Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 249

Снимка: БГНЕС

България е на 16-о място в ЕС по заболеваемост от Covid-19 в ЕС
Заболеваемостта от Covid-19 у нас на 14-дневна база към днешна дата е 518 на 100 хиляди души население, което ни нарежда на 16-о място в Европейския съюз. За сравнение в Чехия този показател е 1200 на всеки сто хиляди от населението, в Люксембург - 1300 на сто хиляди. Това показват данни представени от министъра на здравеопазването Костадин Ангелов на днешното заседание на кабинета. Напомняме, че точно преди месец България се нареждаше на 24-о място по заболеваемост от Covid-19 в ЕС с 43 на 100 хил.

39,66% са новите случаи на COVID-19 за последното денонощие
4390 са новоустановените случаи на коронавирус при направени 11 068 PCR теста. Положителните проби за втори ден са почти 40% от всички изследвани, показва Единният информационен портал. Броят на активните случаи достигна 55 716. Хоспитализирани са 4 176 пациенти. 280 са в интензивни отделения.  За последните 24 часа са излекувани 516 болни. Починали са 80. Нови 155 случая на инфектирани медицински служители са регистрирани през изминалото денонощие, с което броят на заразените става 3278.

Министърът на здравеопазването: Имаме достатъчно медикаменти
Няма недостиг на медикаменти, които се използват за лечение на пациенти с Covid-19.  В това увери министърът на здравеопазването Костадин Ангелов на брифинг след среща с представители на фармацевтичния сектор. „Презапасяването е това, което в момента създава усещане за недостиг на определени медикаменти в страната", каза Ангелов. Той допълни, че пациентите, които имат нужда от лечение с антибиотици, хепарини и дексаметазон, се лекуват в лечебните заведния, а в тях няма недостиг на медикаменти.

Няма да има положителен ефект от нови мерки за затваряне
При настоящото дифузно разпространение на вируса, локдаун няма да има ефект, каза пред програма „Хоризонт“ на БНР здравният министър проф. Костадин Ангелов. В обществото няма разбиране за спазване на мерките и ако се стигне до затваряне, това ще изкара хората на улиците и може да се получи обратен ефект. Хората губят психическа устойчивост и всички държат да постъпят в болница, което не се налага, каза министърът. 

„Самолечението е опасно“- алармира БЛС
Протоколите, публикувани в научните издания, са предназначени за квалифицирани медицински лица. Те съобразяват индивидуалното състояние на пациента и не могат да служат за самолечение, посочиха от Българския лекарски съюз /БЛС/ в призив да спре опасното самолечение на Covid-19. От БЛС реагираха срещу зачестилите публикации в социалните мрежи и сайтове, съдържащи различни терапевтични схеми за домашно лечение на Covid-19. Самолечението е изключително опасно! Част от медикаментите, които се тиражират, могат да доведат до свръх натрупване в организма. Други от препоръчваните лекарства, могат да причинят внезапно и остро кървене в организма, се казва в призива.

В София личните лекари ще насочват пациенти за антигенни тестове
От днес поликлиниките в София ще приемат пациенти, насочени при необходимост от общопрактикуващите лекари за антигенен тест и рентгеново изследване. Това ще става в обособени по искане на кмета на София Йорданка Фандъкова „Covid зони“ в поликлиниките, съобщават нашите репортери. От 13 до 27 ноември ​в столицата след гимназистите учениците от 6-и и 7-и клас също преминават на обучение в електронна среда. Това е решил Столичният оперативен щаб за борба с коронавируса. От петък с две седмици се удължава срокът, в който затворени остават нощните заведения. Гражданите над 65 години могат да се възползват от „зелените коридори“ в хранителните магазини между 08.00 и 10.00 часа.
Има готовност за по-строги мерки без затваряне на държавата
При нужда има готовност да се прилагат ескалиращи мерки срещу коронавируса, без да се затваря държавата, каза пред bTV вицепремиерът Томислав Дончев.Какъвто и контрол да се прилага, нищо не може да замени личната отговорност. Няма състояние на хаос в страната по отношение на пандемията, поясни Дончев. Мерките срещу болестта коментира и военният министър Красимир Каракачанов. Пред Нова телевизия той посочи, че действията на държавата на този етап са адекватни. Но според него държавната здравна система е пред колапс и частните болници трябва да се ангажират много по-отговорно.

