Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 316

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Имунизираните срещу Covid-19 ще получат навреме втората доза от ваксината
Вместо първоначално обещаните 35 хил. дози от ваксините на “Файзер”/”Бионтех”, у нас ще пристигнат 18 720, съобщи за БНТ Богдан Кирилов, изп. директор на Агенцията по лекарствата. Той добави, че в края на февруари ще се възстанови първоначално планираното количество и дори се очаква увеличение. Според Богдан Кирилов по-малкият брой дози ще създаде затруднения, тъй като хората, които трябва да бъдат ваксинирани, са предварително определени. Важното обаче е, че на вече имунизираните ще бъде поставена навреме втората доза. “Решихме да запазим половината от количествата, които получаваме, именно заради такива ситуации”, коментира той.

2 млн. българи са прекарали коронавируса
До юни страната ни трябва да получи 1,5 млн. дози от ваксините срещу коронавирус на “Файзер”/“Бионтех” и “Модерна” и те ще стигнат за 750 хил. души, каза за бТВ доц. Светлана Велизарова, ръководител на Детската клиника в белодробната болница “Св. София”. По думите й, количеството не е обнадеждаващо, защото няма да можем да посрещнем ваксинирани есенно-зимния сезон. Според нея 2 млн. души вече са се срещали с вируса, затова и следващата вълна ще бъде по-слаба. “Ние не можем да стоим затворени завинаги”, заяви тя, пояснявайки, че дори при частично разхлабване на мерките случаите на Covid-19 ще се повишат, тъй като заразата се предава по въздушно-капков път. “Но това не означава удължаване на локдауна”, заключи доц. Светлана Велизарова.

Ваксините осигуряват до осеммесечен имунитет
Преболедувалите Covid-19 имат имунитет между три и пет месеца, докато ваксините защитават от 6 до 8 месеца, каза за БНР проф. Илко Гетов, представител на България в Европейската агенция по лекарствата. Той изрази надеждата, че още през т.г. е вероятно да има лекарство срещу коронавирус. Според него страната ни е поръчала най-много ваксини на "Астра Зенека", тъй като компанията първа е започнала да разработва на препарата. Фармацевтът препоръча постепенно разхлабване на противоепидемичните мерки, за да може да се реагира своевременно. Повече по темата - ТУК.

18 332 души са се ваксинирали срещу коронавирус
233 нови случаи на коронавирус са установени през последното денонощие при направени 4628 тестове, показват данните на Единния информационен портал. Това означава, че 150 проби, взети чрез PCR и 83 чрез антигенни тестове, са се оказали положителни. Най-много новозаразени има в София - 55, в Силистра – 23 и в Пазарджик - 20. Излекуваните са 296, починали са 17 души, а в болница се лекуват 3485 пациенти – от тях 340 в интензивни отделения. Шестима са заразените медици и с тях общият им брой става 9262. До момента 18 332 души са се ваксинирали срещу Covid-19, от които 206 през последните 24 часа. Повече по темата - ТУК.

Отново незаконно парти, този път в столичен хотел
Шейсет души са празнували снощи в известен столичен хотел в кв. “Лозенец”, нарушавайки забраната за подобни събирания в условията на коронавирус, установи полицията. При проверката е станало ясно, че панорамният ресторант на хотела е работил в нарушение на противоепидемичните мерки. Сред посетителите са забелязани известни модели и адвокати. Гостите не са били отседнали в хотела и част от тях са се опитали в последния момент да попълнят декларации, че спят в него, за да избегнат санкциите. Здравната инспекция в София е съставила акт на фирмата, стопанисваща ресторанта. Среднощната полицейска проверка е установила общо шест заведения, които са работели незаконно. Повече по темата - ТУК.

МВнР започна подготовката за гласуване зад граница
Външното ни министерство започна организацията на парламентарните избори в чужбина, за да може сънародниците ни да гласуват въпреки тежката епидемична обстановка, съобщи пресцентърът на МВнР. Ръководителите на задграничните мисии вече са получили задачата да поискат съгласието на приемащата държава за разкриването на изборни секции не само в посолствата и консулствата, но и извън тях. Работната група в министерсвото пък трябва да изготви проектобюджет за провеждането на изборите зад граница, който да предвиди средства за дезинфекция и PCR тестове за членовете на секционните комисии. Българите в чужбина ще могат да се информират за условията на гласуване на страницата на МВнР в рубриката “Избори”. Повече по темата - ТУК.

Рязък спад на заболелите от Covid-19 във Великотърновско
Заболеваемостта от коронавирус в област Велико Търново е спаднала под 85 на 100 хил. души, според здравните власти в района. През последното денонощие е диагностициран само един случай. Повече по темата - ТУК.

Спад на зимните туристи от 75% заради епидемията
Със 75% е намалял броят на туристите през този зимен сезон, обяви министърът на туризма и вицепремиер Марияна Николова, която посети Смолянска област. По повод на нарушенията на противоепидемичните мерки от отделни ресторантьори тя коментира, че грешката на един е петно за целия бранш. Марияна Николова каза още, че правителството внимателно следи ситуацията около епидемията от коронавирус и в момента, в който забележи тенденция за намаляване на броя на заразените, ще започне разговори за разхлабване на мерките. “Във вторник имам предвидена среща с Асоциацията на заведенията", съобщи вицепремиерът.

Три класа ще учат присъствено от 4 февруари
Обмисля се от 4 февруари да бъдат върнати три класа в училище от обучаващите се в момента дистанционно пети - дванайсети клас, съобщи здравният министър Костадин Ангелов. Той добави, че утре ще разговаря с министъра на образованието Красимир Вълчев, кои точно класове да започнат да учат присъствено.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Съставил: Диана Цанкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 18 април 2024 г.

В „България днес“ на 18 април, Световен ден на радиолюбителите, разговаряме с Виктор Маринов, отдаден на радиото от 1977 г., след това се спираме на конвенционалните форми на журналистиката и въпроса доколко те намират отклик у младата публика в контекста..

публикувано на 18.04.24 в 19:00

България днес - 17 април 2024 г.

На 17 април в „България днес“ ви срещаме с Бледар Алтерзиу – млад човек от българското национално малицнство в Албания, завършил у нас и реализиращ се бе си в общинската администрация на албанския град Елбасан. С него разговаряме за основните..

публикувано на 17.04.24 в 19:00

България днес - 16 април 2024 г.

В "България днес" на 16 април припомняме историческия факт по приемането на Търновската конституция, от който се навършват 145 години. Разказваме за работата на Българското училище за роден език в Будапеща и ролята на унгарската държава в..

публикувано на 16.04.24 в 19:00