Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 270

Снимка: БГНЕС

България вече има Национален план за готовност при пандемия
Планът, приет на днешното правителствено заседание, има общ характер и ще е валиден за всички възможни пандемии.Той дава основни насоки за прекъсване на епидемичния процес, набавяне на ваксини, нормалното функциониране на държавата, както и посланията, които ще се изпращат към населението, поясни главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев на брифинг днес.

Стана ясно също, че до четвъртък предстои да бъде съставен Национален план за ваксиниране, който ще бъде представен на следващото заседание на правителството. Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов потвърди отново, че очакваните ваксини са същите, които ще получат гражданите на останалите страни-членки на ЕС и ще се прилагат доброволно и безплатно за българските граждани.

Първите ваксини се очакват до края на тази или в началото на следващата година. До края на тази седмица ще бъдат осигурени 4 хладилника за първата доставка на ваксината на „Пфайзер“. За координатор по Националния план за ваксиниране на населението е определен генералният директор на БЧК проф. Красимир Гигов.

38,37% от новите PCR тестове са положителни
За последните 24 часа в България са регистрирани 3475 нови случаи на Covid-19. Това са 38,37% от направените 9056 PCR теста. Хоспитализираните с Covid-19 са 6635 души, от тях 493 са в интензивни отделения. Изписани от болница са 2435 души, а 153 пациенти са починали. Според данните на Единния информационен портал, най-много регистрирани случаи с инфекцията има в София-град – 722,  Пловдив – 355, и Бургас 318.

През изминалото денонощие още 208 медицински служители са дали положителни проби за вируса. От тях 56 са при лекари, 73 - при медицински сестри, 22 - при санитари, 3 - при фелдшери и 54 – при друг медицински персонал.

Пристигат 300 000 дози нискомолекулярен хепарин за Covid-19
Днес в България пристигат 300 000 дози нискомолекулярен хепарин, който се използва за разреждане на кръвта и в комплексното лечение на Covid-19. На днешното правителствено заседание премиерът Бойко Борисов посочи, че в страната ни има достатъчно „Ремдесивир“, прилаган при коронавирусна инфекция. По негово разпореждане, ежедневно се следи наличността на медикаментите, необходими за терапията на пациентите с новия вирус.

Хепарин ще се доставя денонощно към болниците
Създадена е възможност за денонощна доставка на нискомолекулярен хепарин, каза здравният министър Костадин Ангелов. Няма сигнали за недостиг на медикаменти за лечение на болни с коронавирус или други пациенти. 300 000 дози от хепарина са осигурени и те ще се използват в цялата страна, като до няколко дни ще тръгнат към болничните аптеки.  

Няма затруднения в доставянето на кръвна плазма в София и в страната, подчерта министър Ангелов. За месец пробите, които са взимат, са над 800, добави министърът.

През 2021 г. за България са предвидени 411 млн. евро за овладяване на кризата около Covid-19
През следващата година България ще разполага с 804 млн. лева от инструмента REACT-EU за справяне с последиците от пандемията. Това обяви вицепремиерът Томислав Дончев на днешното правителствено заседание. С тези средства за България ще бъдат финансирани продукти и услуги за здравно обслужване, а също и малки и средни предприятия, схеми за заетост и подкрепа за самонаети лица.

Хотелите отчитат 80% спад на оборотите
Хотелите отчитат спад на оборотите си през 2020 г. от 80%. В интервю за бТВ, Борислав Хаджиев от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация посочи, че мярката „60:40“ е насочена към това хората да си запазят работата, а не в подкрепа на бизнеса. „В един момент може да се окаже, че бизнеса го няма и тази мярка вече няма да е полезна“, коментира Хаджиев. Той обясни, че формално хотелите сега не са затворени, но бизнесът е спрял, защото между 30 и 50% от приходите им са от допълнителни услуги – ресторанти, конферентни зали и др., които сега не се предлагат.

Отпуснаха извънредни средства за реклама на зимния туризъм
Правителството одобри увеличение на бюджета на Министерството на туризма с 1 245 000 евро, предаде БТА. Парите са за усилена рекламна кампания, която да популяризира зимния туризъм в България. Кампанията е една от многото стъпки на министерството за спасяване на зимния сезони стабилизиране на българския туристически бизнес, който е един от най-силно засегнатите сектори от пандемията Covid-19.

Международната рекламна кампания ще бъде насочена главно към гражданите на Румъния, Гърция, Турция, Сърбия и Северна Македония, защото те могат да посетят страната ни с автомобили.

БНБ удължи мораториумите върху плащанията на засегнатите от пандемията
Европейският банков орган (ЕБО, или EBA) обяви днес, 2 декември, решението си да реактивира насоките от април, тази година, относно законодателните и частните мораториуми върху плащанията по кредити. Непосредствено след това, на свое заседание, Българската народна банка реши да удължи до 31 март 2021г. законодателните и частните мораториуми върху плащанията по банковите кредити на кредитополучатели, които са засегнати от коронавирусна криза. Предишният срок на този мораториум беше до 30-и септември 2020 г.

Предвиждат допълнително финансиране за пострадалите от затварянето
Помощта за засегнатите от последните наложени ограничителни мерки ще бъде между 10 и 20 % от загубените обороти. Пред ресорната парламентарна комисия, министърът на икономиката Лъчезар Борисов посочи, че за целта ще бъдат насочени около 8 млн. евро от оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност". Очаква се загубите от оборотите да достигнат до половин милиард евро и в зависимост от степента, в която са засегнати бизнесите ще се разпределят и средствата.


Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Съставила: ДаринаГригорова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00

България днес - 23 април 2024 г.

В „България днес“ говорим предпразнично за цените у нас. Колко е поскъпнал живота в страната ни, защо 65% от работещите у нас не получават минималната сума от 1454 лева за издръжка на един човек според последните проучвания и колко ще ни струва..

публикувано на 23.04.24 в 19:00

България днес - 22 април 2024 г.

В "България днес" на 22 април говорим за европейската идентичност и българите – припознаваме ли се като част от общото европейско семейство. Връщаме се назад в историята, за разберем повече за чужденците в Хвърковатата чета на Георги Бенковски. Срещаме..

публикувано на 22.04.24 в 19:00