Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сovid-19 в България: Ден 283

Първият изнесен кабинет за имунизации срещу Covid-19 бе представен днес в София.
Снимка: БГНЕС

Искат удължаване на извънредните мерки и след Нова година
Антигенните тестове ще бъдат безплатни, след като се приравнят към PCR тестовете, заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на брифинг в министерството. Българският лекарски съюз /БЛС/ подкрепя идеята за приравняването на тестовете, защото е от изключително значение за идентифицирането и изолирането на болните, каза Ангелов.
Председателят на БЛС д-р Иван Маджаров допълни, че са се споразумяли с властите, техен представител да влезе в Националния оперативен щаб за коронавируса. „Ние ще настояване да не се облекчават противоепидемичните мерки преди празниците, защото не виждаме намаляване на заболелите в болниците. Отпадането на мерките би довело до тежка ситуация в здравната система", каза Маджаров.
Противоепидемичните мерки трябва да бъдат удължени с минимум една седмица след новогодишните празници, заяви на пресконференцията управителят на Националната здравно осигурителна каса проф. Петко Салчев. „Подкрепям това, което министърът предлага за удължаване на мерките с минимум една седмица след новогодишните празници. Тогава съвпадат и други празници. Нека да не натоварваме системата”, допълни Салчев.

Нагласите в правителството са за поетапно отваряне след 21 декември
"Има известно овладяване на смъртните случаи, но са крехки тенденциите за отпускане на мерките". Това каза пред Нова телевизия социалният министър Деница Сачева. Тя уточни, че нагласите на повечето членове на кабинета са да се започне поетапно, а не пълно отваряне след 21 декември. Решение за това ще бъде взето най-късно в четвъртък. Сачева обяви, че самата тя ще се ваксинира срещу Covid-19. Отначало е имала колебания относно тези ваксини, но след като се е запознала с фактите, е променила мнението си.

За последните 14 дни се отчита спад на пандемията с 4,8%
Ако се отменят епидемичните мерки, в средата на януари болниците ще са драматично пълни, каза главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев пред уебинара "Масовите имунизации - ключ към преодоляване на Covid-19 пандемията и предпазване от опасни заразни заболявания", предаде БТА. България отново е на първо място по смъртност от коронавируса в Европа, посочи Кунчев. Имаме първите кълнове на задържане и лек спад на заболеваемостта, които може бързо да пропилеем, ако не вземем точните решения. През последните 14 дни в страната има спад с 4.8% на заразяването. Ако се приравнят показателите на антигенните тестове към резултатите от PCR тестовете, данните ще покажат повишена заболеваемост, добави здравният инспектор.

Не бива да се бърза с ваксинацията на населението
„Бързането с производството на ваксини, оставя впечатлението, че се бърза не за да се спасят хората, а за да се натрупа голям финансов ресурс. Професионалната комуникация отстъпва на политическата“. Това коментира пред БНР бившият здравен министър д-р Мими Виткова и препоръча с ваксините да се бърза бавно: „Полезният ход на здравните власти е изпреварващо да поднесат информация относно вида на ваксините, тъй като информацията е оскъдна и противоречива.” Мерките не бива да се разхлабват, докато не се види траен спад, както на новите, така и на смъртните случаи, каза Виткова като определи резултата от частичния локдаун  като скромен.

Готов е първият изнесен кабинет за имунизации срещу Covid-19
„Ще настоявам противоепидемичните мерки да останат достатъчно твърди, за да гарантират намаляване на натиска върху системата на здравеопазването, ефективен контрол върху инфекцията и здрави българи“. Това каза здравният министър Костадин Ангелов, след като провери на място организацията на работа в първия в страната изнесен специализиран кабинет за имунизации срещу Covid-19. Министърът констатира, че тя е на високо ниво и допълни, че ведомството му ще съдейства за предоставяне на гражданите на цялата информация за ваксините. Има такива, които ще се поставят еднократно, както и такива, които ще се поставят двукратно, каза той. На среща с министъра днес личните лекари са настояли данните за ваксинацията на гражданите да се вкарва в обща информационна система.

Работи се по мерки за безопасно провеждане на парламентарните избори

Работи се по вариантите за мерките, които да позволят максимално безопасно провеждане на парламентарните избори у нас. Това съобщи министър Костадин Ангелов след среща с вицепремиера Томислав Дончев и дирекция „Здравен контрол“ на Министерството на здравеопазването. Ангелов посочи, че основната задача ще е изборите да се проведат в посочения срок в условия, безопасни и за избирателите, и за членовете на изборните комисии, предаде „Фокус“. Преди седмица държавният глава посочи като вероятна датата за провеждане на изборите 28 март 2021 г.

СЗО в България: Намалява доверието в посланията на правителството
От юли насам в България съществено са нараснали вярванията в конспиративни теории за разпространението на Covid-19. Най-голяма популярност те имат сред по-възрастното население. В същото време от септември насам, процентът на заявяващите, че няма да се ваксинират, е намалял от 37 на 35. Това показва третото от изследванията на представителството на СЗО в България, които проследяват гледната точка на населението към пандемията. Извод от него е, че доверието към правителството и неговите послания също пада.

39,5% положителни проби за Covid-19
2095 са новите случаи на коронавирус, установени в България за последното денонощие. Това са 39,54% от направените 5298 PCR тестове. Най-много новозаразени са регистрирани в столицата София - 312. Следват Пловдив - с 273, Варна - със 156, и Стара Загора - със 152 нови случая. Това показват актуализираните данни на Единния информационен портал към полунощ. 7045 пациенти с коронавирус се намират в лечебни заведения, 580 от тях са в интензивни отделения. 150 души са починалите с Covid-19 за денонощие, излекувани са 1858. Официално обявените активни случаи са 90 128.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Редактор: Йоан Колев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес – 27 март 2024 г.

В „България днес“ на 27 март разговаряме за театъра като осмисляне на житейски ценности, срещаме ви с учителя Нучи Гроздани от Албания, научаваме как се справят в българското неделно училище „Надежда“ във Франция и ви..

публикувано на 27.03.24 в 19:00

България днес – 26 март 2024 г.

В "България днес" на  26 март говорим за бежанците от Източна и Беломорска Тракия, които намират подслон в пределите на България в началото на ХХ век. Към историческите събития ни връща честването на Деня на..

публикувано на 26.03.24 в 19:00

България днес – 25 март 2024 г.

Благовещение е! На днешния християнски празник на жената, в предаването "България днес" на Радио България, ще говорим за вярата, думите и истината в нас и около нас. Ще отбележим няколко важни събития, който ще бележат днешния 25 март - Денят на..

публикувано на 25.03.24 в 19:00