Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 260

Снимка: БГНЕС

Рекорден брой излекувани за денонощието 1364 души
2279 са новите случаи на коронавирус у нас от направените 5729 PCR теста, което е над 39%. С тях общият брой на потвърдените случаи в България от началото на епидемията е достигнал 120 697, сочат данните на Единния информационен портал.Общият брой на тестовете към 22 ноември е 911 936.
Активните случаи са 82 125. Хоспитализирани са 6193-ма пациенти, като 408 от тях са в интензивно отделение.
Излекуваните за денонощието са 1364 и с това те стават общо 35 752-ма. Починали са 42-ма души, с което смъртните случаи стават общо 2820. 

В болница ще приемат и пациенти без положителен PCR тест
Усещането за хаос в здравната система не отговаря на истината. Работим в условия на особена обстановка на пандемия, каза пред БНР д-р Бойко Пенков, зам.-министър на здравеопазването. Той сподели, че като лекар е бил на първа линия по време на епидемии, но от грип, и положението е било също толкова страшно, като сега. Пенков допълни, че проблемът не е с болничните структури, а с персонала. „Лекарите и сестрите ни са в по-зряла възраст, имат хронични проблеми, те се страхуват за себе си и близките си“, подчерта зам.-министърът. Той увери, че ще предложеи в болница да се приемат пациенти със симптоми и без положителен PCR тест, за да се намалят случаите на починали заради ненавременна болнична помощ.

Разпространението на пандемията ще се забави при по-добро тестване
Бързото идентифициране на инфектираните ще забави темпото на разпространяване на коронавируса, смята доц. Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари. Пред БНР Киров призова „да не правим самодейност, защото напоследък неправилното самолечение става по-опасно от самия вирус. Всеки изпитва притеснение и страх, но това не трябва да подтиква хората към това да се лекуват сами“, каза доцентът. Ще можем да помогнем на болниците, когато сме максимално ефективнии имаме възможност за бързо идентифициране, изолиране и контрол на много по-голям брой пациенти, които са инфектирани, призова също ескпертът.

Ръст на тревожността сред българите заради COVID-19
6% от българите са прекарали COVID-19, а 5% в момента боледуват от коронавирус, сочи проучване на Института за изследване на населението и човека към Българската академия на науките. Рязко нараства тревогата от заразяване. 60% считат, че не могат да избегнат риска. Сред анкетираните има недоверието към информацията за пандемията, което прави управлението на кризата много сложно, каза пред „Нова телевизия“, директорът на института проф. Антоанета Христова. Ако през март 84% са подкрепяли мерките на правителството срещу пандемията, сега те са 35%. Тревожността се връща на нивата от март 2020 г., когато средната стойност е 5.4, спрямо настоящите 5.55, оценени по десетобалната скала.

От 23 ноември се възстановява присъственото обучение в областите Пловдив и Пазарджик
Всички ученици в Пловдив и Пловдивска област от 5 до 12 клас се връщат в класната стая от 23 ноември, а всеки директор трябва да изготви график за присъствено и неприсъствено обучение до Коледа. Областният кризисен щаб взе това решение след предложение на Регионалното управление по образование в града, предаде БНТ. Учителите от Асеновград отправиха призив към министъра на здравеопазването да затвори всички училища в страната и децата да продължат обучението си в онлайн среда. В противен случай заплашиха с бойкот. По данни на Регионалния инспекторат по образованието заболеваемостта сред учителите и учениците в Пловдивска област е  ниска около 3%. Родители от Пазарджик масово недоволстват срещу решението на областния оперативен щаб да възобнови присъственото обучение на учениците от 6-ти до 12 -ти клас от понеделник 23 ноември, съобщи в. „Труд“. В социалните мрежи е организирана петиция с настояване за едномесечно затваряне на учебните заведения, тъй като процентът на новозаразените с Covid-19 в региона поддържа високи нива. Според родителите, връщането на децата в клас би увеличило риска от зараза, а лечебните заведения в региона са с изчерпан капацитет. От регионалното управление на образованието са категорични, че директорите ще изготвят графици за присъствено и неприсъствено обучение в съответното училище.

НФСБ иска налагането на 3 седмична карантина в страната
По примера на редица европейски държави трябва да втвърдим противоепидемичните мерки и да се наложи поне 3 седмична карантина, каза пред „Тв Европа“ Валери Симеонов лидер на съуправляващият Национален фронт за спасение на България - НФСБ. Симеонов вече е съобщил позицията си пред партьнорите от ГЕРБ и мерките ще се разискват на политически съвет идната седмица. Той не приема аргумента че затваряне на държавата може да разклати икономиката, защото епидемията претоварва здравната система на страната. След приемането на държавния бюджет Симеонов, който е зам.-председател на парламента ще внесе и предложение депутатите да могат да работят дистанционно, заяви политикът.

Лидерът на опозицията става санитар доброволец срещу COVID-19
Лидерът на опозицията ще стане санитар във Военно медицинска академия, заяви пред БНТ председателят на БСП Корнелия Нинова. Тя преболедува вече COVID-19 и съобщи, че веднага след обсъждането на алтернативния бюджет на левицата в парламента става доброволец в борбата със заразата. Нинова припомни, че вече много леви депутати са станали доброволци и предстои още от колегите ѝ да се включат в борбата с вируса.
По думите ѝ COVID-19 може да бъде победен, ако се създадат чисти болници и такива само за пациенти с коронавирус. Стара битка за БСП е настояването болниците да не са търговски дружества, припомни Нинова и настоя да се направи електронното здравно досие на всеки българин.

Съставил: Иво Иванов

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 9 юли 2024 г.

В „България днес“ на 9 юли ви предлагаме актуална информация от България и българските общности зад граница. По повод 174-ата годишнина от рождението на Иван Вазов слушаме как ученици от българското неделно училище в Лисабон учат и изпълняват Вазови..

публикувано на 09.07.24 в 19:00

България днес - 8 юли 2024 г.

В „България днес“ на 8 юли говорим за еволюцията и кризите в IT сектора и как това се отразява на възможностите за работа в сферата на високите технологии. Разговаряме за академичното изучаване на български език в Албания с доц. Раки Бело, преподавател в..

публикувано на 08.07.24 в 19:00

България днес - 5 юли 2024 г.

В най-хубавия ден от седмицата – петък – се отдаваме на приятни срещи в "България днес" и мечти за морския бриз…. От Емилия Юкер ще разберем как Клубът на българските жени и семейства в Хамбург се подготвя за второто издание на..

публикувано на 05.07.24 в 19:00