Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България Ден 279

Снимка: БТА

Премиерът очаква излизане от пандемията след август 2021 г.

Прогнозите са, че излизането от пандемията ще е през август-октомври 2021 г. и то при положение, че 70% от хората в ЕС се ваксинират, за да се създаде колективен имунитет. Това каза от Брюксел българският премиер Бойко Борисов след обсъждането на кризата от лидерите в Европейския съвет."Много гъвкаво, много внимателно в България трябва да следим мерките, да внимаваме в баланса за натиска върху болниците. Трябва да сме много умерени, призова Борисов. Всички са много притеснени от финансовите показатели, които даваме. Очаква се и трета вълна и рестрикции, допълни премиерът. "Празниците трябва прекараме в много тесен семеен кръг“, посочи Борисов във видеообръщение, качено в социалните мрежи.

Четвърти пореден ден оздравелите от коронавирус са над 3000

3075 са новите случаи на коронавирус в страната при направени 8470 PCR теста, показва Единният информационен портал. Положителните проби са 36,3%. Най-много 485 са новозаразените в София, следват Бургас с 377 и Варна с 324 нови случая. Активните случаи с регистрирани заразени са 93 931. Хоспитализира ни са 7084 пациенти. 542 от болните са в интензивни отделения. 122 са починалите за денонощието, с което общият им брой достигна 5405 от началото на пандемията. Излекуваните за последните 24 часа са 3154. Това е четвърти поред ден, в който се отчитат над 3 хил. оздравели. Общо преодолелите вируса вече са 75 232 души. 

Подготвя се методика за работа в електронна среда

В помощ на учителите, през февруари ще бъде изработена методика за преподаване в електронна среда, съобщи по време на парламентарния контрол министърът на образованието Красимир Вълчев. Вече е готов и подобен наръчник за родители. По думите на Вълчев, няма учители, които да не могат да преподават дистанционно, заради липса на електронни устройства. До пролетта на следващата година ще има допълнително 24 хиляди устройства за учителите. Освен това, с подписания в началото на седмицата анекс към колективния трудов договор, учителите ще получават допълнително пари за обучението в интернет. Министър Вълчев съобщи също, че през последните 5 години средната възраст на учителите в страната е намаляла от 52 на 48 години.

Работи се по система, която да обхване всички желаещи да се ваксинират

„Хората постепенно ще започнат да се успокояват, когато се натрупа достатъчно достоверна информация за ваксините и ваксинирането. Това каза пред БНР д-р Радосвета Филипова, секретар на Националния ваксинационен щаб. Тя поясни, че в момента се събира информацията за отделните групи, които ще бъдат ваксинирани. „Има притеснения за това как ще бъдат обхванати лицата с придружаващи заболявания и възрастните хора, които ще се ваксинират при общопрактикуващите лекари, защото са много разпръснати, а някои нямат лични лекари. Но се работи по система, за да бъдат обхванати всички желаещи. Повече по темата- ТУК.

От следваща седмица започват плащанията по програмата „Запази ме“

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева обяви във Варна, че от понеделник започват плащанията по програмата „Запази ме“ за хора, които са излезли в неплатен отпуск от края на октомври до края на ноември.„За тези, които са били в неплатена отпуска от 29 октомври до края на ноември, плащанията ще започнат от понеделник. А за тези, които са в неплатена отпуска през декември, плащанията за тях ще се опитаме да направим преди новата година, но по-вероятно е да ги получат в началото на януари. /.../ Правим всичко възможно да плащаме колкото се може по-бързо. Включително и помощта за родители, които гледат децата си, също вероятно следващата седмица ще извършим плащанията към тях, дори ще бъде леко авансово. Част от плащанията със сигурност ще бъдат в началото на януари“.

Подробности вижте тук.

Детските градини в София остават затворени

Детските градини и яслите в София няма да отворят следващата седмица, въпреки че броят на регистрираните с Covid-19 е намалял. Това обяви кметът Йорданка Фандъкова. Според нея, с тази мярка се цели броят на хоспитализираните, който все още е висок, да не нарасне още повече.

Редица отделения в ловешката болница спират работа заради заболели лекари

Отделението по акушерство и гинекология в Многопрофилната болница в Ловеч е преустановило работа до края на годината заради заболели лекари. Заради недостиг на медици  временно са затворени още няколко отделения, сред които и интензивното.Прокуристът на ловешката болница д-р Атанас Атанасов поясни, че дейността на акушеро-гинекологичното отделение най-вероятно ще бъде възстановена от 4 януари.Заради недостиг на медици, отделенията за интензивно лечение, офталмология и УНГ /Уши, нос гърло/,също не приемат пациенти.

Отделението по вътрешни болести, също е с временно преустановена дейност и част от персонала му е насочен към  т.нар Covid зона, каза д-р Атанасов и уточни, че дейността на Интензивното отделение ще бъде възстановена от понеделник.

Подробности тук.

Карантината за пристигащите в Гърция се намалява на 3 дни

Карантината пристигащите в Гърция, се намалява от 10 на 3 дни за периода 18 декември 2020 г. до 7 януари 2021 г. Запазват се изискването за отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди пътуването, както и бързият тест, който ще бъде правен при влизане в страната. Тези изисквания не се отнасят за водачите на товарни камиони. За тях продължава да не се прилага и ограничението за преминаване между 07.00 ч. и 23.00 ч., което важи за останалите преминаващи през сухопътни граници на страната. Запазва се изискването за представяне на QR код.
Забраната за излизане навън, на територията на Гърция, вече е в интервала между 22.00 ч. и 05.00 ч.

Отпада карантината за пътуващите от България към Северен Рейн-Вестфалия

Германската провинция Северен Рейн-Вестфалия вече няма да налага 10-дневна карантина на пристигащите от България, съобщи МВнР. Остава обаче задължението за онлайн регистрация  преди. Не се изисква регистрация при трансгранични пътувания с престой в провинцията под 24 часа. Местните здравни служби могат да поискат от пристигащите да представят негативен тест за коронавирус, направен не по-късно от 48 часа преди пътуването, или да направят такъв след пристигането си.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Редактор: Йоан Колев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00

България днес - 23 април 2024 г.

В „България днес“ говорим предпразнично за цените у нас. Колко е поскъпнал живота в страната ни, защо 65% от работещите у нас не получават минималната сума от 1454 лева за издръжка на един човек според последните проучвания и колко ще ни струва..

публикувано на 23.04.24 в 19:00

България днес - 22 април 2024 г.

В "България днес" на 22 април говорим за европейската идентичност и българите – припознаваме ли се като част от общото европейско семейство. Връщаме се назад в историята, за разберем повече за чужденците в Хвърковатата чета на Георги Бенковски. Срещаме..

публикувано на 22.04.24 в 19:00