Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 317

Снимка: БГНЕС

Започна втората фаза на имунизацията срещу коронавирус
Ваксинирани с препарата на „Пфайзер“/„Бионтех“ вече получават втората доза против Covid-19. Сред повторно имунизираните бе и здравният министър Костадин Ангелов. По думите му, България е поръчала от всички видове ваксини срещу Covid-19 и не се ръководи от фирма или нечий интерес. Частично по области, където има възможност, започва имунизацията и на учители и възрастни хора в социалните домове. За всички ваксинирани е осигурена втора доза. Стана ясно още, че при нужда ще бъдат създадени допълнителни специализирани центрове за ваксинация, работещи на смени.

Обсъждат отмяната на част от антиковид мерките
Поетапното разхлабване на противоепидемичните мерки ще доведе до отварянето на някои обекти. Пред Нова телевизия социалният министър Деница Сачева посочи, че има предложения да се започне със зимните курорти. Може би от средата на месец февруари ресторанти и заведения на територията на големите градове също ще заработят. За моловете рестрикциите ще продължат още малко, допълни Сачева. Според нея, кризата ще трансформира част от бизнесите не само хотелския и ресторантьорския. В момента безработицата е 7,02%. Броят на регистрираните безработни е 230 604 души, посочи социалният министър.

Процентът на новозаразените с Covid-19 продължава да намалява
За последното денонощие новите случаи на Covid-19 в страната са 77, при направени 1194 теста. Хоспитализирани са 3485 души, от които 341 са в интензивни отделения. Излекуваните за последното денонощие са 396, а 9 пациенти са починали.

Ваксинираните от началото на кампанията у нас са 18 453 души, като за последното денонощие са имунизирани 121 души.

По време на пандемията е нараснало домашното насилие
По време на пандемията Covid-19, във всички страни от ЕС има нарастване на домашното насилие, особено над жени, каза пред програма „Хоризонт“ на БНР правосъдният министър Десислава Ахладова. Според национално проучване 3/4 от всички случаи на насилие са домашно насилие, а за 56% от гражданите това е най-тежката ситуация, която са преживели. По тази причина в парламента са внесени промени в Закона за защита от домашно насилие. Министър Ахладова се надява те да бъдат ускорено гласувани. По думите ѝ Истанбулската конвенция е вече затворен за България въпрос, но остават всички препоръки от Еврокомисията и различни контролни и мониторингови механизми по Конвенцията на ООН в областта.

Бебе с антитела срещу Covid-19 се роди в Пазарджик
28-годишна жена с коронавирус от гр. Пазарджик, Южна България, е родила бебе с антитела срещу Covid-19. Преди това тя е била приета за лечение в болницата в града с висока температура, кашлица и всеобщо неразположение. 

След като е била подложена на лечение, лекарите са пристъпили към цезарово сечение, тъй като вирусът е предизвиквал промени в плацентата, а растежът на плода се е забавил. Бебето е в добро здравословно състояние, а антигенният му тест е показал наличие на антитела. То ще бъде наблюдавано от лекарите и след изписването му от болницата.

Ковид кризата намали катастрофите и жертвите на пътя
Тежките ПТП в България са намалели с 15%. Загиналите на пътя през 2020 г. са 466 души. Това е със 164 души по-малко спрямо 2019 г. По думите на вътрешния министър Христо Терзийски единствената година, в която е имало по-малко жертви на пътя е 1961 г., когато катастрофите на пътя са били 450. Разликата е, че тогава колите са били с 15 млн. по-малко и трудно са вдигали 100 км./ч, коментира премиерът Бойко Борисов, който заедно с вътрешния министър участва в инспекция в пловдивския регион. Според неправителствения Институт за пътна безопасност, по-добрите данни се дължат на ограниченото придвижване на гражданите в епидемичната обстановка. 

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Съставила: Гергана Манчева и Екип „Новини“

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 23 април 2024 г.

В „България днес“ говорим предпразнично за цените у нас. Колко е поскъпнал живота в страната ни, защо 65% от работещите у нас не получават минималната сума от 1454 лева за издръжка на един човек според последните проучвания и колко ще ни струва..

публикувано на 23.04.24 в 19:00

България днес - 22 април 2024 г.

В "България днес" на 22 април говорим за европейската идентичност и българите – припознаваме ли се като част от общото европейско семейство. Връщаме се назад в историята, за разберем повече за чужденците в Хвърковатата чета на Георги Бенковски. Срещаме..

публикувано на 22.04.24 в 19:00

България днес - 19 април 2024 г.

В "България днес" на 19 април говорим за успеха на българката Албена Василева от Чикаго, представяме ви уникалната изложба на автентични български килими, изложена в Париж и правим виртуално пътешествие до Казанлъшката гробница, открита на днешната..

публикувано на 19.04.24 в 19:00