Мерките на правителството са правилни, констатира МВФ
Мерките на правителството, взети заради пандемията, са изключително правилни. Това се посочва в заключенията на мисията на МВФ в България, което означава, че сме на верен път, коментира премиерът Бойко Борисов в началото на правителственото заседание. Мисията на МВФ в България не очаква рязко увеличение на безработицата, благодарение на мерките в сферата на заетостта. Според експертите фискалният дефицит ще бъде по-нисък от планирания, а салдото ще остане на излишък, смята премиерът.

При необходимост правителствените хеликоптери да се използват за тежко болни
По време на онлайн заседанието на правителството премиерът Бойко Борисов поиска създаване на такава координация в лечебните заведения, че за всеки пациент с Covid-19, нуждаещ се от болнично лечение, такова да бъде осигурено. Борисов нареди при необходимост правителствените хеликоптери да се използват за транспортирането на тежко болни пациенти с цел възможно най-бързо достигане до лечебни заведения, в които могат да бъдат спасени.

Учителски синдикат настоява за преминаване към онлайн обучение
С отпуски и подаване на молби за напускане заплашиха учители от цялата страна в изявление пред БНР. Проучване на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" показва, че 80% от учителите искат временно преминаване към онлайн обучение. Педагозите са обезпокоени от многото починали от Covid-19 техни колеги. Обединени във фейсбук групата "Учители за безопасно образование", преподавателите определят като неефективни и неадекватни мерките на министерствата на Здравеопазването и на Образованието за справяне с кризата в учебните заведения. Те не са съгласни, че трябва да се чака заразените в едно училище да надхвърлят 20%, за да се премине на дистанционно обучение.

43% от компаниите очакват задълбочаване на предизвикателствата
Сред основните си проблеми бизнесът в България посочва дълговете в резултат на Covid кризата и прекъснатите вериги на доставки, сочи проучване на очакванията на компаниите в България за 2021г. Песимизмът на българския бизнес се отнася основно до пазарите, заетостта, инвестициите и печалбите. Проучването е обхванало 765 компании от всички браншове и региони и е осъществено от европейската мрежа на търговските палати - Европалати, съвместно с Българската търговско-промишлена палата.

Доц. Мангъров: Няма как тази инфекция да не мине през всички хора
Мерките в България са съвсем правилни, беше категоричен доц. Атанас Мангъров в интервю за БНР и уточни, че е изключително важно да бъде включена доболничната помощ в борбата с вируса. Според негов болница трябва да влизат само тези, които имат нужда от кислород. "Клиниката е пълна, около 80 души е постоянният брой на пациентите", каза началникът на Covid отделението в Инфекциозна болница, в която се лекуват всички пациенти с коронавирусна инфекция. "Това, което отличава коронавирусът от останалите вирусни инфекции е, че при тях острата фаза е 4-5 дни, при Covid-19 тя е от 13 до 15 дни ". Той повтори препоръката си за "супички, чайчета и аспирин" и каза, че личните лекари не трябва да трябва да изписват антибиотици още в началото на лечението.

ЕК одобри покупката на 300 млн. дози от ваксината на Pfizer
Европейската комисия одобри сключването на четвъртия поред договор за ваксини срещу коронавируса - този път за 300 млн. дози от ваксината на Pfizer, разработена от компанията  BioNTech. Това съобщи говорителят на Комисията Ерик Мамер след редовното заседание на еврокомисарите. Той уточни, че ваксините ще бъдат закупени веднага, след като се докаже, че са ефективни срещу Covid-19. Мамер добави, че ЕК работи за диверсификация на портфолиото от потенциални ваксини, информира кореспондентът на БНР в Брюксел.

Всичко по-важно за Covid-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще открите на още девет езика - в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България.

Съставил: Гергана Манчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 30 август 2024 г.

В последния петък на август правим опит да задържим лятото и детството в сърцата си – с музика и теми в "България днес". Пренасяме се под кубетата на най-голямата катедрала на Балканите – храмът "Св. Александър Невски" празнува днес. Но..

публикувано на 30.08.24 в 19:00

България днес - 29 август 2024 г.

На 29 август  в „България днес“ говорим за живота в българския Северозапад, един от най-бедните региони в ЕС по данни на Евростат, белязан от безработица и обезлюдяване. Продължаваме с възможностите и различните форми на все..

публикувано на 29.08.24 в 19:00

България днес - 28 август 2024 г.

От днес сърцата ни туптят в ритъма на тримата българските представители на Параолимпийските игри в Париж –лекоатлетите Ружди Ружди, Християн Стоянов и Стела Енева. Единствената дама в тази компания разказа пред Радио България за уроците, които..

публикувано на 28.08.24 в 19:00