Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 308

Снимка: БТА

Първите ваксини на Модерна пристигат в България в средата на януари
Първата доставка от 2400 дози на ваксината срещу Covid-19 на компанията „Модерна“ , ще пристигне у нас на 13 януари, информира репортер на Хоризонт. Създадена е организация препаратът да бъде приет в държавната фирма „БулБио“, при стриктно спазване на условията за съхранението му.

Процентът на заразените с Covid-19 в България намалява
Новите случаи на Covid-19 в България са 753, от които 37 при медицински служители.

От направените 9871 тестове 7,6% са положителни. По данни на Единния информационен портал за последното денонощие, 4186 пациенти с Covid-19 са в болница, от които 380 са на интензивно лечение. Оздравелите са 3831 души, а 61 пациенти са починали.

Най-много са новите случаи в София 161,  Варна 58 и Враца  45.

Белгия удължи срока на някои мерки срещу Covid-19
Въведените в края на 2020г. правила за пътуване до Белгия – задължителен PCR тест и задължителна 7-дневна карантина – се продължават най-малко до 19 февруари 2021 г., съобщи МВнР.

Всички пристигащи над 12 години, от рискови страни, включително и България, които нямат белгийско гражданство или статут на постоянно пребиваващи в страната, трябва да представят при пристигането си сертификат за отрицателен PCR тест от Covid-19, направен до 72 часа преди пристигането.

Още една германска провинция въвежда ограничения за всички пристигащи
От днес, 9 януари, германската провинция Хесен въвежда изискване за отрицателен тест за Covid-19 за всички влизащи от рискови региони, сред които и България. Пристигащите могат да се тестват и непосредствено след пристигането си на територията на федералната провинция, съобщи МВнР. Тестът може да е PCR или антигенен, направен до 48 часа преди пристигането. Резултатът трябва да е на английски, немски или френски език.

Изискването всички пътуващи за Германия, включително за провинция Хесен, да се регистрират предварително на електронен адрес www.einreiseanmeldung.de остава, както и 10-дневната задължителна карантина. Последната може да бъде прекратена, при отрицателен резултатът от тест, направен тест на 5-ия ден от пристигането.

Във провинция Северен Рейн-Вестфалия на пристигащите от рискови региони също се налага задължителна 10-дневна карантина.  Тя може да бъде прекратена при представяне на отрицателен резултат от PCR тест, направен в рамките на 48 часа преди пътуването или незабавно след пристигането.

Дания забранява пътническите полети
От 9 до 17 януари включително, Дания забранява всички пътнически полети до страната, с изключение на тези, в които всички пътници са предоставили негативен тест за Covid-19, съобщи МВнР. Тестът трябва да е направен 24 часа преди качването на самолета. За деца под 12 годишна възраст не се изисква тест. Още няма официална информация за какъв вид тест става дума – ПСР или антигенен.

Мярката е превантивна заради разпространяващия се от Великобритания и Южна Африка мутирал щам на вируса и влиза в сила днес от 17.00 ч.

Всичко по-важно за Covid-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България.

Съставил: Дарина Григорова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00

България днес - 23 април 2024 г.

В „България днес“ говорим предпразнично за цените у нас. Колко е поскъпнал живота в страната ни, защо 65% от работещите у нас не получават минималната сума от 1454 лева за издръжка на един човек според последните проучвания и колко ще ни струва..

публикувано на 23.04.24 в 19:00

България днес - 22 април 2024 г.

В "България днес" на 22 април говорим за европейската идентичност и българите – припознаваме ли се като част от общото европейско семейство. Връщаме се назад в историята, за разберем повече за чужденците в Хвърковатата чета на Георги Бенковски. Срещаме..

публикувано на 22.04.24 в 19:00