Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 319

Снимка: архив

Сертификатът за ваксинация не е дискриминационен"

Няма да има никакви ограничения и забрана за пътуване.  Пред БНР евродепутатът Андрей Ковачев, категорично отрече, че сертификатът за ваксинация срещу Covid-19 ще е дискриминация към нежелаещите да се имунизират. Изборът пред пътуващите е да решат дали да си направят ковид тест или да останат под карантина, ако страната, в която пристигат го изисква.

Британският щам ще влоши пандемичната обстановка

Преди очакваното разхлабване на ограничителните мерки срещу пандемията здравните власти предупреждават, че е възможно поредно затягане, ако новият щам на коронавируса, от Великобритания, се разпространи и в България. По думите на главния здравен инспектор Ангел Кунчев, ако заплахата се върне както във Великобритания, здравната система ще е пред изпитание и мерките ще бъдат отново затегнати. Според Кунчев, единствената надежда е, че със затоплянето на времето активността на този щам ще утихне. На съвещание при премиера здравните експерти вече обявиха, че 1/5 от тестовете отчитат вероятност за наличие на по-заразния щам.

Новозаразените с Covid-19 са под 7 на сто

За последното денонощие, новите случаи на коронавирусна инфекция в България са 544, при направени 7921 теста. Положителните проби са 6,8% от изследваните. Хоспитализирани са 3223 болни, като 318 от тях са в интензивни отделения. За последните 24 часа са излекувани 6243 пациенти, а 49 души са починали.

През последното денонощие са ваксинирани 2 588 души. С тях имунизираните в страната вече са 22 226. Втора доза ваксина е поставена на 3168 души.

При новия британски щам 10 души могат да заразят други 29

Новата британска генетична линия е в резултат на настъпили 24 мутации в един регион от РНК-то на вируса. Пред БНР проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб за борба срещу коронавируса  посочи, че щамът е по-лесно разпространим.  По думите му, сега в нашата страна 10 души заразяват четирима-петима, докато през ноември 10 души заразяваха по петнайсет души. При новия британски щам 10 души заразяват 29 души... Започват да боледуват и по-младите хора,  предупреди проф. Кантарджиев и отново изтъкна значението на маските като превантивна мярка. Той уточни, че новият щам се унищожава от ваксината и че няма данни инфекцията от него да протича по-тежко.

Правната комисия в парламента разгледа възможностите за гласуване на хора под карантина

Парламентарната правна комисия одобри на първо четене поправки в Закона за извънредното положение, които дават възможност на предстоящите парламентарни избори граждани под карантина да гласуват. Според поправките, гласуването ще става с подвижни избирателни кутии или в отделни избирателни секции. В болниците, в които има болни с Covid-19, ще има отделни избирателни секции.

Всички граждани с изтекли документи за самоличност ще могат да гласуват с тях. Целта е да се избегне струпване пред управленията на МВР.

Πъpвoтo глacyвaнe нa пpoмeнитe в избopнитe пpaвилa в пленарна зала е предвидено за петък.

ЕК одобри българската схема в подкрепа на малките и средни предприятия 

Европейската комисия одобри българска схема, в размер на около 80 млн. евро в подкрепа на микро, малки и средни предприятия, засегнати от пандемията. Тя ще бъде съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие и ще е достъпна за предприятия от определени сектори. Предприятията трябва да отговарят на зададени от България изисквания и дейността им да е била прекратена или ограничена заради разпространението на коронавируса. Безвъзмездната помощ ще се изчислява на базата на оборота на предприятията от миналата година и може да е в размер на максимум 76 хиляди евро, предаде кореспондентката ни в Брюксел Ангелина Пискова.

Здравното министерство: Заведенията няма да отворят преди 18 февруари
Министерството на здравеопазването не подкрепя искането на заведенията и ресторантите да подновят работа от 1 февруари. Това заяви във Велико Търново министър Костадин Ангелов, като уточни, че отпадат ограниченията за спорта. Той потвърди, че от 4 февруари част от учениците от горните класове се връщат присъствено в училище, но вероятно паралелките ще бъдат разделяни на две, за да се спазват максимално противоепидемичните мерки. Отварянето на ресторантите и заведенията, както и моловете се планира за 18 февруари.

Финансовият министър е с положителен тест за Covid-19

Финансовият министър Кирил Ананиев е с положителен тест за Covid-19, съобщи ведомството. Министър Ананиев си е направил регулярен тест и е в добро състояние. До връщането му на работа функциите му ще изпълнява зам.-мнистър Росица Велкова.

Депозитите растат, кредитите намаляват в Covid кризата

И тази година лихвите по кредитите ще се запазят на нивата от миналата – 4.5 до 6.5% при потребителските кредити и около 2.5 до 3.0-3.1% при ипотечните кредити. Това прогнозира за БНР Тихомир Тошев, изпълнителен директор на „Кредит център“.

Той посочи, че се повишава ликвидността в банковата система – депозитите нарастват и вече са в размер на над 60 милиарда лева На този фон раздадените на населението кредити са малко над 25 милиарда лева.

Имотният пазар не е бил засегнат нито ценово от коронакризата, нито по отношение на интереса към ипотечните кредити, каза още Тихомир Тошев.

Всичко по-важно за COVID-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България.

Съставила: Гергана Манчева  + Екип „Новини“

Редактор: Дарина Григорова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 30 септември 2024 г.

Последното септемврийско издание на "България днес" ви предлага среща с един от дарителите на българско училище в Чикаго, но преди това ще потърсим отговор на въпроса, защо българската столица е подходяща за домакин на Всеправославен събор. Ще чуете..

публикувано на 30.09.24 в 19:00

България днес - 27 септември 2024 г.

В Световния ден на туризма пътуваме – в пространството, във времето и в спомените. "България днес" ни отвежда из улиците на древна Сердика и дворцовия комплекс на Константин Велики, за да разберем как са се чувствали хората, които са..

публикувано на 27.09.24 в 19:00

България днес - 26 септември 2024 г.

В "България днес" на 26 септември отбелязваме Европейския ден на езиците. По този повод разговаряме със Свилена Георгиева от Генерална дирекция "Писмени преводи" на Европейската комисия. Тя разказва за ролята на преводача в контекста на новите технологии..

публикувано на 26.09.24 в 19:00