Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 324

Снимка: Ани Петрова

Разхлабване на Covid мерките и PCR тестове за влизащи в България
Националният оперативен щаб препоръчва постепенно разхлабване на противоепидемичните мерки в България. Това стана ясно на работно съвещание при премиера Бойко Борисов. В момента, благодарение на приетите мерки, заболеваемостта в страната за последните 14 дни е под 100 на 100 000 души, което ни нарежда сред четирите европейски държави извън червената зона. Проблем обаче е разпространението на новия вариант на Covid-19, който вече е и в България.

Бе потвърдено решението от 4 февруари да се възобнови присъственото обучение на учениците от 5 до 12 клас.

От началото на февруари могат да заработят залите за спорт и културните мероприятия, както и магазините в големите търговски центрове.

Днес предстои министърът на здравеопазването Костадин Ангелов да издаде заповед за задължителен PCR тест за всички граждани, пристигащи в България от трети страни и от ЕС, с което да се ограничи разпространението на новия щам на вируса.

Здравният министър  все още  е непреклонен за отварянето на заведенията
По повод напрежението в ресторантьорския бранш, здравният министър Костадин Ангелов ще се срещне с представители на заведенията у нас. „След като видим, че нивата на заболеваемост и смъртност остават стабилни, тогава ще говорим за разхлабване в други сектори - коментира министърът. - Това, което ме радва е, че във всички разговори от последните седмици няма коментари за закъснели линейки, препълнени болници и изгубени човешки животи. Това е минало, благодарение на усилията на всички", поясни Ангелов.

Празничните дни и грешки в документите са причина за забавените плащания към бизнеса
Обезщетения, в размер на 8,6 млн. лева вече са изплатени за почти 36 000 работещи в затворените браншове. По думите на социалния министър Деница Сачева, всички усилия на Агенцията по заетостта са насочени към изплащането на дължимите суми към бизнеса и запазването на работната ръка за месеците ноември и декември, до края на този месец. Забавянето на плащанията министър Сачева оправда с изчакването на документи и нотификации от Европейската комисия, както и с празничните дни и голям брой сгрешени документи.

Бизнесът подкрепя разхлабването на противоепидемичните мерки
Бизнесът одобрява постепенното отпускане на ограничителните мерки, взети заради пандемията, каза пред БТА Цветан Симеонов - председател на Българската търговско-промишлена палата.

Българите се разумни и ако се види, че заболеваемостта нарасне, ще се съгласят с ново затягане на мерките. Сега обаче има спад на новите случаи с Covid-19 и може да се облекчат ограниченията, добави той. Протести срещу ограниченията има не само в България - те са разумен отговор на бранша, каза Симеонов, по повод недоволството на ресторантьорския бизнес, който настоява за отваряне на заведенията от началото на февруари.

Търговци настояват за отваряне на затворените заради Covid-19 обекти  
Собственици на търговски обекти, затворени заради противоепидемичните мерки, настояват да заработят веднага, дори с цената на по-малко работни дни и ограничено работно време. Това заявява Българската ритейл асоциация в писмо до премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев и министрите на финансите и икономиката. От противоепидемичните мерки най-засегнати са обектите, намиращи се в моловете.

„Подкрепата на държавата по програмите за подпомагане на малки и средни предприятия, „Запази ме“ или 10% от намаленият оборот, са или крайно ненавременни, за да спасят едни, или крайно недостатъчни, за да помогнат на други, или не достигат изобщо до трети“, се посочва още в писмото.

Норвегия прие спешни промени в режима на влизане в страната
От 25 януари 2021 г. пътуващите за Норвегия трябва да представят негативен PCR тест при влизане в страната. Той следва да бъде направен не по-рано от 24 часа преди отпътуването, а не както досега  - до 72 часа. За пътуващите със самолет с прекачване на транзитно летище, този срок ще се отчита 24 часа, преди отпътуването с първия полет, съобщи българското Министерство на външните работи. Изискването не важи за граждани на Норвегия, чужденци със статут на постоянно пребиваващи в страната, често пътуващите по работа от Швеция и Финландия и транзитно преминаващите пътници. Изключението важи и за онези, които докажат с медицинско, че са преболедували Covid-19 през последните шест месеца.

Израел затвори за пътници летище „Бен Гурион“
Израел затвори за пътници летище „Бен Гурион“, считано от 00.00 часа на 25.01.2021 г. /понеделник/ до 31.01.2021 г. /неделя/. Посолството ни в Тел Авив информира, че пътуващите ще бъдат възпрепятствани да пристигат или напускат страната, освен в случаите, одобрени от специална комисия.

Българското МВнР предупреждава, че консулската ни служба в Израел работи с граждани само с предварително записан час и при спазване на изискванията за носене на маска, дистанция и санитарен контрол.

Всички български и чужди граждани могат да се свържат с посолството ни в Тел Авив на следните телефони: +97236961372 /9.30- 14.00/ и +97237292155 /14.00-16.30/.

Нова пратка ваксини пристигна в България
Над 14 хиляди дози ваксини на Pfizer бяха доставени в България. Други 83 хиляди от същия производител се очакват през февруари, а през март - 104 хиляди, като последното все още не е уточнено окончателно. В края на седмицата се очакват и 3600 дози на Moderna. Ако Европейската комисия даде разрешение за ваксината на AstraZeneca, през февруари ще очакваме пратка и от нея. Възможно е да има и четвърта разрешена ваксина, с която процесът на ваксиниране да се ускори.

Мерките срещу Covid-19 блокираха сезонния грип
Досега няма доказани грипни вируси, което според проф. Нели Корсун, завеждащ Националната референтна лаборатория "Грип и остри респираторни заболявания" към Националния център по заразни и паразитни болести, е необичайно. Пред bTV тя коментира, че обикновено в този период на годината започва грипната епидемия, но в момента циркулацията на грипните вируси в цяла Европа е много ниска. По думите на проф. Корсун това се дължи на противоепидемичните мерки. Явно те оказват ефект и върху разпространението на грипните вируси.

10% са положителните проби за Covid-19
Новите случаи на Covid-19 в България са 121, при направени 1207 теста през последното денонощие. Положителните проби са 10%. Най-много са новозаразените в София – 35. В болници се лекуват 2874 пациенти, от тях 283 са в интензивни отделения. Починали са 9 души, а 180 са излекувани. Общият брой на ваксинираните в България е 26 143.

Съставил : Йоан Колев

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на 
уебсайта на Радио България.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 30 септември 2024 г.

Последното септемврийско издание на "България днес" ви предлага среща с един от дарителите на българско училище в Чикаго, но преди това ще потърсим отговор на въпроса, защо българската столица е подходяща за домакин на Всеправославен събор. Ще чуете..

публикувано на 30.09.24 в 19:00

България днес - 27 септември 2024 г.

В Световния ден на туризма пътуваме – в пространството, във времето и в спомените. "България днес" ни отвежда из улиците на древна Сердика и дворцовия комплекс на Константин Велики, за да разберем как са се чувствали хората, които са..

публикувано на 27.09.24 в 19:00

България днес - 26 септември 2024 г.

В "България днес" на 26 септември отбелязваме Европейския ден на езиците. По този повод разговаряме със Свилена Георгиева от Генерална дирекция "Писмени преводи" на Европейската комисия. Тя разказва за ролята на преводача в контекста на новите технологии..

публикувано на 26.09.24 в 19:00