Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 296

Снимка: БГНЕС

Втори ден продължава ваксинирането срещу Covid-19

Втори ден в София и други градове на България продължава ваксинирането на медиците, работещи на първа линия, срещу Covid-19. Директорът на столичната Александровска болница проф. Борис Богов заяви пред БНР, че почти всички негови колеги от Covid отделението са изявили желание да бъдат ваксинирани. 

При посещението си в столична болница министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов посочи, че през вчерашния първи ден от кампанията са ваксинирани 699 души. Главният държавен инспектор Ангел Кунчев заяви за БНР, че към момента няма данни за нежелани реакции при ваксинираните.

1000 души ще бъдат изследвани за ефективността от ваксината 

В България част от ваксинираните срещу Covid-19 ще бъдат изследвани с цел да се изясни ефективността на ваксината. Това обяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в Пловдив. Цитиран от Би Ти Ви, той е заявил, че проучванията ще започнат с хиляда души, които да бъдат изследвани на втория и шестия месец, както и след една и две години след ваксинирането.

По-рано днес при посещение в столична болница премиерът Бойко Борисов заяви, че ще получаваме различни ваксини и личните лекари ще могат да препоръчват за кого коя е по-подходяща. Той констатира, че пред последните дни има тенденция за облекчаване на здравната система - с увеличаване на броя на оздравелите от Covid-19 и спад на починалите.

Около 12% са положителните проби за Covid-19 

332 са новите случаи на коронавирус в България, регистрирани за последното денонощие. Най-много от тях са в София - 109, следват областите Пловдив - с 27, и Плевен - с 23 случая. Това показват данните на Единния информационен портал, актуализирани в полунощ. Положителни са 11,81% от общо направените 2810 теста. Направените PCR тестове са 1 906, антигените - 904. 

За последното денонощие са починали 41 души с доказан коронавирус. В болници са 5 571 пациенти с новата инфекция, от тях 523 се намират в интензивни отделения. 

1 266 са излекуваните. Активните случаи са 79 544.

Боровец даде начало на ски сезона при спазване на противоепидемичните мерки

В зимния курорт Боровец в Рила бе дадено началото на ски сезона.

На пистите ще действат противоепидемични мерки - социална дистанция и маски, покриващи устата и носа, както на закрито, така и на открито, предаде репортерът ни Добромир Цветков. 

На откриването на ски сезона е присъствала вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Съставила: Миглена Иванова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 19 август 2024 г.

В „България днес“ на 19 август говорим по актуалната политическа тема от деня за отлагането на изборите и несъстоялия се кабинет „Кожарева“. С Ингрид от Нидерландия и с Анита от Франция разговаряме за българския фолклор и неговите последователи..

публикувано на 19.08.24 в 19:00

България днес - 16 август 2024 г.

В „България днес“ на 16 август научаваме как се подготвят за новата учебна година в гимназия „Св.св. Кирил и Методий“ – Цариброд, както и четат ли български книги младежите от българското национално малцинство в сръбския град. Традиционно в..

публикувано на 16.08.24 в 19:00

България днес - 15 август 2024 г.

На 15 август в „България днес“ говорим за слушателите ни от цял свят, които се свързват с нас след появата на новите QSL-картички на БНР. Представяме ви българския виолончелист Николай Коларов от Минесота, САЩ, организатор на фестивала „Балканикус“ за..

публикувано на 15.08.24 в 19:00