Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 309

Снимка: БТА

Облекчаването на мерките в България зависи от данните през изминалата седмица

Следващата седмица правителството ще реши дали да удължи ограничителните противоепидемични мерки и след 31 януари.  В интервю за БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и член на Националния оперативен щаб уточни, че това зависи от данните през изминалата работна седмица, в която и децата се върнаха в детските градини и учениците от 1 - 4 клас - в училище. Целта, по думите му, е да се търси баланс между намаляването на риска и това да не се прекратяват всички социални дейности.

Намалява броят на починалите и заразените с Covid-19 в България

Новите случаи на Covid-19 в България са 394, от които 12 при медицински служители.

От направените  5910 тестове, под 7 % са положителни. По данни на Единния информационен портал за последното денонощие, 4190 пациенти с Covid-19 са болница, от които 380 са на интензивно лечение. Оздравелите са 542 души, а 19 пациенти са починали.

Най-много са новозаразените в София-град - 89. Следват областите Бургас - 55, и Варна - 30.

Ваксинираните вчера са 118 души и тях общият им брой става 13 473.

СПА - курортът Сапарева Баня има всички възможности за целогодишен туризъм

Според министъра на туризма Мариана Николова, СПА - курортът Сапарева баня има възможността и подходящите ресурси, за да предлага разнообразни форми на туризъм през цялата година, а комбинацията им е предпочитана през този сезон.

По време на посещението си в общината, министър Николова и кметът на града Калин Гелев са инспектирали на случаен принцип хотел в СПА - курорта, за да видят дали се спазват мерките за безопасност.

Пандемията се отрази сериозно на продажбите на нови и употребявани автомобили

През 2020г., продажбите на нови автомобили в България през са спаднали с около 37%, показват данните на "Пътна полиция". Продажбите на употребяваните коли пък са се свили с близо 18 на сто.  Вносителите на автомобили коментират, че ударът идва заради страха от зараза и най-вече заради несигурността по отношение на доходите. Пандемията се отрази неблагоприятно и на браншовете, като ресторантьорския, туризма, транспортните услуги, които купуват нови автомобили.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Съставила : Д.Григорова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 22 април 2024 г.

В "България днес" на 22 април говорим за европейската идентичност и българите – припознаваме ли се като част от общото европейско семейство. Връщаме се назад в историята, за разберем повече за чужденците в Хвърковатата чета на Георги Бенковски. Срещаме..

публикувано на 22.04.24 в 19:00

България днес - 19 април 2024 г.

В "България днес" на 19 април говорим за успеха на българката Албена Василева от Чикаго, представяме ви уникалната изложба на автентични български килими, изложена в Париж и правим виртуално пътешествие до Казанлъшката гробница, открита на днешната..

публикувано на 19.04.24 в 19:00

България днес - 18 април 2024 г.

В „България днес“ на 18 април, Световен ден на радиолюбителите, разговаряме с Виктор Маринов, отдаден на радиото от 1977 г., след това се спираме на конвенционалните форми на журналистиката и въпроса доколко те намират отклик у младата публика в контекста..

публикувано на 18.04.24 в 19:00