Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 330

Снимка: БТА

Сключваме договор със седми производител на ваксини срещу Covid-19
Предстои сключването на договор със седма компания производител на ваксини срещу коронавирус, каза пред БНР ген. Венцислав Мутафчийски, председател на Националния оперативен щаб. Той коментира, че фирмите не са се оказали толкова коректни, за да може да се планира коя страна какви ваксини ще получи. До края на годината трябва да имаме 18 млн. дози, съобщи председателят на НОЩ. Според него ваксинационният календар е балансиран, но ще бъде актуализиран с включването на членове на избирателните комисии. Що се отнася до ваксината на “Астра Зенека”, той поясни, че фирмата препоръчва да не се имунизират хора над 55 г., тъй като възрастовата група не е обхваната в експерименталния процес. “Трябва да се намери баланс в естественото желание на хората да живеят нормално живота си и и да бъдат защитени”, коментира още той и не скри, че тенденцията за бъдещето е тревожна. Повече по темата - ТУК.

Много далече сме от изграждането на колективен имунитет
1500 новозаразени с коронавирус дневно е критична стойност, която не трябва да прехвърляме, заяви за БНТ математикът от БАН проф. Николай Витанов. Според него в момента има плавно повишаване на случаите. 20% от българите вече са се срещнали с Covid-19, а когато регистрираните случаи станат 800-900 хиляди, тогава ще може да се говори за колективен имунитет, поясни математикът, добавяйки, че все още сме много далече от изграждането му. По думите му, скритата заболеваемост може да се илюстрира със следния пример - на улицата трима на всеки 200 са с коронавирус. Що се отнася до връщането на големите ученици в клас, проф. Николай Витанов посочи като проблемна групата от 8-и до 12-и клас. “Те не спазват мерките, не слушат какво им се говори и заради това заболеваемостта при тях е с 60% повече, отколкото трябва да бъде”, обобщи той.

Евродепутат поиска разследване заради проблемите с ваксините
Погрешни решения на правителството са довели до проблеми с ваксините у нас, смята евродепутатът Радан Кънев. „При първоначалната си поръчка България е заложила само на една ваксина”, коментира той пред БНР и поясни, че от първата голяма поръчка на Европейската комисия страната ни е взела повече ваксини от “Астра Зенека”, а не полагащото й се от “Файзер”/”Бионтех”. “Дали това се дължи на по-ниската цена, дали си нямаме вяра, че можем да съхраняваме правилно ваксините на „Файзер“, дали се дължи на установени търговски взаимоотношения – за това трябва да се направи разследване”, заяви Радан Кънев. Той попита също така къде е информационната кампания за насърчаване на ваксинацията и призова управляващите да признаят, че има проблем, предизвикан от собствените им решения, а не от ЕК. Повече по темата - ТУК.

13 хил. ваксинирани и с двете дози срещу коронавирус
349 нови случаи на коронавирус са установени през последното денонощие от направените 4532 тестове, показват данните на Единния информационен портал. Най-много новозаразени има в София - 97, в Бургас - 43 и в Кюстендил - 27. Излекуваните са 1354, починали са 20 души, а в болница се намират 2866 пациенти – от тях 263 в интензивни отделения. Четирима медици са се заразили с Covid-19 и с тях общият им брой става 9506. 215 души са ваксинирани вчера срещу коронавирус. Поставените до момента ваксини са 41 020, а 13 063 души са се имунизирали и с двете дози. Повече по темата - ТУК.

Коронавирусът може да увреди кръвоносната система
Увреждането на кръвоносната система прави различна коронавирусната инфекция, каза за бТВ ангиологът д-р Любинка Яневска. Усложненията засягат малките кръвоносни съдове и артериите и причиняват 20-30% от общата смъртност. Възможно е увреждането на кръвоносната система да настъпи след като хората вече са преминали през болестта, подчерта ангиологът. Това е причината няколко месеца след излекуването да се препоръчват прегледи, за да не се стигне до получаването на артериални тромбози в белия дроб и в крайниците. Според д-р Любинка Яневска антикоагулантите са първият метод за лечение и профилактика не само в острата фаза на заболяването.

МВнР покани международни наблюдатели за парламентарите избори
Външното ни министерство отправи покани за международно наблюдение на насрочените за 4 април парламентарни избори, информират от МВнР. “Гарантирането на честни, свободни и демократични избори съгласно най-високите международни стандарти е приоритет за Република България в условията на извънредната кризисна ситуация, породена от Covid-19”, се казва в съобщението. Поканени са представители на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, на Бюрото за демократични институции и права на човека, на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, на Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество. Повече по темата - ТУК.

Япония даде съгласие на българите да гласуват
Българите в Япония ще гласуват на парламентарните избори на 4 април, съобщиха от МВнР. Японското външно министерството е уведомило страната ни, че не възразява да бъдат открити избирателни секции в отделните префектури. Изискването е посолството ни да се съобрази с противоепидемичните мерки в отделните райони. Намибия и Република Сан Марино също се съгласиха на територията им да бъдат разкрити избирателни секции.

Пристигнаха нови дози от ваксините на “Модерна”
3600 дози от ваксината срещу Covid-19 на производителя “Модерна” бяха доставени тази нощ, съобщиха от правителствения пресцентър. Утре се очакват още 17 550 дози от препарата на “Файзер”/”Бионтех”. Ваксините ще бъдат разпределени в цялата страна.

Опасност от разпространение на британския щам след връщането на учениците в клас
Има опасност от по-широко разпространение на т.нар. британски щам на коронавируса след частичното връщане на учениците в клас. За това предупредиха организациите „Родители за безопасно образование“ и „Учители за безопасно образование” в писмо до министрите на здравеопазването и на образованието. Родителите и учителите заявяват, че предстоящото въвеждане на присъствено обучение, както и последващо отваряне на ресторанти, кафенета и барове, представлява двойно увеличение на риска от разпространение на заразата. Повече по темата - ТУК.


Няма да има протестно отваряне на заведенията
Ресторантьорите се отказаха от протестното отваряне на заведенията от 1 февруари. В позицията си Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията изтъкват като причина наказателната отговорност, която трябва да понесат заедно с персонала за нарушаване на противоепидемичните мерки. В същото време от бранша напомнят, че ресторантите извън хотелите и нощните заведения остават единствения затворен сектор заради коронавируса.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Съставил: Диана Цанкова





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 16 април 2024 г.

В "България днес" на 16 април припомняме историческия факт по приемането на Търновската конституция, от който се навършват 145 години. Разказваме за работата на Българското училище за роден език в Будапеща и ролята на унгарската държава в..

публикувано на 16.04.24 в 19:00

България днес – 15 април 2024 г.

От дни начело на България е поредният служебен кабинет, този път с министър-председател Димитър Главчев. Как това ще се отрази на пътя ни към еврозоната и достатъчно ли ще е времето за изпълнение на поетите задачи – отговорите търсим в..

публикувано на 15.04.24 в 19:00

България днес – 12 април 2024 г.

В „България днес“ ви отвеждаме до Източна Албания , където се срещаме с поредните герои от поредицата ни „Радио България при българите във…“ . Те са от село Връбник – най-източната точка на Албания , някои от тях вече живеят извън селото, но..

публикувано на 12.04.24 в 19:00