Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 304

Снимка: БТА

Подготвят протокол за гласуване в пандемична обстановка
Президентът Румен Радев заяви, че все още няма достатъчно информация, за да може да вземе информирано решение и да насрочи предстоящите парламентарни избори. След първата от серия консултации за провеждането на справедливи и прозрачни  избори, гарантиращи правото на глас и здравето на гражданите той посочи: „Като президент за мен е изключително важно да се гарантира конституционното право за вот на българите в предстоящите парламентарни избори, но и тяхното здраве“, отбеляза Радев. Той посочи, че такива избори са се провели в редица държави като САЩ, Франция, Германия, Южна Корея, Израел, Полша, Хърватия, Румъния и Северна Македония.

Министър Ангелов заяви, че се подготвя протокол за провеждане на изборите в пандемична ситуация и уточни, че документът ще бъде представен, след като президентът обяви датата на вота. Обмисля се и временна отмяна на карантината за поставени под изолация, за да гласуват.

Премиерът смята, че се търси повод за отлагане на изборите
Във Велико Търново премиерът Бойко Борисов отбеляза, че правителството е готово за провеждане на парламентарните избори на 28 март и за тази дата се подготвя и медицинският протокол. По повод изказването на Румен Радев Борисов заяви, че ако президентът иска да отмени изборите, това е изцяло в неговите правомощия, но да „се опира на това, че никой не може да му даде прогноза, е грозно, защото такъв човек в света няма“. „Прогноза, ако можеше да даде някой, какво ще бъде на 28 март, той щеше да бъде шеф на Световната здравна организация, макар че и те не знаят“, коментира още премиерът, цитиран от в. „Труд“.

През 2020 г. са събрани повече данъци, отколкото през 2019 г.
През 2020 г. постъпленията в НАП са 25 млрд. лв. Това е с над 700 млн. лв. над планираното и с над 1,1 млрд. повече от 2019 г. Въпреки коронакризата, бизнесът и гражданите са внасяли добросъвестно данъците и осигуровките и се запазва тенденцията за ръст на постъпленията. За миналата година той е около 5%. През 2020 г. приходите от данъци са 14 млрд. лв. От тях над 2,6 млрд. лв. са платени от бизнеса за корпоративни данъци. 3,7 млрд. лв. е данъкът върху доходите на физически лица. Постъпленията от ДДС са 7,6 млрд. лв. Приходите от осигурителни вноски са 10,6 млрд. лв., предаде агенция БГНЕС.

Новозаразените с Covid-19 в България са 9,55%
За последното денонощие в страната ни са направени 10 774 теста като 1029 от пробите са положителни, или 9,55%. Общо 4405 пациенти с Covid-19 са в болница, от които 411 - в интензивни отделения. Излекувани са 2213 души, а 157 пациенти са починали.

Около един милион българи са преболедували Covid-19
Вече има косвени доказателства, че новият щам на коронавируса от Великобритания е дошъл и в България, каза пред Dir.bg директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. Според него, мутацията не пречи на ваксините, нито на диагностиката. Няма медицински доказателства, че новата форма на вируса е по-инфекциозна, нито че заразените с нея прекарват по-тежко болестта, посочи още Кантарджиев.

Около 1 милион българи вече са се сблъскали със заболяването. Вероятността да го повторят е изключително малка. В световен мащаб медицински доказани повторни заразявания са 1 случай на 2 млн. болни, твърди професорът.

Бюджетният дефицит за 2020 г. е по-нисък от планирания
Очаква се дефицитът в държавния бюджет за 2020 г. да е 3,6 млрд. лв., вместо записаните в закона 5,2 млрд. лв. Финансовото министерство прогнозира, че дефицитът ще е 3% от очаквания БВП. Средствата са насочени за борба с последиците от пандемията - 2,8 млрд са за различните фискални стимули в икономиката,  а 800 млн лв. са били пренасочени от фондовете по различни програми на ЕС.

Общо приходите в хазната за 2020 г. ще са 44,2 млрд лв., при заложени 43,5 млрд. Това е преизпълнение в приходната част с над 1,5% от планираното. Заради мерките за справяне с пандемията държавните разходи за миналата година са били 47,8 млрд. лв., докато през 2019 г. са били 45,2 млрд лв, предаде БТА.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Съставил: Дарина Григорова




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 22 април 2024 г.

В "България днес" на 22 април говорим за европейската идентичност и българите – припознаваме ли се като част от общото европейско семейство. Връщаме се назад в историята, за разберем повече за чужденците в Хвърковатата чета на Георги Бенковски. Срещаме..

публикувано на 22.04.24 в 19:00

България днес - 19 април 2024 г.

В "България днес" на 19 април говорим за успеха на българката Албена Василева от Чикаго, представяме ви уникалната изложба на автентични български килими, изложена в Париж и правим виртуално пътешествие до Казанлъшката гробница, открита на днешната..

публикувано на 19.04.24 в 19:00

България днес - 18 април 2024 г.

В „България днес“ на 18 април, Световен ден на радиолюбителите, разговаряме с Виктор Маринов, отдаден на радиото от 1977 г., след това се спираме на конвенционалните форми на журналистиката и въпроса доколко те намират отклик у младата публика в контекста..

публикувано на 18.04.24 в 19:00