Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 325

Снимка: БГНЕС

Удължиха извънредната епидемична обстановка

Извънредната епидемична обстановка се удължава до 30 април. Правителството е одобрило решението, а премиерът Бойко Борисов разпореди на здравния министър да изготви заповед с ясно разписани срокове за поетапното разхлабване на мерките.

От началото на пандемията до януари 2021 г. правителството е осигурило 1 млрд евро за запазване на работните места и в помощ на бизнеса в България. С парите са запазени 300 000 работни места. Така е предотвратен рискът от двойно нарастване на безработицата в страната.

Ваксинирането срещу Covid-19 в България да бъде ускорено 

Отпадането на ограничителните мерки срещу Covid-19 трябва да бъде направено много внимателно и при стриктен контрол. За това предупреди в интервю за БНР д-р Скендер Сила - представител на Световната здравна организация за България. По думите му, трябва да бъде намерен баланс между общественото здраве и икономиката. Сила изрази надежда, че в следващите седмици и месеци ваксинирането на населението у нас ще бъде ускорено. Според д-р Сила, ваксинирането на 2 - 2,5 милиона души в България до края на годината, каквито са очакванията на НОЩ, би означавало, че много голям процент от уязвимите групи ще бъдат имунизирани, което ще подобри ситуацията.

Положителни са 5,7% от направените тестове за последното денонощие

Новите случаи на Covid-19 в България са 772. От направените 13 540 теста, 5,7% са положителни. В болница остават 2 822 пациенти, като 279 от тях са в интензивни отделения. Изписаните за денонощие са 1059, а 60 души са починали. Общият брой на ваксинираните достигна 26 798. По данни на Евронюз, това са около 366 души на 100 000. Според изчисленията на брюкселското издание „Политико“, при този темп на ваксиниране 70% от населението ще бъде покрито през 2040 г.

Пациентска организация: Усилията срещу Covid-19 трябва да се насочат към уязвимите

В България организацията по ваксинирането не е добра, няма и ваксини, които да стигнат за всички. Затова най-важно е страната ни да имунизира и предпази първо хронично болните и възрастните хора, защото те са най-застрашени. Такава позиция изказа пред БНР Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация. Тъй като фармацевтичните компании няма да могат да произведат нужното количество ваксини за една година, е важно усилията да се насочат към уязвимите. Това, по думите на Хасърджиевще улесни връщането на страната ни към нормален живот.

Хранителните заведения отварят на 1-ви март

Ресторантите и заведенията ще отворят на 1-ви март. Нощните заведения след 14 март. Това се договориха собствениците на заведения и здравният министър проф. Костадин Ангелов. Представители на бранша заявиха, че са срещнали разбиране в разговорите с министъра, пише сайта „24chasa.bg.

„По-голямата част от въпросите за решаване са по-скоро икономически и не са за разговор със здравния министър. Ние коментирахме и уточнихме параметрите - отваряме заведенията на 1 март и искаме предвидимост. Министърът се ангажира, че до края на януари ще бъдат изплатени всички помощи и компенсации на абсолютно всички заведения“, поясни Златко Златанов, заместник-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

Тютюнопроизводителите настояват за помощ заради Covid​ 19

Националната асоциация на тютюнопроизводителите настоява през 2021 г. браншът да получи държавна помощ по схемата de minimis. Темата бе дискутирана по време на днешния Консултативен съвет по тютюна.

Тютюнопроизводителите не бяха включени при финансовото подпомагане по трите Covid мерки, приложени от България миналата година за компенсиране на различни сектори в селското стопанство, заради загубите от пандемията. Причината - парите са европейски, а Европа не стимулира отглеждането на тютюн. Общият размер на държавната помощ по схемата de minimis, която един фермер може да получи, е левовата равностойност на 25 000 евро за период от три последователни данъчни години.

В университетите тестват масово преподаватели и непедагогически персонал

Преподавателите и непедагогическият персонал в университетите ще бъдат тествани за коронавирус, стана ясно след среща между представители на Съвета на ректорите и Министерството на здравеопазването. Целта е да се провери степента на разпространението на Covid-19 в образователната система в страната. Тестването на работещите в сферата, което започна този месец, е доброволно и безплатно, припомнят от Здравното министерство.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Съставила: Гергана Манчева  + Екип „Новини“

Още от категорията

Белгия премахва ограниченията за влизащите в страната български граждани

От днес Белгия премахва ограниченията, свързани с пандемията от коронавирус, за влизащите в страната български граждани. Според информация на посолството ни в Брюксел България вече фигурира в списъка със страни от зелената зона за пътуване. За пристигащите..

публикувано на 22.06.21 в 15:16

0,5% положителни проби за коронавирус

През изминалото денонощие са установени 41 нови случаи на коронавирус от направените 8400 тестове, показват данните на Eдинния информационен портал. Положителните проби са 0,5%. Най-много новозаразени има в София – 15, в Пловдив – 7 и в Бургас - 6. В..

публикувано на 20.06.21 в 09:17

Рилският манастир и старият Несебър - сред най-разпознаваемите обекти на ЮНЕСКО у нас

По повод 85-ата годишнина от първите предавания на БНР за чужбина , техният приемник - Радио България, стартира викторина с въпроси за българската култура и история. Във втория брой на викторината ви попитахме кои обекти (от 5 изброени) са..

публикувано на 15.06.21 в 10:06