Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 329

Снимка: БТА

Масова ваксинация най-рано през март

Два милиона българи ще бъдат ваксинирани срещу Covid-19 до края на юни при одобрени три ваксини, каза за бТВ Богдан Кирилов, председател на Агенцията по лекарствата. Ако бъдат добавени и следващи ваксини, броят на имунизираните ще нарасне на 2,5 милиона. Когато започнем да получаваме достатъчни количества от всички ваксини, ще пристъпим към масова имунизация, каза още Богдан Кирилов. По думите му, това може да стане през март или април. Само през февруари се очаква да получим 400 хил. дози от одобрените в ЕС ваксини, добави председателят на Агенцията по лекарствата. Той каза и че предстои да се реши дали ваксината на “Астра Зенека” ще се поставя на хора над 65 годишна възраст.

Мутациите на Covid-19 могат да причинят нова вълна в края на март

Възможна е поредна вълна на Covid-19 в края на март, тъй като започнаха да циркулират нови варианти на вируса, заяви за Нова тв клиничният имунолог проф. Мариана Мурджева от Националния ваксинационен щаб. В момента има три мутации на коронавируса – британската, южноафриканската и бразилската. “Това са генетични варианти на вируса - очаквам да продължава да ги има и е възможно да се появят и други”, коментира проф. Мариана Мурджева. Според нея една от ваксините, за която се знае, че действа срещу британския вариант, е на NovaVax, докато препаратът на Jansen има известна ефективност при юнжоафриканската мутация.

Над 40 хил. ваксинирани срещу коронавирус

695 нови случаи на Covid-19 са установени през последното денонощие от направените 13 583 тестове -  4971 PCR и 8612 антигенни, показват данните на Единния информационен портал. 5% от пробите са се оказали положителни. Най-много новозаразени има в София – 173, в Пловдив - 52 и в Кюстендил и Бургас -  по 48. Излекуваните са 1324, починали са 35 души, а в болница се намират 2848 пациенти – от тях 261 в интензивни отделения. 26 медици са се заразили с коронавирус при 9502 от началото на епидемията. 3169 души вчера са били имунизирани и с тях общият им брой става 40 805. Ваксинираните с две дози наброяват 12 949.

Учителите не били антиваксъри

“Няма антиваксърска настройка сред учителите” коментира за БНТ образователният министър Красимир Вълчев факта, че едва 24% от педагозите са пожелали да се ваксинират срещу коронавирус. Той обясни това изчакване с аргумента, че учителите са представителна извадка на цялото ни общество. Според министъра образователната система в условията на епидемия “като цяло функционира”, но проблемът е, че електронното обучение намалява мотивацията за учене и “ефективността на педагогическото взаимодействие е по-ниска”. Учениците от първи до четвърти клас не са учили по-малко в сравнение с предходните години, убеден е Красимир Вълчев. Той добави, че повечето родители искат децата им да се обучават в клас. През тази седмица има леко увеличаване на случаите на Covid-19, но все още се намираме в “благоприятен сценарий”. Министърът каза още, че няма да отмени националното външно оценяване за 4-и и 10-и клас.

Завърши ваксинацията в столичните домове за възрастни хора

197 души бяха ваксинирани в домовете за възрастни хора в София, съобщиха от Столичната община. Имунизираните са обитатели и работещи в общо седем социални заведения. Хората, които на този етап не са пожелали да се ваксинират, могат да го сторят по-късно. От понеделник ще се поставят ваксини на учителите и останалте служители в средното образование и в детските градини.

Влизаме в Канада и Франция с отрицателен PCR тест

Канада въвежда от утре задължителен PCR тест за пристигащите в страната, за да спре разпространението на новите варианти на Covid-19. Освен разходите за изследването, хората ще трябва да поемат и тези за хотел, където три дни ще бъдат поставени под карантина, докато чакат резултата. От следващата седмица самолети, извършващи международни полети, вече ще могат да кацат само на четири канадски летища - Ванкувър, Торонто, Калгари и Монреал. Отрицателен PCR тест ще се изисква от утре и на влизане във Франция за гражданите от Европейския съюз. Мярката, която вече е в сила за морския и въздушния транспорт, ще бъде разширена и за сухопътния транспорт.

Българите в Чехия ще гласуват в посолството ни

Чешкото външно министерство е уведомило страната ни, че българските граждани ще могат да гласуват на парламентарните избори единствено в дипломатическите и консулските представителства. Заради непредвидимото развитие на Covid ситуация вотът ще бъде възможен при спазване на епидемичните мерки, които са в сила в деня на изборите, се уточнява в изпратената нота.

Австралия също даде съгласие българите да могат да гласуват на нейна територия.

Малоброен протест срещу противоепидемичните мерки

Група граждани, недоволни от удължаването на извънредната епидемична обстановка, протестираха в София. Те настояха за незабавното отваряне на всички заведения, фитнес зали, танцови школи и други затворени заради коронвируса обекти. Според протестиращите противоепидемичните мерки са в нарушение на конституцията. „Ние сме против маските, PCR тестовете и ваксините, ние искаме да си върнем живота и нормалността“, каза един от участниците в демонстрацията.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Съставил: Диана Цанкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 23 април 2024 г.

В „България днес“ говорим предпразнично за цените у нас. Колко е поскъпнал живота в страната ни, защо 65% от работещите у нас не получават минималната сума от 1454 лева за издръжка на един човек според последните проучвания и колко ще ни струва..

публикувано на 23.04.24 в 19:00

България днес - 22 април 2024 г.

В "България днес" на 22 април говорим за европейската идентичност и българите – припознаваме ли се като част от общото европейско семейство. Връщаме се назад в историята, за разберем повече за чужденците в Хвърковатата чета на Георги Бенковски. Срещаме..

публикувано на 22.04.24 в 19:00

България днес - 19 април 2024 г.

В "България днес" на 19 април говорим за успеха на българката Албена Василева от Чикаго, представяме ви уникалната изложба на автентични български килими, изложена в Париж и правим виртуално пътешествие до Казанлъшката гробница, открита на днешната..

публикувано на 19.04.24 в 19:00