Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сovid-19 в България: Ден 273

Снимка: БГНЕС

Бойко Борисов провери готовността за доставка на ваксини срещу Covid-19
„Подготвихме се бързо и дойде ли ваксината срещу Covid-19, ваксинирането се организира само по желание и безплатно, с ваксини одобрени от Европейската комисия и с гаранцията от Европейската агенция по лекарствата“. Това каза премиерът Бойко Борисов днес при посещението си в Центъра по заразни и паразитни болести в София.

Той лично се увери, че страната ни е готова да посрещне първата доставка на ваксина в специализирани хладилници, съобщи правителствената пресслужба. От понеделник започва и работата за организация по места в страната. Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов посочи, че се очаква първата пратка да е от 125 000 ваксини. Повече по темата ТУК.

Екатерина Захариева: Глобалното сътрудничество е ключово в борбата с Covid-19
„Глобалното единство и сътрудничеството в рамките на ООН са ключови за преодоляване на предизвикателствата, породени от Covid-19“ . Това заяви вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева във видеообръщение на провелата се дистанционно сесия на Общото събрание на ООН, съобщиха от пресцентъра на МВнР.  Захариева е подчертала, че „в условията на справяне с предизвикателствата, породени от коронавируса, защитата на правата на детето остава ключов приоритет на българската вътрешна и външна политика“.

3614 случая на коронавирус при 9530 теста
3614 са новите случаи на коронавирусна инфекция в България, регистрирани през последните 24 часа. Това са 37,92% от направените 9530 PCR теста. Най-много са новите случаи в София – 675. Следват областите Пловдив (380) и Бургас (257). Това показват данните в Единния информационен портал. 2536 души са излекуваните през последното денонощие, починали са 147. В болници се намират 6744 пациенти с коронавирус, от тях в интензивно отделение са 504. Официално активните случаи са 94 480.

От началото на пандемията в България досега са били направени общо 1 009 397 PCR теста. От тях 15,73 %, или 158 807, са били положителни.

Глобиха българския биатлон за нарушена карантина
Българският национален отбор по биатлон е наказан с финансова глоба заради нарушаване на протоколите срещу коронавируса на световната централа (IBU), съобщи ДПА. Причината е, че член от тима е влязъл в нерегламентиран „близък контакт“ с поставените под карантина във Финландия преди стартовете за Световната купа в Контиолахти през миналия уикенд състезатели Десислава Стоянова и Димитър Герджиков.

Стоянова даде положителна проба за Covid-19 на 28 ноември, а заедно с нея беше изолиран и Герджиков, с когото тя живее на семейна начала.

IBU също така санкционира уличения за неспазването на здравните правила член на отбора с отстраняване от всички състезания до края на януари 2021 г. Повече по темата ТУК.

Критична е ситуацията в Спешното отделение на пазарджишката болница
Критична остава ситуацията в Спешното отделение на МБАЛ-Пазарджик заради липса на здрав медицински персонал. Към днешна дата на дежурство работят по един лекар и една медицинска сестра, което затруднява обслужването на пациентите. Медицинските работници работят по 42 часа без почивка. На апела за помощ на отделението са се отзовали единствено д-р Ивелина Дикова от Пловдив и специализантът Борислав Церовски, съобщава кореспондентката на БНР в Пазарджик Невена Петрова.

Над 120 медици в Бургас са под карантина или с Covid-19
64 лекари и над 60 медицински сестри от областната болница в Бургас са или под карантина, или болни от Covid-19. Това каза кметът Димитър Николов, цитиран от кореспондентката ни в Бургас Даниела Костадинова. Николов е заявил, че предвидените средства за празничните програми за Никулден и Коледа ще бъдат пренасочени за обезпечаването на болниците в града. Бургас достигна второ място в статистиките по заболеваемост от Covid-19 в страната. На този фон много от лекарите и медицинските сестри в областната болница в момента не са на работа, каза Николов.

Всичко по-важно за Covid-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.  

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България. 

Съставила: Миглена Иванова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 26 септември 2024 г.

В "България днес" на 26 септември отбелязваме Европейския ден на езиците. По този повод разговаряме със Свилена Георгиева от Генерална дирекция "Писмени преводи" на Европейската комисия. Тя разказва за ролята на преводача в контекста на новите технологии..

публикувано на 26.09.24 в 19:00

България днес - 25 септември 2024 г.

За образованието с надежда и за учителите с признание – така може да определим разговора на Гергана Манчева с проф. Христо Бонджолов, който ще чуете в „България днес“ тази сряда. След това ще припомним историята, която пише..

публикувано на 25.09.24 в 19:00

България днес - 24 септември 2024 г.

С отзвука от Деня на независимостта на България започва днешната програма на Радио България. Ще чуете вдъхновение от думи в размислите и страстите на поета Иван Ланджев, след което ще отдадем заслуженото на модата, но от стомана. За финал ще говорим за..

публикувано на 24.09.24 в 19:00