Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 302

Снимка: БТА

Технологията на ваксините срещу Covid-19 е известна от 2008 г.
Не е вярно, че ваксината срещу коронавирус е изработена прекалено бързо и не е тествана достатъчно, заяви за бТВ д-р Трифон Вълков от Инфекциозната болница в София. Той обясни, че технологията не е “от вчера”, а е известна още от 2008 г. и сега се отдава възможност да бъде създадена ваксина по нейния модел. “От биологична гледна точка това е една от най-чистите ваксини, с които медицината разполага”, подчерта лекарят. Той добави, че по време на имунизацията могат да се получат типичните за всички ваксини странични ефекти – зачервяване на мястото на убождането и повишаване на температурата за ден-два.

13% положителни проби за Covid-19
340 нови случаи на коронавирус са установени през последното денонощие от направените общо 2585 тестове, показват данните на Единния информационен портал. Това означава, че 13% от изследваните са дали положителен резултат. Най-много новозаразени има в София – 94, в Русе – 23, в Плевен – 21, в София-област – 19, в Пловдив и Варна – по 18. Излекуваните са 1124, починали са 40 души, а в болница се лекуват 4786 пациенти – 458 от тях в интензивни отделения. Положителните случаи от началото на епидемията наброяват 202 880, а активните 73 769. Ваксинираните хора остават 4739, тъй като в последните 24 часа не са правени нови имунизации.

Covid отделението в Свищов остава без доброволци
В общинската болница в Свищов днес приключват дежурствата на студентите медици, които месец и половина помагаха като доброволци при лечението на болните от коронавирус. Петима студенти по медицина и лекар специализант откликнаха на апела на свищовската болница за помощ. “Ще ни бъде трудно без тяхната подкрепа, ще ги чакаме да завършат и да се върнат в свищовската болница като млади лекари”, каза за БНР главната сестра на болницата Ваня Ламбева. Болните с коронавирус в Свищов намаляват и в момента в Covid отделенията има 20 пациенти.

Коронавирусът бави приключването на съдебните дела
Епидемията от коронавирус и свързаните с нея мерки са довели до по-малко приключени граждански дела и забавяне при решаването им в плевенския окръжен съд. Около 70 на сто от делата на първа инстанция са приключени в тримесечен срок, което е с 5 на сто по-малко в сравнение с м.г. При делата на втора инстанция също се наблюдава спад на броя на приключените дела и на делата, завършени с решение в тримесечен срок, показват данните в анализа на съда.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Съставил: Диана Цанкова


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 2 юли 2024 г.

В "България днес" правим преход от Западните покрайнини до… Нова Англия (САЩ), а повод ни дават две събития – международен форум, който ни напомни за значими българи в Сърбия и Празник на розата в Бостън. Ако планирате да прекарате лятната си отпуска в..

публикувано на 02.07.24 в 19:00

България днес - 1 юли 2024 г.

В „България днес“ отбелязваме началото на месец юли и новата работна седмица с вяра, надежда и нотка носталгия. Ще чуете вълнението сред миряните минути след избора на нов български патриарх и предстоятел на БПЦ. Ще ви разкажем..

публикувано на 01.07.24 в 19:00

България днес - 28 юни 2024 г.

Балкански страсти, заключени в седем дни. Вековен български език и съвременната ни идентичност и предстоящ избор на предстоятел на Българската православна църква. Такива са темите в петъчната „България днес“, с които изпращаме месец юни и..

публикувано на 28.06.24 в 19:00