Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 319

Снимка: архив

Сертификатът за ваксинация не е дискриминационен"

Няма да има никакви ограничения и забрана за пътуване.  Пред БНР евродепутатът Андрей Ковачев, категорично отрече, че сертификатът за ваксинация срещу Covid-19 ще е дискриминация към нежелаещите да се имунизират. Изборът пред пътуващите е да решат дали да си направят ковид тест или да останат под карантина, ако страната, в която пристигат го изисква.

Британският щам ще влоши пандемичната обстановка

Преди очакваното разхлабване на ограничителните мерки срещу пандемията здравните власти предупреждават, че е възможно поредно затягане, ако новият щам на коронавируса, от Великобритания, се разпространи и в България. По думите на главния здравен инспектор Ангел Кунчев, ако заплахата се върне както във Великобритания, здравната система ще е пред изпитание и мерките ще бъдат отново затегнати. Според Кунчев, единствената надежда е, че със затоплянето на времето активността на този щам ще утихне. На съвещание при премиера здравните експерти вече обявиха, че 1/5 от тестовете отчитат вероятност за наличие на по-заразния щам.

Новозаразените с Covid-19 са под 7 на сто

За последното денонощие, новите случаи на коронавирусна инфекция в България са 544, при направени 7921 теста. Положителните проби са 6,8% от изследваните. Хоспитализирани са 3223 болни, като 318 от тях са в интензивни отделения. За последните 24 часа са излекувани 6243 пациенти, а 49 души са починали.

През последното денонощие са ваксинирани 2 588 души. С тях имунизираните в страната вече са 22 226. Втора доза ваксина е поставена на 3168 души.

При новия британски щам 10 души могат да заразят други 29

Новата британска генетична линия е в резултат на настъпили 24 мутации в един регион от РНК-то на вируса. Пред БНР проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб за борба срещу коронавируса  посочи, че щамът е по-лесно разпространим.  По думите му, сега в нашата страна 10 души заразяват четирима-петима, докато през ноември 10 души заразяваха по петнайсет души. При новия британски щам 10 души заразяват 29 души... Започват да боледуват и по-младите хора,  предупреди проф. Кантарджиев и отново изтъкна значението на маските като превантивна мярка. Той уточни, че новият щам се унищожава от ваксината и че няма данни инфекцията от него да протича по-тежко.

Правната комисия в парламента разгледа възможностите за гласуване на хора под карантина

Парламентарната правна комисия одобри на първо четене поправки в Закона за извънредното положение, които дават възможност на предстоящите парламентарни избори граждани под карантина да гласуват. Според поправките, гласуването ще става с подвижни избирателни кутии или в отделни избирателни секции. В болниците, в които има болни с Covid-19, ще има отделни избирателни секции.

Всички граждани с изтекли документи за самоличност ще могат да гласуват с тях. Целта е да се избегне струпване пред управленията на МВР.

Πъpвoтo глacyвaнe нa пpoмeнитe в избopнитe пpaвилa в пленарна зала е предвидено за петък.

ЕК одобри българската схема в подкрепа на малките и средни предприятия 

Европейската комисия одобри българска схема, в размер на около 80 млн. евро в подкрепа на микро, малки и средни предприятия, засегнати от пандемията. Тя ще бъде съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие и ще е достъпна за предприятия от определени сектори. Предприятията трябва да отговарят на зададени от България изисквания и дейността им да е била прекратена или ограничена заради разпространението на коронавируса. Безвъзмездната помощ ще се изчислява на базата на оборота на предприятията от миналата година и може да е в размер на максимум 76 хиляди евро, предаде кореспондентката ни в Брюксел Ангелина Пискова.

Здравното министерство: Заведенията няма да отворят преди 18 февруари
Министерството на здравеопазването не подкрепя искането на заведенията и ресторантите да подновят работа от 1 февруари. Това заяви във Велико Търново министър Костадин Ангелов, като уточни, че отпадат ограниченията за спорта. Той потвърди, че от 4 февруари част от учениците от горните класове се връщат присъствено в училище, но вероятно паралелките ще бъдат разделяни на две, за да се спазват максимално противоепидемичните мерки. Отварянето на ресторантите и заведенията, както и моловете се планира за 18 февруари.

Финансовият министър е с положителен тест за Covid-19

Финансовият министър Кирил Ананиев е с положителен тест за Covid-19, съобщи ведомството. Министър Ананиев си е направил регулярен тест и е в добро състояние. До връщането му на работа функциите му ще изпълнява зам.-мнистър Росица Велкова.

Депозитите растат, кредитите намаляват в Covid кризата

И тази година лихвите по кредитите ще се запазят на нивата от миналата – 4.5 до 6.5% при потребителските кредити и около 2.5 до 3.0-3.1% при ипотечните кредити. Това прогнозира за БНР Тихомир Тошев, изпълнителен директор на „Кредит център“.

Той посочи, че се повишава ликвидността в банковата система – депозитите нарастват и вече са в размер на над 60 милиарда лева На този фон раздадените на населението кредити са малко над 25 милиарда лева.

Имотният пазар не е бил засегнат нито ценово от коронакризата, нито по отношение на интереса към ипотечните кредити, каза още Тихомир Тошев.

Всичко по-важно за COVID-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България.

Съставила: Гергана Манчева  + Екип „Новини“

Редактор: Дарина Григорова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 18 юли 2024 г.

На 18 юли в „България днес“ ви срещаме с Яп ван Бейлен, еколог, политик, хореограф и колекционер на български килими, който се е установил тук, в България – първоначално в Котел, а в последствие във Велико Търново. Разговаряме за перспективите пред..

публикувано на 18.07.24 в 19:00

България днес - 17 юли 2024 г.

В „България днес“ на 17 юли ще говорим за транспортните затруднения на българите в Цариброд до работните им места в нашата страна и възможното решение на ситуацията. След това ще припомним историята на едно най-красивите златни..

публикувано на 17.07.24 в 19:00

България днес - 16 юли 2024 г.

В „България днес“ на 16 юли ви предлагаме актуална информация от България и българските общности зад граница, разговор с доц. д-р Марко Скарпа от Италия ще поговорим за българския език и Кирило-Методиевото наследство. Как се възприемат съвременните..

публикувано на 16.07.24 в 19:00