Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 269

Снимка: БТА

Заработи Национална електронна система за медицински направления

За първите си 2 часа работа Националната електронна система за медицински направления издаде 200 направления за PCR-тестове в цялата страна. При представянето на системата зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева каза, че „след 20 години отлагане и анализи можем да се похвалим с тази първа стъпка в електронното здравеопазване“. Пандемията ускори въвеждането на системата, бе осигурен централизиран модул и връзка с потребителите независимо от софтуера им, поясни Начева.

"Ако пациентът е насочен от лекар, той не плаща нищо. Но ако прави теста по собствено желание, ще трябва да плати. Хартиените направления ще отпаднат, когато сме сигурни, че системата работи безпроблемно“, поясни зам.-министърът.

42,2% са новозаразените с коронавирус при направени 6825 PCR теста

За последното денонощие в страната са регистрирани нови 2814 случаи на коронавирус, при направени 6825 PCR теста, сочи Единният информационен портал. Потвърдените случаи на Covid-19 от началото на пандемията са 145 300, активни са 90 700. Хоспитализирани са 6783 заразени. 457 пациенти са в интензивни отделения.
Починали за денонощието са 221 души, което е най-високото число от началото на пандемията и общият брой на леталните случаи достигна 4035. Излекувани за последните 24 часа 1971 човека, а общо от началото на пандемията - 50 565.

Данъкът за доставка на храни по домовете пада на 9%

От днес влиза в сила намалената ДДС ставка за доставките на храни по домовете. Тя става 9%, вместо 20-те процента, които важат за повечето стоки и услуги в страната. Това е поредното данъчно облекчение за ресторантьорския бранш през годината заради кризата с Covid-19. По-ниска ДДС ставка има и за редица други браншове, например за книжните изделия и детските пелени и пюрета, а така също за фитнес центровете, които обаче в момента са затворени.

Заради дистанционното обучение удължават учебната година

Коледната ваканция за учениците ще е по-дълга – от 22 декември до 3 януари, разпорежда заповед на министъра на образованието Красимир Вълчев. Като компенсация заради преустановения присъствен учебен процес и мерките срещу разпространението на Covid-19 междусрочната ваканция за учениците от седми до 12-и клас ще е един ден -  на 3 февруари. Удължава се обучението за децата от 1-ви до 6-ти клас. Учениците до трети клас ще завършат учебната година не на 1 юни, а на 23 юни. Останалите класове ще се обучават до 30 юни.

Кризата сви с 1/3 продажбите на книги

30% е спадът в продажбите на книги през 2020 г., сочи проучване на Асоциация „Българска книга”. Над половината от анкетираните в бранша посочват април като месеца с най-малко приходи, следван от май. В този период спадът в продажбите е бил между 50% до 70%. Книжарите смятат, че 9% ДДС за книгите от временна, трябва да стане постоянна мярка. Значителна част от анкетираните - 72%, заявяват, че само частично са успели да възстановят дейността си след тежкия удар върху книжния бизнес. 18% продължават да изпитват големи затруднения. 30% от собствениците са били принудени да намалят служителите си. 64% от респондентите споделят, че имат увеличение единствено на приходите от онлайн продажби.

Туризъмът ще се възстанови при 40% ваксинация на населението

За туризма е важно да започне работа на 22 декември. Секторът е категорично против искането на германския канцлер Ангела Меркел за затваряне на зимните курорти, каза пред Bloomberg TV Bulgaria доц. Румен Драганов, председател на Конфедерацията на българския туристически бизнес. Драганов смята, че 4 седмици, след като 40% от населението се ваксинира срещу Covid-19, българският туризъм ще се върне към нивата от 2019 г. Той е категоричен, че предстоящият зимен сезон ще работи по същия начин, като летния - на базата не на „индустрииалния туризъм“, а на къщите за гости, малките семейни и корпоративни хотели. Драганов прогнозира, че през декември в България ще приеме над 430 000 чужди туристи.

Безвъзмездни евросредства за автобусните превозвачи

Европейската комисия е одобрила схема на България в размер на 30 млн. лева (около 15 млн. евро) под формата на безвъзмездни средства в подкрепа на микро, малките и средни предприятия за автобусен пътнически превоз, засегнати от пандемията с Covid-19. Целта на мярката е да бъде облекчен внезапният недостиг на ликвидност, пред който са изправени те заради пандемията. Средствата не могат да надвишават 800 000 евро на фирма.

В условията на пандемия Военномедицинската академия чества своя празник

Светът и България влязоха във война с невидим враг, каза в послание към медиците на първа линия ръководителят на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса ген.-майор Венцислав Мутафчийски. Повод за думите му бе 129-та годишнина от създаването на Военномедицинската академия в София. „Като началник на академията съм изключително горд, че в тези времена на безпрецедентни изпитания, успяхме да останем единни и заедно, изпълнявайки отдадено нашия дълг и призвание спрямо нашите пациенти”, заявяви ген. Мутафчийски.

Патронажната грижа ще продължи и през 2021 г.

Патронажната грижа, с помощта на която близо 43 000 възрастни и хора под карантина получават доставки на храна и лекарства в домовете си, ще продължи и през следващата година. Новата възможност за общините е по програмата „Патронажна грижа+“, съобщи Министерството на труда и социалната политика. Екипите на патронажa ще продължат да правят доставки до домовете на нуждаещите се, като храната и лекарствата се закупуват с техни средства. Освен това служителите могат да извършват някои неотложни административни услуги или да плащат битови сметки вместо тях. Ако включените в услугата имат нужда от психологическа подкрепа или консултиране, такива също ще им бъдат осигурени.

Всичко по-важно за Covid-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България.

Редактор: Гергана Манчева 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 23 април 2024 г.

В „България днес“ говорим предпразнично за цените у нас. Колко е поскъпнал живота в страната ни, защо 65% от работещите у нас не получават минималната сума от 1454 лева за издръжка на един човек според последните проучвания и колко ще ни струва..

публикувано на 23.04.24 в 19:00

България днес - 22 април 2024 г.

В "България днес" на 22 април говорим за европейската идентичност и българите – припознаваме ли се като част от общото европейско семейство. Връщаме се назад в историята, за разберем повече за чужденците в Хвърковатата чета на Георги Бенковски. Срещаме..

публикувано на 22.04.24 в 19:00

България днес - 19 април 2024 г.

В "България днес" на 19 април говорим за успеха на българката Албена Василева от Чикаго, представяме ви уникалната изложба на автентични български килими, изложена в Париж и правим виртуално пътешествие до Казанлъшката гробница, открита на днешната..

публикувано на 19.04.24 в 19:00