Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 245

Снимка: iStock

Властите готови с нови мерки срещу коронавируса
Правителството разполага със списък с допълнителни мерки срещу разпространението на коронавируса, но в момента няма нужда да бъдат предприети, съобщи вицепремиерът Томислав Дончев пред БНТ. Той изтъкна, че за да се случи това, трябва да има увеличение на броя на заразените и на починалите хора. Според него властта успява да управлява кризата. “Въвеждането на тотален локдаун след тази трудна пролет ще бъде много тежък удар върху икономиката”, коментира той.

Не се обсъжда обявяването на национална карантина
Подготвя се заповед преболедувалите коронавирусната инфекция военнослужещи да даряват плазма за други болни, съобщи военният министър Красимир Каракачанов. Той призова това да направят и всички останали хора, преминали през Covid-19. “Засега правителството не е разглеждало въпроса за налагането на национална карантина”, каза още министърът, уточнявайки, че решението трябва да се вземе от Националния оперативен щаб. Частните болници трябва да се включат по-активно в борбата с епидемията и при отказ да бъдат лишавани от финансиране от здравната каса, е мнението на министъра.

28% положителни тестове за коронавирус
3839 нови случаи на коронавирус при направени 13 849 PCR тестове са установени през последното денонощие, показват данните на Единния информационен портал. Това означава, че 28% от изследвалите се са дали положителен резултат. Най-много новозаразени има в София – 1435, в Пловдив – 382 и в Благоевград – 237. 58 души са починали, излекуваните са 727, а в болница се намират 3563 пациенти – от тях 257 в интензивни отделения. С Covid-19 са се заразели 121 медици.

Бездомните хора в Русе остават без топла храна
Трапезарията на БЧК в Русе, която повече от десет години се грижи в студените месеци за прехраната на бездомните хора, няма да работи заради наложените мерки срещу коронавирусната инфекция. През м.г. 48 души всеки работен ден получаваха топла супа, готвено ястие и чай и имаха на разположение баня с индивидуални хигиенни материали. Все пак от Областния съвет на БЧК са решили да раздават пакети с консерви на бездомните. “Проблемите с тези хора стават все по-остри, тъй като дори и настаняването им в приют трябва да става след отрицателен тест за коронавирус, а никой от тях не може да си го плати”, каза Антоанета Ябанозова от хуманитарната организация.

Огнище на коронавирус в социален дом в Твърдица
Домът за мъже с умствена изостаналост в Твърдица се превърна в огнище на коноравирус, след като се заразиха десетки обитатели и хора от персонала. Всичките 200 домуващи заедно със 103-мата служители вече са изследвани за Covid-19 и общо 108 от тях са дали положителен резултат. Лечението на потребителите се осъществява на място под наблюдението на личния им лекар и засега не се налага хоспитализация.

Все повече хора ще се нуждаят от психолог заради Covid-19
Ако стресът и тревожността заради Covid-19 не се лекуват, това ще окаже отрицателно влияние върху икономиката, казва пред БТА социалният психолог Иван Иванов. Все повече хора ще се нуждаят от лек за емоционалното страдание, породено от коронавируса и наложените ограничения, предрича той и подчертава, че е съществено какви послания отправят политическите лидери. “Важно е преминаването през епидемията да създаде организация и за психическо оцеляване, защото икономиката в голяма степен е функция на здрави във всяко отношение хора”, подчертава психологът.

Бързите тестове ще заменят PCR
“PCR тестовете ще отстъпят на бързите, които в момента са добро решение”, каза пред БНТ доц. Любомира Николаева от Националния център по заразни и паразитни болести. Според нея PCR тестовете в момента натоварват системата, изкарвайки много хора контактни, а всъщност не всеки човек е толкова заразен. “Моето мнение на вирусолог е, че достоверността на бързите антигенни тестове е много добра”, подчерта специалистката. По думите й, повечето хора задържат атнителата си поне пет месеца, а опасността от повторна зараза е минимална.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Съставил: Диана Цанкова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес – 26 март 2024 г.

В "България днес" на  26 март говорим за бежанците от Източна и Беломорска Тракия, които намират подслон в пределите на България в началото на ХХ век. Към историческите събития ни връща честването на Деня на..

публикувано на 26.03.24 в 19:00

България днес – 25 март 2024 г.

Благовещение е! На днешния християнски празник на жената, в предаването "България днес" на Радио България, ще говорим за вярата, думите и истината в нас и около нас. Ще отбележим няколко важни събития, който ще бележат днешния 25 март - Денят на..

публикувано на 25.03.24 в 19:00

България днес – 22 март 2024 г.

В "България днес" на 22 март отбелязваме Световния ден водата, говорим за историята и употребата на термалните извори в столицата. Обобщаваме събитията от изминалата седмица на Балканите, след което се отправяме към Рим, където е организирана фотографска..

публикувано на 22.03.24 в 19:00