения. Новозаразените медици са 99. Активните случаи са 29 910. От началото на епидемията 51 041 души са се заразили с Covid-19.

Всеки десети заразен с коронавирус е медик
Заразените лекари у нас са около 10 процента от всички болни, съобщи за Нова тв д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на Българския лекарски съюз. „Колкото и силни да са защитните сили на човек, в един момент те не могат да смогнат на тези непрестанни атаки“, коментира той и даде за пример водещи специалисти, заболели от коронавирус въпреки предпазните средства. По думите му, тепърва ще учим много за Covid-19.

Телемедицината в помощ на болните от коронавирус
За първи път у нас за пациентите в столичната „Александровска болница“ работи система на принципа на телемедицината. На ръката на пациента се поставя датчик, който мери телесната температура, регистрира сърдечната честота и пулса и прави ЕКГ запис, обясни за бТВ кардиологът д-р Ценка Бонева от лечебното заведение. Чрез блутут пациентът може да се свърже по всяко време с лекуващия си лекар и той да получи информацията. Системата се прилага за леките и среднотежките случаи. В условията на коронавирус тя ограничава контактите и опасността от зараза между лекар и пациент.

Шест болници подадоха заявления за доброволци
По-малко от денонощие след като Българският лекарски съюз обяви кампания за набирането на доброволци, които да подпомогнат дейността на лечебни заведения в борбата с коронавируса, шест болници заявиха необходимост от студенти по медицина. Това са две болници в Пловдив и по една в Монтана, Сливен, Ловеч и Крумовград. Всяко лечебно заведение само ще осъществява подбора и връзката с одобрените на кандидати.

Грешка беше да се даде думата на всички за Covid-19
„В началото на епидемията от коронавирус страната ни взе необходимите мерки за ограничаване на заразата, но през лятото ситуацията излезе от контрол и сега виждаме резултата“, заяви пред бТВ проф. Генчо Начев, директор на болница „Св. Екатерина“. „Бройката е притеснителна, но тя не е само от хора, направили си PCR тестове“, коментира той, добавяйки че много хора извън статистиките също носят Covid-19. Лекарят изтъкна, че е било голяма грешка „да се даде възможност за много мнения“ по въпросите на коронавируса. Според него големият проблем е липсата на медици. „Легла ще се осигурят, но няма да има кой да лекува тези болни“, заключи той.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Съставил: Диана Цанкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 4 юни 2024 г.

В „България днес“ на 4 юни се отправяме към Братислава, за да разберем как и ученици, и учители влизат в час в българското средно училище „Христо Ботев“ – едно от двете държавни български училища зад граница. Разговаряме с изпълняващият длъжността..

публикувано на 04.06.24 в 19:00

България днес - 3 юни 2024 г.

Пъстроцветна е първата за месец юни „България днес“. В днешната програма ще говорим за „умиращите“ български села и „протеста“ на един млад човек срещу тенденциите. Ще ви разкажем за нов и нетипичен подход в борбата срещу горските пожари,..

публикувано на 03.06.24 в 19:00

България днес - 31 май 2024 г.

В последния ден от месец май за тази година в „България днес“ правим мост между децата и българската просвета и история. Ще ви разкажем за добрия пример от едно малко българско градче при отглеждането на най-малките. Ще похвалим заслужено..

публикувано на 31.05.24 в 19:00