Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 263

По-строги противоепидемични мерки от 27 ноември до 21 декември 

С решение на правителството извънредната епидемична обстановка бе удължена до 31 януари догодина. От 27 ноември до 21 декември тази година ще  са в сила и по-строги мерки за ограничаване на заболеваемостта от Covid-19. Те са регламентирани с издадената днес Заповед №РД-01-677 на министъра на здравеопазването.

По време на извънреден брифинг в Министерски съвет министър Костадин Ангелов оповести, че от 23.30 часа в петък се преустановяват присъствените учебни занятия във всички образователни институции в България, затварят се детските градини и ясли, спират се и всякакви групови форми предоставящи услуги за деца. Забранява се и организирането на конференции, семинари, културни и развлекателни и частни мероприятия. Молове и други големи търговски центрове също преустановяват работа, с изключение на хранителните магазини, аптеките и оптиките, банки, телекомуникационни оператори, които са на тяхна територия. Ресторантите също няма да работят с клиенти на място, а ще приемат поръчки единствено за доставки по домовете. Малките магазини продължават  работа, съобразявайки се с мерките, спазвани и към момента. Променят се часовете на "зеления коридор" за пазаруване на хора над 65-годишна възраст в магазините за хранителни стоки. Те ще са от 8.30 до 10.30 часа. Достъпни за гражданите остават храмовете и парковете, а вечерен час няма да бъде налаган. Още за мерките – ТУК

Държавата ще подпомогне затворените бизнеси 

„Решението за по-строгите мерки бе взето с цената на много компромиси”, заяви социалният министър Деница Сачева и увери, че мерките за подкрепа на служителите- „60 на 40” и „80 на 20”, ще продължат. Продължава и патронажната грижа, обясни Сачева. "В готовност са и колегите и в Агенцията по заетостта, като хората в неплатен отпуск със среден доход до 465 евро на глава от населението, ще могат да се възползват и от пълния размер на минималната работна заплата", разясни министърът. 

„За да върви икономиката, се нуждае от здрави хора. Гарантираме доставките, производството и промишлеността, с изключение работата на моловете, подчерта министърът на икономиката Лъчезар Борисов Борисов.

Първенствата за мъже и жени в България няма да спират 

С оповестените по-строги противоепидемични мерки, които влизат в сила от 27 ноември се преустановяват всички мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за лица до 18-годишна с изключение на международните, които са започнали към датата на влизане в силата на тази заповед. Всички спортни мероприятия за лица над 18-годишна възраст и международните до 18 г. ще се провеждат без публика. От петък вечер се затварят за посетители и всички фитнес зали. 

Обмислят удължаване на учебната година за учениците от 1 до 6 клас 

Министерството на образованието обмисля удължаване на учебната година за учениците от 1 до 6 клас с две седмици през юни. Ще бъде направено всичко възможно удължаването да не засегне учениците от 7-12 клас, за да не се наложи те да учат и през юли, заяви на пресконференция министърът на образованието Красимир Вълчев, цитиран от БГНЕС. 

Излекуваните от коронавирус са 1876 души, новозаразените 4382 

За последното денонощие са направени 10 474 PCR теста. Регистрирани са 4382 нови случая на заразяване с Covid-19, сочи Единният информационен портал.  Това са 42% от тестваните.Общият брой на заразените вече е 129 348. Активни са 86 020 болни. Хоспитализирани са 6365 пациенти. В интензивни отделения са 392 души. От началото на пандемията инфекцията е потвърдена при 5126 медицински служители. 182 са новите случаи за последните 24 часа. През последните 24 часа излекуваните са 1876, което е най-висок брой от началото на пандемията. Починалите с коронавирус са 157 души, като общият брой достига 3226.

Две детски градини в София за децата на медиците на първа линия
След като днес бе обявено, че заради противоепидемичните мерки детските градини временно затварят врати, кметът на София Йорданка Фандъкова взе решение да обособи две работещи детски градини за децата на медицинския персонал на първа линия. Детските градини се намират в близост до основните столични болници. 

Аграрният сектор е сред най-слабо засегнатите от пандемията 

Брутната добавена стойност /БДС/, създадена в селското, горско и рибно стопанство през 2019 г. възлиза на близо 3,9 млрд. лева (около 2 млрд. евро), като бележи ръст от 4,1 % в сравнение с 2018 г. Това показва анализът в приетия от правителството Годишен доклад за състоянието и развитието на земеделието.  

По предварителни данни, през първото тримесечие на 2020 г. БДС, формирана от аграрния отрасъл нараства с 0,7 %, а през второто тримесечие се свива с 2,1%. Според анализа това означава, че аграрният отрасъл остава по-слабо засегнат от кризата с пандемията от Covid-19спрямо други сектори на икономиката, съобщава Министерството на земеделието. 

Д-р Петър Москов настоява за създаването на политически щаб, който да предложи план за справяне с кризата 

Бившият здравен министър д-р Петър Москов определи като погрешно решението за налагане на новите по-строги противоепидемични мерки. Според него политическите лидери се държат като "спекуланти и следят кой курс е по-висок - този на страха за здравето или този на страха за хляба. Москов настоява ръководството на парламента и председателите на парламентарните групи да сформират политически щаб, който да постигне съгласие около план, стъпки и мерки за решаване на кризата. „Ако не могат да направят това, да се разпускат и да отиваме на избори".Петър Москов е категоричен, че е необходимо постигането на баланс между запазването на социално-икономическата активност и контрола върху разпространението на заразата.

Туристическият бранш с пореден апел  към държавата за помощ  

Новите противоепидемични мерки предизвикаха недоволство от страна на туристическия сектор, който е сред най-засегнатите от кризата. В писмо до премиера Бойко Борисов, от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация заявяват, че разбират нуждата от тях, въпреки че са пагубни за туризма. Те настояват за държавна подкрепа и компенсации за работещите и за фирмите, на които се налага за втори път да преустановят  работа. Полина Карастоянова от Националния борд по туризъм посочи като най-голямото затруднение пред сектора отсъствието на предвидимост за развитието на икономиката.

Спирането на работата на хотелите и мерките, които са предложени са бърза писта към техния фалит, смята Георги Дучев от Българската асоциация на професионалистите в мениджмънта. От асоциацията предлагат 5 мерки, които да действат в периода на новите рестрикции, за  да предотвратят това – държавата да поеме издръжката на персонала, удължаване на мярката 60х40 до април 2021г, отпадане на таксите за категоризацията и прекатегоризация на хотелите, заедно с такса смет и данък сгради и налагането на мораториум върху вноските за главници и лихви по кредитите на юридически и физически лица, които работят в сферата на туризма.

Всичко по-важно за Covid-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България.

Редактор: Йоан Колев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 17 април 2024 г.

На 17 април в „България днес“ ви срещаме с Бледар Алтерзиу – млад човек от българското национално малицнство в Албания, завършил у нас и реализиращ се бе си в общинската администрация на албанския град Елбасан. С него разговаряме за основните..

публикувано на 17.04.24 в 19:00

България днес - 16 април 2024 г.

В "България днес" на 16 април припомняме историческия факт по приемането на Търновската конституция, от който се навършват 145 години. Разказваме за работата на Българското училище за роден език в Будапеща и ролята на унгарската държава в..

публикувано на 16.04.24 в 19:00

България днес – 15 април 2024 г.

От дни начело на България е поредният служебен кабинет, този път с министър-председател Димитър Главчев. Как това ще се отрази на пътя ни към еврозоната и достатъчно ли ще е времето за изпълнение на поетите задачи – отговорите търсим в..

публикувано на 15.04.24 в 19:00