Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сovid-19 в България: Ден 274

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ползите от ваксинирането срещу коронавирус са повече от рисковете
Дори преболедувалите от коронавирус е добре да се ваксинират, препоръча пред БНР проф. Красимир Гигов, който ръководи Националния щаб за ваксиниране срещу COVID-19. „Рискът е много по-голям от ползата, ако не си направим ваксината. Днес имаме методи, които много по-бързо могат да дадат оценка за ефективността и токсичността на дадена ваксина. Науката постоянно напредва. Никоя фирма не би си позволила да пусне рисков продукт. Нека вярваме на науката“, прзова проф. Гигов. Той поясни, че първите 125 000 дози ще бъдат за хора, които работят в критичните сектори. Те се очаква да пристигнат в края на декември, а ваксинирането ще започне в началото на 2021 г

Спад до 25% но новите случаи с COVID-19 в София
До 20 декември ще сме наясно дали ще е възможно да се събират поне 2-3 семейства за празниците. Това каза пред БНТ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. Той отчете че за последните 14 дни има 20-25% намаляване на новите случаи на коронавирус в София. По думите му 10 души в момента заразяват 7 до 9 нови болни. Според Кантарджиев, въпреки че държавата хвърля огромни ресурси, за да осигури ваксиниране срещу COVID-19, в обществото се насажда съмнение срещу ваксинирането. Според експертът новите ваксини не вредят и на хората над 70 години. Той оцени руската ваксина като много добра, защото Русия има традиции в тази област.

34% са новорегистрианите случаи на COVID-19
2037 са новорегистрираните болни с COVID-19 по данни на Националния информационен портал. При направени 5986 PCR тестове 34% са положителните. Най-много са новозаразените в София - 389, следва Варна  - с 287 и Бургас -  с 182 нови случая. 95 от новорегистрираните пациенти през последните 24 часа са медицински лица. Потвърдените случаи в страната вече са общо 160 844. Активни са 95 442 болни, от които 6 959 са хоспитализирани. 516 души са в интензивни отделения. 996 са излекуваните за изминалото денонощие, а починалите са 79.

Не коронавирусът е изменчив, а имунният отговор към него
Когато се увеличиха случаите на коронавирус се видя, колко разнообразни и в широк спектър са оплакванията на хората. „Това говори, че може би вирусът не е толкова изменчив, а имунният отговор към него“, каза пред БНР пулмологът д-р Александър Симидчиев.
„Първите дози с ваксина ще бъдат недостатъчни за ваксинирането на всички желаещи  Тези, които имат съмнения, ще видят ефекта от приложението на ваксината.“, поясни експертът. Не съм оптимист, че пандемията изведнъж ще изчезне. Ние ще се справяме с нея като с други хронични заболявания. Това ще изисква време и насочени усилия от всички нас като общество, допълни Симидчиев. ИИ

Избирателите под карантина не могат да гласуват
Според Изборния кодекс подвижните избирателни урни не позволяват на хора под карантина да гласуват, каза пред БНР Александър Андреев, председател на Централната избирателна комисия - ЦИК. По думите му заради пандемията избирателната активност не може да се прогнозира. Избирателите под карантина нямат забрана да гласуват и парламентът трябва да разгледа промени в Изборния кодекс, с които да реши казуса, поиска шефът на ЦИК. „Избори по време на пандемия са предизвикателство. Необходими са мерки, които да позволят провеждане на изборите и ограничаване на възможността за заразяване“, призова Андреев. Той поиска и увеличаване заплащането за членовете на секционните избирателни комисии.

Антикризисните мерки ще продължат през цялата 2021 г.
До края на годината и в началото на следващата ще имаме още средства, които ще инвестираме в бизнеса, каза пред БНР министърът на икономиката Лъчезар Борисов. „Ресурсът не е малък и мерките ще продължат и през цялата следваща година. От предварителните данни за третото тримесечие се вижда, че инвестициите започват да дават добри сигнали за възстановяване на БВП, заяви Борисов. По макроикономическите показатели България се справя с кризата от пандемията на 50% по-добре от средното за ЕС. „И спрямо дълга и дефицита ще бъдем по-добре от редица страни в Съюза. Банковият сектор има по-ниски печалби, но достатъчно големи, за да запази буфери и да е стабилен“, подчерта Борисов.

На студентския празник Сапарева баня затваря къщите за гости
Община Сапарева баня предупреди всяка от над 120-те къщи за гости в курортния град да не приемат посетители за студентския празник 8 декември, каза и. д. кмет Славчо Коларски. Той замества титуляра Калин Гелев, който е в болница с коронaвирус.
На всеки 8 декември градът, курортът Паничище и Седемте рилски езера са предпочитана от празнуващи с дни студенти. Но заради извънредната ситуация с коронавируса, няма да се допусне компании да отсядат и да празнуват, каза Коларски.
От областната дирекция на полицията в Кюстендил апелираха да се спазват противоепидемичните мерки, да няма събирания на студенти по хижите и базите за отдих и местата за пренощуване в планините.

Всичко по-важно за Covid-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.  

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България.

Съставил: Иво Иванов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 19 юли 2024 г.

В „България днес“ говорим за огъня, хората и държавата, в контекста на бушуващите пожари в страната ни. По традиция в петък правим преглед и на събитията с балкански адрес от изминалите дни в рубриката „По съседски“. В навечерието на..

публикувано на 19.07.24 в 19:00

България днес - 18 юли 2024 г.

На 18 юли в „България днес“ ви срещаме с Яп ван Бейлен, еколог, политик, хореограф и колекционер на български килими, който се е установил тук, в България – първоначално в Котел, а в последствие във Велико Търново. Разговаряме за перспективите пред..

публикувано на 18.07.24 в 19:00

България днес - 17 юли 2024 г.

В „България днес“ на 17 юли ще говорим за транспортните затруднения на българите в Цариброд до работните им места в нашата страна и възможното решение на ситуацията. След това ще припомним историята на едно най-красивите златни..

публикувано на 17.07.24 в 19:00