Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 282

Снимка: БГНЕС

Министърът на икономиката: В условията на пандемия, икономиката ни се справя добре
Дали мерките срещу коронавируса ще бъдат разхлабени, ще стане ясно след 17 декември, когато бъдат представени анализите на здравния и други министри. Това каза в интервю за бТВ министърът на икономиката Лъчезар Борисов. Той посочи, че в условията на пандемията икономиката ни се справя добре. Мораториумът върху кредитите е помогнал много на бизнеса, като общо са разсрочени плащанията на 61 млрд. лева. Друг успешен фронт, по думите на Борисов, е безработицата. Чрез мерки като 60:40 са били спасени 250 000 работни места, а от началото на пандемията Агенцията по заетостта е намерила работа на 200 000 души, посочи министърът.

Над 1,2 млрд. лева са осигурени от държавния бюджет и ЕСФ за справяне с последствията от пандемията
Над 1,2 млрд. лв. за заетост и социално включване са насочени до момента към справяне с последиците от пандемията от Covid-19 в България. Средствата са осигурени по равно от държавния бюджет и от Европейския социален фонд /ЕСФ/“. Това заяви социалният министър Деница Сачева при откриване на заседание на Комитета за наблюдение на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, съобщиха от пресслужбата на ведомството.

Подкрепата ще продължи и през 2021 година, като основна цел ще бъдат запазването на работни места, разкриването на нови, подготовка за дигиталния преход, както и социални услуги, адаптирани за предоставяне в условия на здравна криза.

Подробности тук

Бизнесът, който няма перспектива, да се преориентира, а не да се подкрепя
Многото условия за ползването на мерките на правителството в подкрепа на бизнеса по време на пандемията и тромавата администрация са попречили на немалко фирми да се възползват от тях. Това смята председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов. Досега вниманието на държавата е било насочено към задържане на съществуващия бизнес на терена, което е погрешно послание. Според Симеонов бизнесът, който няма добри перспективи в новите условия, е по-добре своевременно да се преориентира към смяна на сектора или дейността.

Личните лекари ще издават направления и за антигени тестове
Осигурени са близо 1 200 000 антигени теста за страната. Това заяви здравният министър Костадин Ангелов на извънреден брифинг след среща с директорите на шестте Регионални здравни инспекции, които отговарят за организацията по ваксинирането срещу Covid-19, предадоха репортерите на БНР. Очаква се следващата седмица позитивните антигенни тестове при наличие на клинична картина да бъдат приравнени с PCR тестовете. Личните лекари ще издават направления и за тях. Резултатите от антигенните тестове също ще се вписват в регистрите за заболеваемост с Covid-19. Ангелов посочи, че ваксината, която се очаква в България, е минала всички фази на клиничните изпитвания и е много надеждна. Министърът се обяви против смекчаването на ограничителните мерки след 21 декември, когато изтича действащият режим със затворени заведения и търговски центрове, електронно обучение на учениците и неработещи детски градини и ясли.

Българите са изморени от строгите мерки срещу пандемията
59,3% от българите одобряват премахването на ограничителните мерки на 21 декември. 21,8% са против, сочи проучване на „Галъп Интернешънъл“ от 9 декември. 47,8% от анкетираните смятат, че само маски, дистанция и хигиена са достатъчни срещу Covid-19. 

Докато при въвеждането мнозинството подкрепяше по-твърдите мерки и затварянето, сега само 39,2% са съгласни с тях. Раздвоено е и мнението доколко ефективно е дистанционното обучение. 42,1% искат връщане на учениците в училищата, 41,7% са „против“. 41,3%  от българите смятат да се ваксинират, 46,7% не възнамеряват. 36,7% имат доверие на лекарите н пандемията, но 35,2% нямат. 74,4%  имат планове да се видят с близки и приятели по празниците, а изолирани ще останат 18,2% от сънародниците ни.

Българска помощ за детски хуманитарен център в Скопие
Посланик Ангел Ангелов и съпругата му Биляна предоставиха продоволствени пакети за тридесет домакинства, ползващи услугите на Дневен център „Доза щастие“ в Скопие. Центърът е специализиран за работа с деца със синдром на Даун. Предоставената хуманитарната помощ е осигурена с решение на българското правителство, по инициатива на външния министър Екатерина Захариева. „Вече сме направили дарения на 250 семейства с деца със специални потребности от Северна Македония. Това са над 2 тона храни и дезинфектанти”, каза посланик Ангелов. Домакините от Дневния център „Доза щастие“ изразиха своята благодарност към България за оказаното вниманието и хуманния жест, предаде  БГНЕС.

30%  са положителните проби за коронавирус
497 са новите случаи на коронавирусна инфекция, установени за последните 24 часа, при направени 1634 PCR теста. Най-много са новите случаи в столицата София – 131. Следват Варна – със 71, и Бургас – с 65 новорегистрирани. Това показват данните в Единния информационен портал към полунощ. Процентът на положителните проби е 30,42. Починали са 62 лица с коронавирусна инфекция, излекувани са 1963. В болница остават 7244 пациенти с Covid-19, от тях  590 в интензивно отделение. Активните случаи са 90 041.

С Covid-19 са 27 от 30 души в дом за възрастни хора в Трявна
27 от 30 домуващи в Дома за възрастни хора Трявна са с положителен тест за Covid-19. Само двама от тях са проявили симптоми и заради влошаване на състоянието им, са настанени за лечение в болница. Инфектирани са още 8 души от персонала. Медицинска сестра наблюдава останалите възрастни хора, които превантивно приемат витамини и противовирусно лекарство.

1/3 от българските медици са готови да се ваксинират срещу 
Covid-19
33% от медицинските специалисти в страната или 37 000 – лекари, сестри, фармацевти и стоматолози, са заявили желание да се ваксинират срещу Covid-19, каза шефът на здравната инспекция в Бургас Георги Паздеров. Изявлението стана след национално съвещание при здравния министър за предстоящата ваксинация.

47 мобилни екипи в България ще осъществяват ваксинацията в страната разделени на 6 региона с бази във Велико Търново, Варна, Бургас, Пловдив, Враца и София. Ще бъдат осигурени още 40 мобилни екипа, обясни Паздеров, а манипулациите ще са в здравните заведения. След като излязат данните на ваксините процентът на желаещи да си я поставят ще нарасне, смятат здравните власти.



Редактор: Йоан Колев


Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 4 юли 2024 г.

В „България днес“ на 4 юли говорим за това как климатичните промени засягат най-уязвимите групи и за произтичащия от тях риск от бедност за много българи, разговаряме с Естер Вилемс, нидерландска хореографка и преподавателка по български народни танци в..

публикувано на 04.07.24 в 19:00

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 7

В седмия брой на предаването с водещ Красимир Мартинов гостуваме на българите в Албания, за да узнаем повече за Голо бърдо и неговите хора. От учители и кметове научаваме и как българите в Гора пазят езика и културурата си, а също - с какви..

публикувано на 04.07.24 в 12:00

България днес - 3 юли 2024 г.

Българите в Албания – централна тема в "България днес" на 3 юли. Повод са резултатите от преброяването на населението в Балканската държава, според които над 7 хиляди души са се определили като етнически българи. Реално ли е това..

публикувано на 03.07.24 в 19:00