Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 323

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Купуваме руска и китайска ваксина, ако Европа ги одобри
Оптимистичният вариант предвижда 1,5-2 млн. имунизирани срещу Covid-19 до края на август, каза за БНР проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Той подчерта, че за да не се стигне до евентуален недостиг на ваксини, държавата ще търси и други варианти – включително руската и китайската, ако регулацията в Европа ги признае. Спекулация е твърдението, че имаме нисък брой на имунизираните, каза още вирусологът и обясни, че тези данни се дължат на запазването на втората доза от вече доставените ваксини. „През тази седмица за първи път имаме под сто болни на 100 хил. души за 14-дневен период”, каза още той. По думите му, постепенното отваряне на ресторантите ще стане от април. Заради новия щам разхлабването на мерките ще бъде “предпазливо и на стъпки”.

370 млн. лв. помощи за бизнеса през следващите месеци

Над 8 хил. компании, заявили желание за подкрепа от държавата, ще получат от утре общо 116 млн. лв. по оперативната програма „Иновации и конкурентоспособност”, каза за БНР икономическият министър Лъчезар Борисов. Отделно вече са подкрепени 250 хил. работни места по мярката 60/40, а на заетите в ресторантьоството, туристическия бранш и транспорта са изплатени 29 млн. лв. През следващите месеци близо 370 млн. лв. ще достигнат до бизнеса като помощ от държавата заради втория локдаун, каза още министърът. По думите му, 2020 г. завършва със спад около 4%. „Може би през т.г. ще имаме икономически растеж, който да покрие около 80% от загубеното в кризисния период”, изрази надежда той.

Приблизително равен брой на заразените и излекуваните от коронавирус

266 нови случаи на Covid-19 са установени през последното денонощие при направени 4479 тестове, показват данните на Единния информационен портал. Процентът на положителните проби остава нисък - близо 6 на сто от всички изследвани. Най-много новозаразени има в София - 66, в Бургас - 36 и във Варна - 25. Излекуваните са 286, починали са 12 души, а в болница остават 2857 пациенти – от тях 281 в интензивни отделения. Четирима медици са се заразили с коронавирус през миналия ден при общо 9388 от началото на епидемията. Имунизирани са 18 души и с тях общият им брой става 26 119 – 4610 включително с втора доза от ваксината.

Страната ни не е силно застрашена от новия щам

Едва ли новият вариант на Covid-19 ще се разпространява толкова бързо, колкото във Великобритания, каза за бТВ д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на Българския лекарски съюз. При нас няма такова движение на хора и толкова много етноси, обоснова се той. По отношение на противоепидемичните мерки лекарят заяви, че все още не сме достигнали изходните нива на заболеваемост, затова и кога ще се отхлабят те, ще покажат числата. Той посъветва хората да се поуспокоят и да не се фокусират само върху коронавируса. „Пациентите с хронични заболявания се страхуват да посещават болниците заради Covid-19, но заболяванията им изискват активно наблюдение”, заключи той.

Коронавирусът е лечим, когато се установи навреме
„От три месеца съм в областта на коронавирусната пандемия и мога да кажа, че това заболяване е лечимо”, заяви за Нова тв д-р Николай Увалиев от „Аджибадем Сити Клиник – Младост”. Той обясни, че най-важното е да се хване момента, в който промените са обратими. Според лекаря големият риск при евентуална нова вълна на заразата ще бъде по отношение на тежкоболните с настаняването им за лечение. И макар през последните седмици напрежението спрямо новопоявилите се пациенти да е намаляло, това не се отнася до интензивните отделения, коментира той. Д-р Николай Увалиев призова при първите оплаквания да се потърси медицинска помощ.

Ваксините не променят генетичната информация, нито чипират
„Страховете на хората, че ваксините срещу коронавирус ще променят генетичната им информация и ще ги чипират, са неоснователни”, коментира за Нова тв алергологът проф. Георги Христов. Той обясни, че чрез спринцовка в организма се въвежда изкуственосъздадена молекула РНК, която не достига до ядрото на клетката. Според него не вярно и че РНК ваксините, с които сега се извършва имунизацията срещу Covid-19, са разработени за една година. Платформата за ваксинални препарати, основана на РНК технологията, е от 1990 г., разясни той. Проф. Георги Христов посъветва хората да не вярват на всяко сведение, което не е проверено и доказано.

Пристигат нови дози ваксини срещу 
Covid-19
14 хил. дози от ваксината на „Файзер”/„Бионтех” ще пристигнат утре сутрин, съобщиха от Министерството на здравеопазването. След приемането на ваксините брифинг ще дадат държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов.

Съставил: Диана Цанкова

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в 
специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на 
уебсайта на Радио България.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 20 май 2024 г.

Своеобразен урок по българска история е днешното издание на предаването „България днес“. В студиото на Радио България гостува проф. Даниел Вачков, директор на Института за исторически изследвания в Българската академия на науките, който заедно с..

публикувано на 20.05.24 в 19:00

България днес - 17 май 2024 г.

В "България днес" на 17 май ще разберем как се изгражда едно българско неделно училище зад граница, от идеята до реализацията й. За това разговаряме с Мира Янишевская, основател на училището ни в Пекин. Поглеждаме и към българския туризъм и интереса към..

публикувано на 17.05.24 в 19:00

България днес - 16 май 2024 г.

В "България днес" на 16 май продължаваме разговора за висшето образование на френски език в България. Вече над 30 години Техническият университет и Химикотехнологичният и металургичен университет в София предлагат обучение на френски език и..

публикувано на 16.05.24 в 19:00