Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 258

Снимка: архив

2/3 от българите не одобряват мерките срещу коронавируса 

32% от българите одобряват мерките срещу Covid-19, предприети от правителството, a на обратното мнение са 64%. Данните са от  публикувано от Европейския парламент трето за тази година социологическо проучване относно кризата с Covid-19. България е сред петте  държави членки на ЕС, в които повече от половината от анкетираните посочват, че коронакризата вече е оказала влияние на личните им доходи. Останалите са: Кипър, Гърция, Испания, Румъния. Данните показват, че младите хора на възраст до 34 години, и семействата с деца са по-силно засегнати.

Подобрение в общата картина в училищата в София 

Има известно подобрение в общата картина по отношение на заболелите или симптомни ученици след въвеждането на ефективни мерки, свързани с ограничаване на контактите, с преминаването в различна среда и спазването на социалната дистанция, каза Ваня Кастрева, началник на Регионалното управление на образованието - София град. 87 столични училища имат издадени заповеди на министъра на образованието и науката за преминаване към обучение от разстояние в електронна среда.  Все още не са обособени центрове за дистанционно обучение, тъй като софийските училища се справят с организацията на обучението от разстояние в електронна среда, отбеляза Ваня Кастрева в интервю за Радио София.  

3899 нови случая на коронавирус в България 

3899 са новите случаи на коронавирус в България, регистрирани за последните 24 часа. Положителни са 37,8% от направените 10 311 PCR теста. Най-много са новозаразените в София - 977, следват Пловдив - с 360, Варна - с 255, и Бургас – с 241 нови случая. Това показват данните на Единния информационен портал. 

119 души са починали през последното денонощие. Излекувани са 847 души. 5878 пациенти с коронавирусна инфекция са в болница, от тях 344 са в интензивни отделения. Активните случаи в страната към момента са 78 459. 

Резистентността към антибиотиците е все по-срещан проблем  

Предписването и правилната употреба на антибиотици са спасявали човешки животи от създаването си до ден-днешен, но съвременния човек става все по-резистентен към тях."По време на пандемията има редица заплахи, които могат да повлияят антимикробната резистентност. Пример за това е ситуацията при пациенти, при които заболяването протича леко, без пневмония, но им биват предписани антибиотици“ - обясни доц. д-р Росица Вачева - Добревска, началник на Лаборатория „Микробиология и вирусология” в УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ”. Тя посочи, че е трудно да се прецени дали и кога, към лечението да бъде включен антибиотик, тъй като често пациентите бързо се влошават. : "Вирусната инфекция уврежда организма, уврежда белия дроб,  дихателните пътища, и откриват пътя към появата на бактериални инфекции и пневмонии", обясни лекарят пред БНР. Изключително важна е стриктната дезинфекция при общуване и обслужване на пациентите, категорична е д-р Добревска.

Над 500 млн. евро от ЕС за България 

България ще може да разчита на над половин милиард евро от ЕС, с които да покрие първоначални разходи за борба с пандемията. Сумата ще бъде преведена веднага, след като докладът по този нов инструмент за помощ бъде одобрен от Европейския парламент на второ четене, обяви пред БНР евродепутатът Андрей Новаков.

Дарение в пандемията

Посолството на САЩ в България и Фондация „Америка за България“ започнаха кампания срещу разпространението на Covid-19- „Възстановяваме се заедно”. В следващите няколко месеца те ще осигурят допълнителни медицински консумативи и услуги на стойност 1 млн. щатски долара за борбата с коронавируса в страната, става ясно от видео послание, публикувано на страницата на посолството. " Ние сме отдадени на тази битка. Заедно можем да се възстановим и да продължим напред", казва посланик Херо Мустафа.

БСП сезира съда заради участие на карантинирани в заседанията на парламента 

Депутати от парламентарната група на "БСП за България" са внесли жалба в Конституционния съд, с която искат съдът да обяви за противоконституционни приетите от парламента правила за участие на депутати, поставени под карантина поради коронавирус. Това обяви на брифинг в парламента народният представител Явор Божанков. "Този акт на управляващите свежда ролята на народните представители до пълна формалност. Практиката показва, че "виртуалните" депутати не взимат участие в дебатите, а единствено осигуряват нужния кворум. Освен това виртуалното участие се отнася само до депутати, заболели от Covid-19. Ако колега е болен от нещо друго, той няма същите права", коментира Божанков 

Редактор: Йоан Колев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00

България днес - 23 април 2024 г.

В „България днес“ говорим предпразнично за цените у нас. Колко е поскъпнал живота в страната ни, защо 65% от работещите у нас не получават минималната сума от 1454 лева за издръжка на един човек според последните проучвания и колко ще ни струва..

публикувано на 23.04.24 в 19:00

България днес - 22 април 2024 г.

В "България днес" на 22 април говорим за европейската идентичност и българите – припознаваме ли се като част от общото европейско семейство. Връщаме се назад в историята, за разберем повече за чужденците в Хвърковатата чета на Георги Бенковски. Срещаме..

публикувано на 22.04.24 в 19:00