Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 250

Снимка: БГНЕС

Близо хиляда души дневно оздравяват от коронавирус
Наблюдава се трайна тенденция за повишаване на броя на излекуваните пациенти – почти хиляда на денонощие, съобщи на брифинг здравният министър проф. Костадин Ангелов. Средната заболеваемост в момента е 518 на 100 хил. души. Заетите легла за Covid пациенти в по-леко състояние са 40% и 23% в интензивни отделения. За първа седмица има известно задържане на броя на положителните PCRтестове, информира държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Засега болниците разполагат с всички необходими медикаменти за лечението на коронавирусната инфекция. По отношение на 14-дневната заболеваемост България се намира 16-о място в Европа и на 7-о по смъртност. Още информация за актуалното състояние в страната – ТУК.

Онлайн обучението да се редува с присъствено, предлага образователният министър 
МОН е предложило на областните щабове варианти за редуване на учениците, за да можеученето в дистанционна форма да не трае повече от 2-3 седмици, стана ясно от интервю на министъра на образованието по Нова тв. Според Красимир Вълчевв момента има по-малко случаи на коронавирус при по-малките ученици, отколкото при по-големите. Следващата седмица ще се реши дали учениците да носят маска за предпазване от коронавирус и в класните стаи. Всички училища, в които заболелите от коронавирус ученици достигат 15%, задължително ще минават на дистанционно обучение, съобщи по-късно здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Всеки трети тест за Covid-19 е положителен
3945 нови случаи на коронавирус при направени 10 830 PCR тестове са установени през последното денонощие, показват данните на Единния информационен портал. Това означава, че 36% от изследваните са дали положителен резултат. Излекувани са 915 души, починалите са 47, а в болница се намират 4478 пациенти – от тях 276 в интензивни отделения. Броят на активните случаи достига 58 699 при заразените от началото на епидемията – 87 311. До момента с Covid-19 са констатирани 3459 медицински служители, а новите случаи са 181.

Интересуваме се от три потенциални ваксини за Covid-19
България е проявила интерес към три от шестте разработвани ваксини срещу коронавирус в момента, информира здравният министър. Гарантиран достъп до нея ще имат хората над 65 г., хроничноболните и трудещите се на първа линия. Ваксината ще бъде безплатна, ще се поставя по желание на гражданите и няма да влиза в имунизационния календар.

БСП поиска болници само за пациенти с коронавирус
В декларация БСП настоява изследванията за коронавирус да станат безплатни за всички хора. Социалистите искат също да се проведе информационна кампания за „реалните параметри на коронавируса“, както и да се създадат лечебни заведения, които да се занимават само с Covid инфекции. Според депутата проф. Георги Михайлов обособяването „на отделения за пациенти с коронавирус във всяка болница застрашава все повече медици.

Увеличават леглата за Covid пациенти в София
150 легла за лечение на пациенти с коронавирус ще бъдат открити в Пета градска болница в София, в която в момента се лекуват максимум 47 души. Има готовност за увеличаване на леглата в още две общински болници – Първа градска и Втора градска болница, съобщи кметът Йорданка Фандъкова. Тя каза още, че постоянно се откриват Covid зони в поликлиниките и в тях се преглеждат хора с грипоподобни симптоми, за да се облекчават болниците.

Пасажери ще се тестват за коронавирус на варненското летище
На летището във Варна ще бъде създадена лаборатория за антигенно и PCR тестване, съобщи директорът на аерогарата Димитър Костадинов. От услугите на лабораторията при необходимост ще се възползват пасажерите и персоналът. Над хиляда контактни повърхности и зони на летището се обработват с високотехнологичен нанопрепарат за осигуряване на постоянна антимикробна защита, каза още Димитър Костадинов.

Испания въвежда отрицателен PCR тест за пристигащи от България
Изискването е за граждани на 65 страни с висок риск на зараза, включително и България. Тестът трябва да е направен 72 часа преди пристигането в Испания. Мярката ще влезе в сила от 23 ноември 2020 г., съобщи българското МВнР. Изискването за отрицателен PCR тест ще бъде добавено към вече съществуващите – QR код, измерване на температурата и визуален контрол.

Нов ред за влизане и пребиваване в Гърция
Във връзка с епидемиологичната обстановка в Гърция и въведената в цялата страна национална карантина, българското Министерство на външните работи информира,че към момента влизането на български граждани през сухопътната граница на страната е възможно през следните гранични пунктове: ГКПП „Кулата-Промахон“, ГКПП „Маказа-Нимфея“, ГКПП „Илинден-Ексохи“, ГКПП „Капитан Петко Войвода – Орменион“. При какви условия- четете ТУК.

Депутатите вдигнаха тавана на бюджетния дефицит
При извънредни обстоятелства бюджетният дефицит вече ще може да надвишава 3% от брутния вътрешен продукт, реши Народното събрание с промените в Закона за публичните финанси. През април заради кризата с коронавируса Европейската комисия разреши временната мярка.Според досегашните разпоредби бюджетният дефицит не можеше да превишава 2% от БВП.

Икономическият министър:България се справя успешно с кризата
„Страната ни се справя добре с Covid кризата на фона всички останали държави в ЕС“, заяви пред БНТ министърът на икономиката Лъчезар Борисов. Той обясни, че спадът на БВП през последното тримесечие е бил 8,5% и че в стравнение с останалите европейски страни сме с 5-6 пункта по-добре. "България е три пъти по-добра от целия ЕС от гледна точка на дефицита и четири пъти по отношение на дълга, каза още министърът.

Бойко Борисов инспектира болница „Пирогов“
До края на седмицата в „Пирогов" ще се открият 400 легла за лечение на тежки и средно тежки случаи на Covid-19, каза директорът на болницата проф. Асен Балтов на премиера Бойко Борисов, който посети лечебното заведение. Министър-председателят провери ремонта на фасадата на болницата, разгледа приемното отделение за Covid-19 и триажната зала, новия ядрено-магнитен резонанс и новия скенер, закупени с отпуснати от правителството пари.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Съставил: Диана Цанкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 7

В седмия брой на предаването с водещ Красимир Мартинов гостуваме на българите в Албания, за да узнаем повече за Голо бърдо и неговите хора. От учители и кметове научаваме и как българите в Гора пазят езика и културурата си, а също - с какви..

публикувано на 04.07.24 в 12:00

България днес - 3 юли 2024 г.

Българите в Албания – централна тема в "България днес" на 3 юли. Повод са резултатите от преброяването на населението в Балканската държава, според които над 7 хиляди души са се определили като етнически българи. Реално ли е това..

публикувано на 03.07.24 в 19:00

България днес - 2 юли 2024 г.

В "България днес" правим преход от Западните покрайнини до… Нова Англия (САЩ), а повод ни дават две събития – международен форум, който ни напомни за значими българи в Сърбия и Празник на розата в Бостън. Ако планирате да прекарате лятната си отпуска в..

публикувано на 02.07.24 в 19:00