Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 311

Снимка: ВМА

Под 8% са новите положителни проби за Coviid-19 

620 са новите случаи на коронавирус в България при направени 7804 теста. Това означава, че положителни са 7,94 % от пробите. Най-много новорегистрирани с Covid-19 са в София - 110, Благоевград - 48, и Пловдив - 47. Това показват данните на Единния информационен портал към полунощ.

26 са новозаразените с коронавирус медицински служители за денонощие. 

В болница се лекуват 4046 пациенти с Covid-19, в интензивни отделения са 375 от тях.

Излекувани от коронавируса за последните 24 часа са 2583 души, 106 са починали. До момента починали с Covid-19 са общо 8232 души.

Общият брой на ваксинираните е 14 161. Активните случаи са 63 057.

Разрешиха присъствените учебни практики

Разрешават се присъствените практики на учениците от 5 до 12 клас и на студентите, които не могат да се проведат дистанционно. Останалите учебни занятия остават онлайн до 31 януари, предаде БТА. Образователният министър Красимир Вълчев поиска всички ученици да се върнат в клас. На работно съвещание с премиера Бойко Борисов здравният министър Костадин Ангелов каза, че сегашните мерки трябва да останат до края на януари. Той отчете, че епидемичната ситуация продължава да се подобрява. По заболеваемост с Covid-19 в ЕС България е на 26-о място, а в Европа на 31-о място и на 7-мо място по смъртност в ЕС. Дневно излекуваните също категорично остават повече от броя на новите случаи.

Още по темата- ТУК.

Ваксинирането на възрастните позволява по-либерални мерки срещу Covid-19

Добрата организация на масовото имунизиране срещу Covid-19 позволява по-либерални мерки. Това мнение изрази пред БНР д-р Стойчо Кацаров, председател на Управителния съвет на Центъра за защита на правата в здравеопазването. Според него ваксинационният план е трябвало да включи първо бърза имунизация на хората над 60-годишна възраст, които в България са над 2 милиона, а смъртността при тях е най-висока. Това може да стане за два месеца, така че към края на март страната да премахне всички ограничения, смята Кацаров. Според него недоверието към ваксините е свързано с недоверието към правителството.

Математикът Лъчезар Томов: Платото предвещава нарастване на случаите на Covid-19

Не сме поставили бързата имунизация като приоритет, за да се отворят икономиката и обществото.Обществото ни не е дисциплинирано и това не позволява сериозно отхлабване на мерките - това мнение изрази пред БНР математикът Лъчезар Томов. Той се позова на базовото репродуктивно число, което показва средно колко души заразява един човек в България.„След Нова година това число се повиши и е 0.99, близо единица. В момента поддържаме доста стабилно ниво. Изглежда ни като спад, но в момента имаме плато на случаите. Не е време за разхлабване на мерките, защото имаме повишаване на случаите при децата, а връщането в училище трябва да е съпроводено с много строги мерки“, обясни Томов.

Българите, пътуващи за Австрия трябва да имат електронна регистрация

Във връзка с ограничаване на разпространението на Cocid-19 Австрия въвежда задължителна електронната регистрация преди влизане в страната. Тя се нарича Pre-Travel-Clearance – PTC, а  регистрационният формуляр ще бъде достъпен на немски и английски език www.oesterreich.gv.at.Мярката влиза в сила от 00:00 ч. на 15 януари 2021 г., съобщи Министерството на външните работи на България.Още по темата- ТУК.


Всичко по-важно за Covid-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България.

Редактор: Гергана Манчева 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес – 27 март 2024 г.

В „България днес“ на 27 март разговаряме за театъра като осмисляне на житейски ценности, срещаме ви с учителя Нучи Гроздани от Албания, научаваме как се справят в българското неделно училище „Надежда“ във Франция и ви..

публикувано на 27.03.24 в 19:00

България днес – 26 март 2024 г.

В "България днес" на  26 март говорим за бежанците от Източна и Беломорска Тракия, които намират подслон в пределите на България в началото на ХХ век. Към историческите събития ни връща честването на Деня на..

публикувано на 26.03.24 в 19:00

България днес – 25 март 2024 г.

Благовещение е! На днешния християнски празник на жената, в предаването "България днес" на Радио България, ще говорим за вярата, думите и истината в нас и около нас. Ще отбележим няколко важни събития, който ще бележат днешния 25 март - Денят на..

публикувано на 25.03.24 в 19:00