Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 287

Снимка: БТА

При 2 милиона ваксинирани срещу коронавирус ще усетим ефект
Ефектът от ваксината срещу коронавирус ще започне да се усеща едва когато 2 млн. души у нас се имунизират. Тази позиция изрази математикът проф. Николай Витанов пред Нова тв. „При три милиона и половина ще започнем да си решаваме проблемите, коментира той. По думите му, с ваксината „ще смачкаме вируса, тъй като тя влияе върху този член от математическите модели, отговарящ за потискането на епидемията. Все още обаче е рано да се говори за отпускане на мерките срещу вируса, каза още математикът. Това може да стане, след като броят на активните случаи падне под 50 хиляди.

1739 новозаразени и 157 починали от Covid-19
28% от направените 6190 PCR тестове през последното денонощие са се оказали положителни, показват данните на Единния информационен портал. Най-много нови случаи има в София – 281, във Варна – 149 и в Пловдив – 122. Излекуваните са 2894, починали са 157 души, а 6535 пациенти остават в болница – от тях 536 в интензивни отделения. 101 медици са се заразили с коронавирус през последните 24 часа и с тях общият им брой става 8374. До момента 190 027 души са се докоснали до Covid-19, оздравелите са 96 622, а 6496 не са успели да се преборят с болестта.

Covid-19 може да причини инсулт
„Наблюденията показват, че Covid-19 може да се окаже допълнителен фактор за получаването на инсулт и то при млади хора“, каза пред бТВ доц. Росен Калпачки, началник на Клиниката по нервни болести в болницата „Св. Анна. Според него неврологични проблеми може да се появят до няколко месеца след боледуването. Специалистът посъветва да се следи за симптоми като необичайно главоболие и световъртеж, които са сигнали за проблеми с нервната система.

10-дневна карантина за пристигащите от страната ни в Австрия
От днес влизащите в Австрия от България пътници ще бъдат поставяни под десетдневна карантина. Те ще трябва също така да попълват декларация, в която да опишат къде ще пребивават по време на карантината. Ако обаче представят отрицателен резултат от PCR или от антигенен тест, ще бъдат освобождавани най-рано на петия ден. Карантината не важи за хората, пристигащи по медицински или служебни причини и за тях ще бъде достатъчно да покажат отрицателен Covid тест, правен до 72 часа от влизането в страната.

Огнище на коронавирус в социален дом в село Радовец
Трийсет и седем случая на коронавирус са установни в Дома за възрастни хора с психически разстройства в тополовградското село Радовец. Повечето от заразените са обитатели на дома, но сред тях има и четирима служители. Направена е реорганизация и засегнатите от Covid-19 вече са изолирани. Междувременно са взети 26 контролни проби на персонал от центрове за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания в Хасково, след като седем души дадоха положителен резултат.

Евродепутат раздаде маски в няколко общини
2500 маски, предпазващи от Covid-19, получиха днес жителите на Благоевград, Петрич, Сандански и Гоце Делчев, съобщи радио Благоевград. Лично евродепутатът Андрей Новаков връчваше предпазните средства с думите: „Раздаваме маски, защото е нужно и използваме деня, в който има повече хора навън, за да стигнат по-бързо до тях.“ Акцията му обаче срещна протестен жест на благоевградския пазар, където той получи баница с праз с коментара „Хората не искат маски, а хляб“.


Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.


Съставил: Диана Цанкова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00

България днес - 23 април 2024 г.

В „България днес“ говорим предпразнично за цените у нас. Колко е поскъпнал живота в страната ни, защо 65% от работещите у нас не получават минималната сума от 1454 лева за издръжка на един човек според последните проучвания и колко ще ни струва..

публикувано на 23.04.24 в 19:00

България днес - 22 април 2024 г.

В "България днес" на 22 април говорим за европейската идентичност и българите – припознаваме ли се като част от общото европейско семейство. Връщаме се назад в историята, за разберем повече за чужденците в Хвърковатата чета на Георги Бенковски. Срещаме..

публикувано на 22.04.24 в 19:00