Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 261

Снимка: БТА

Здравният министър предлага затягане на мерките срещу Covid-19
Ръстът на заболелите с коронавирус от последните седмици диктува необходимостта от въвеждането на силно ограничителни мерки. В противен случай здравната система няма да издържи. Това каза днес на брифинг министърът на здравеопазването Костадин Ангелов след среща при премиера Бойко Борисов. Сред предложените от Ангелов мерки са:

-  удължаване на обявената извънредна епидемичната обстановка с 4 месеца – до края на март 2021 г.; 

- преустановяване на присъствените занятия, практики и стажове във всички университети, училища, детски градини и ясли, както и на извънкласните дейности;

- преустановяване на колективните спортни мероприятия, конгресно-конферентни мероприятия, семинари и частно организирани тържества.

- продължаване на забраната за посещения в дискотеки и нощни заведения.

- преустановяване работата на заведенията за хранене и развлечения – ресторанти. Заведенията за хранене да работят само за доставки по домовете.

- преустановяване работата на всички нехранителни магазини, включително молове, с изключение на аптеки, дрогерии, доставчици на пощенски и платежни услуги, банки, застрахователи.

- преустановяване на вътрешните и външните екскурзии. Без ограничения в дейността на обществения транспорт.

Предстои мерките да бъдат обсъдени от Министерски съвет. Ако бъдат приети, предложените ограничения ще влязат в сила от петък – 27 ноември.

25% от медицинския персонал в болницата в Благоевград е с Covid-19
Повече от 25% от медицинския персонал, работещ на първа линия в областната болница в Благоевград, която работи като Covid лечебно заведение, е заразен. Много от медиците са с усложнения. По данни на директора на болницата д-р Огнян Митев всички легла в държавната болница са запълнени, има и много чакащи хора с тежки усложнения в Спешното приемно отделение. Според д-р Митев, заради високия ръст на заболелите е необходимо затварянето на обектите в страната, които не са жизнено важни, предаде кореспондентката ни Кети Тренчева.

Междувременно и от общинската болница в Свищов също обявиха, че спешно търсят лекари и медицински сестри.

Премиерът Борисов е против пълно затваряне на икономиката
Премиерът Бойко Борисов е против ново пълно затваряне на страната заради разпространението на Covid-19, въпреки че има сериозен натиск върху здравната система. Според него ограниченията не бива да бъдат прекалени, тъй като страната ни се нуждае от работеща икономика. Това той заяви на среща с Националния оперативен щаб за коронавируса, а след това публикува и в социалните мрежи.
 
„Аз съм убеден, че здравната ни система се бори героично. Затова всеки ден имаме и по 1200-1300 оздравели… Действително проблемът е с хората със съпътстващи заболявания, по-възрастните хора. Аз самият го изкарах много тежко“, посочи Борисов, като подчерта, че огромната част от хората изкарват вируса по-леко. Премиерът изтъкна, че всичко, което правителството прави за икономиката, пазара, увеличението на доходите, може да се прави само в условията на работеща икономика.

Заразените отново са 40% от тестваните за денонощието
1123 са новите случаи на коронавирус при направени 2787 PCR теста, сочи Единният информационен портал. Положителните проби са малко над 40%. Потвърдените случаи от началото на епидемията достигнаха 121 820, активните са 82 416. Хоспитализирани са 6350 пациенти. 408 са в интензивни отделения. Излекувани за денонощието са 772 души, с което общият им брой от началото на пандемията вече е 36 524. Починали с коронавирус за денонощието са 60, и общият им брой достига 2880.

България е с най-много починали от Covid-19 на глава от населението в ЕС
България е с най-високо смъртност от Covid-19 в ЕС, сочи Европейския център за контрол на заразните болести, цитиран от в. „24 часа“. В последните 7 дни смъртността е достигнала 15 души на 1 млн. население.От 14 до 23 ноември страната ни е отчела 729 починали, при 459 в предходната седмица. Според Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията, ако се отчитат настанените в интензивните отделения, смъртността ще нараства.  
В света България е на второ място по смъртност, сочи worldometer.info. Статистиката е по данните от 21 ноември, когато страната обяви 129 починали. По този показател ни изпреварва само Северна Македония с 18,8 смъртни случая от коронавирус на 1 млн. население.

Конституционният съд образува дело по искане на опозицията
Опозицията смята за противоконституционно решението депутати поставени под изолация заради Covid-19, да участват в парламентарните заседания онлайн. Решението противоречи на основния закон, че пленарните заседания започват когато „присъстват повече от половината народни представители“, смята БСП. Управляващите от  ГЕРБ и „Обединени патриоти“ промениха парламентарния правилник заради проблеми с кворума. Ако Конституционният съд обяви промяната за противоконституционна, това ще компрометира решенията, гласувани с дистанционното участие в пленарните заседания.

Д-р Ния Сърбянова: Аутопсиите на Covid пациенти са малко
Аутопсиите са малко. Едната от причините е, че решението се взема от лекуващите лекари и близките на пациента, патолозите не участват в това обсъждане, обясни за БНР д-р Ния Сърбянова, началник на Клиниката по „Обща и клинична по патология“ на УМБАЛСМ „Пирогов“. По думите ѝ, забрана или разрешение за извършване на аутопсия на Covid пациенти няма. В момента всички аутопсии се правят с високо ниво на лична защита и с презумпцията, че починалият е с Covid. Около 100 патоанатоми работят в страната, като в този брой влизат и работещите пенсионери, които по думите й не са малко. Д-р Сърбянова е оптимист, че ще преодолеем кризата с коронавирусната инфекция: „На война като на война. Обстановката е сложна, но с общи усилия трябва да се справим.“

Всичко по-важно за Covid-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България.

Редактор: Гергана Манчева 

       


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00

България днес - 23 април 2024 г.

В „България днес“ говорим предпразнично за цените у нас. Колко е поскъпнал живота в страната ни, защо 65% от работещите у нас не получават минималната сума от 1454 лева за издръжка на един човек според последните проучвания и колко ще ни струва..

публикувано на 23.04.24 в 19:00

България днес - 22 април 2024 г.

В "България днес" на 22 април говорим за европейската идентичност и българите – припознаваме ли се като част от общото европейско семейство. Връщаме се назад в историята, за разберем повече за чужденците в Хвърковатата чета на Георги Бенковски. Срещаме..

публикувано на 22.04.24 в 19:00