Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сovid-19 в България: Ден 268

Снимка: архив

В края на година идват първите 125 000 ваксини срещу Covid-19

Първите ваксини срещу Covid-19 в България, ще бъдат на "Пфайзер/Бионтек" и се очаква да пристигнат в края тази или в началото на следващата година, съобщи здравният министър Костадин Ангелов на заседание при премиера Бойко Борисов. Рисковите групи ще са първите, които ще бъдат ваксинирани. Освен медиците и полицаите, ще се ваксинират учителите и възрастните хора в социалните домове.

Българите са неинформирани и се боят от ваксините

Едва 22% от българите са категорични, че ще си поставят ваксина срещу Covid-19. Почти 1/3 ще изчакат, докато се уверят в ефекта и липсата на странични ефекти. 28,9% биха се отказали заради страх от самата ваксина, показва проучване на „Барометър България“, проведено в края на ноември. 12,2% от запитаните отричат съществуването на коронавирус. Много малък е делът на тези, които нямат мнение - само 4%.

Повече от половината българи подкрепят новите мерки срещу пандемията

56% от българите подкрепят новите ограничения срещу пандемията от коронавирус, в сила от 27 ноември, а 42% не са съгласни с тях, показва експресно проучване на друга агенция - „Галъп интернешънъл“. За сравнение, през лятото над 60% от хората бяха против въвеждането на по-строги мерки. 2/3 от запитаните сега заявяват, че кризата е объркала живота им, а 21% признават, че имат познати или близки, които в резултат на пандемията са развили психически проблеми. Напрежението идва от неяснотата кога ще бъде краят на кризата. Според това изследване на нагласите, 43% са готови да се ваксинират срещу Covid-19, докато 48% отказват, съобщава БТА.

София вече е извън областите с най-висока заболяваемост

През миналата седмица над 12 000 души са излекувани от Covid-19. Отслабва натиска върху здравната система. София излиза от областите с най-висока заболеваемост - от 1000 случаи на 100 000. В тази група остават само Габрово и Кюстендил, стана ясно на работно съвещание при премиера Бойко Борисов с министри.

Остава висок процентът на новите случаи на Covid-19

739 са новите регистрирани случаи на Covid-19 в България (близо 38%) от направените 1965 PCR теста през последните 24 часа, показват данните на Единния информационен портал за коронавируса към 00:00 часа на 30 ноември. Броят на активните случаи в страната е 90 078. В болница са 6 869 пациенти, 430 от които се намират в интензивно отделение. Излекувани са 815, починали са 65 души. От началото на епидемията у нас са потвърдени 142 486 случая на Covid-19, като общият брой на преболедувалите коронавируса вече е 48 594, а този на смъртните случаи - 3 814.

Без присъствени занятия в училища и университети до 21 декември

Мярката е в сила до 21 декември и е част от политиката за ограничаване разпространението на коронавируса. Дотогава остават затворени и детските градини и яслите. 22 и 23 декември ще бъдат неучебни дни и така учениците ще се върнат в класните стаи най-рано в началото на януари 2021 г. 

От разстояние ще учат и студентите. Допуска се само провеждането на държавни изпити за придобиване на специалност в системата на здравеопазването.

Започна приемът на документи по новата мярка "Запази ме"

Работниците от затворените бизнеси от днес могат да кандидатстват за компенсацията от 24 лева за всеки от дните, в които са в неплатен отпуск заради новите ограничения. Документите по мярката „Запази ме“ се подават чрез работодателите в Агенцията по заетостта - по електронен път, чрез пощите с обратна разписка или на място в бюрата по труда. Първите плащания се очакват преди Коледа. Още информация – ТУК.

Всичко по-важно за Covid-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България .

Съставил: Йоан Колев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00

България днес - 23 април 2024 г.

В „България днес“ говорим предпразнично за цените у нас. Колко е поскъпнал живота в страната ни, защо 65% от работещите у нас не получават минималната сума от 1454 лева за издръжка на един човек според последните проучвания и колко ще ни струва..

публикувано на 23.04.24 в 19:00

България днес - 22 април 2024 г.

В "България днес" на 22 април говорим за европейската идентичност и българите – припознаваме ли се като част от общото европейско семейство. Връщаме се назад в историята, за разберем повече за чужденците в Хвърковатата чета на Георги Бенковски. Срещаме..

публикувано на 22.04.24 в 19:00