Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 331

| обновено на 01.02.21 в 19:27
Снимка: БГНЕС

Пристигна нова пратка с ваксини срещу Covid-19

Новата доставка, която пристигна на летище София, съдържа 17 000 ваксини на "Пфайзер/Бионтех", предаде БТА. През този месец трябва 

да бъдат доставени и 260 хиляди дози от ваксината на „АстраЗенека“. По думите на председателя на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов, в скоро време трябва да бъде изпратена и продуктовата информация за одобрената от Европейската агенция за лекарствата ваксина на „АстраЗенека“, заедно с кратката характеристика. За руската ваксина Кирилов коментира, че продължават научните консултации в ЕС. 

Очаква се забавяне на доставката на ваксините на „Модерна“. Вместо 8000 дози, в началото на февруари ще пристигнат 6000. Забавянето ще бъде наваксано до края на месеца. 

Електронният регистър на ваксинираните ще е готов до края на февруари

До края на месеца ще бъде готов електронният регистър, в който ще бъдат вписвани желаещите да се ваксинират български граждани. По думите на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов целта на проекта е да улесни логистиката при ваксинирането. В електронния регистър гражданите, желаещи да се ваксинират, ще могат да избират, дали да се ваксинират от личния си лекар или в лечебно заведение.  

Моловете отвориха врати, заведенията за хранене и развлечения остават затворени до края на месеца

В първите часове след отварянето, столичните молове посрещнаха сравнително малко посетители, показа проверка на БНР-"Хоризонт". На всеки час се извършва дезинфекция, а в някои от моловете вече работят и системи за пречистване на въздуха. Във всички магазини има и поставени дезинфектанти. Търговските обекти работят с намалено работно време, спазват се и мерките за безопасност. Много от магазините в тях са фалирали по време на локдауна, а сред персонала на други има напуснали или съкратени. За да привлекат клиенти, собствениците предвиждат големи намаления на есенно-зимните колекции. 

Заведенията за хранене и развлечение остават затворени до края на месеца. Допускат се само доставки или вземане на храна за дома и офиса. Забраната не важи за ресторантите при местата за настаняване.  

Ваксинират работещите в училища и детски градини в София

В София започна ваксинирането на учители и служители от училищата и детските градини. Имунизирането се извършва в столичните болници и в изнесените кабинети пред Регионалната здравна инспекция. В София броят на учителите е около 16 000, а непедагогическият персонал на учебните заведения е около 10 000 души.

По данни на Съюза на работодателите в системата на образованието, желаещите да се ваксинират са около 25%.До началото на следващата седмица, поставянето на първите дози ваксини трябва да приключи. Поставянето на вторите дози се очаква да започне три седмици по-късно.  

Излекуваните за денонощието са1449 души

Новозаразените с Covid-19 в страната са 130. Това са 6,6% от направените 1962 теста. В болница се лекуват 2886 пациенти, като 264 са в интензивни отделения. За последните 24 часа са изписани 1449 души, а 17 пациенти са починали.  

През изминалите 24 часа са ваксинирани още 105 души. С тях броят на имунизираните от началото на кампанията е 41 125. Повторно поставените ваксини са 13 084. 

Ски-курортът Банско се препълни с туристи
Изискването за отрицателен PCR тест при влизане в България е довело до 25-30% анулиране на резервациите от чужбина за ски курорта Банско в Пирин. Въпреки това, през почивните дни курортът се е препълнил с румънски и български туристи. Пред лифта се изви опашка от близо километър. 

От Съюза на туристическия бизнес подготвят искане до ресорните министерства с настояване за възможността чуждите туристи да представят антигенни тестове, които са по-евтини, както и да няма такова изискване за хора, представящи сертификат, че са ваксинирани, предаде кореспондентката ни Кети Тренчева.

Без карантина за българи и постоянно пребиваващи при влизане в България след отрицателен PCR-тест
От 2 февруари до 30 април влизащите в страната български граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на България и членовете на техните семейства, които не представят документ за отрицателен резултат от проведен до 72 часа преди влизането у нас PCR-тест, се поставят под карантина за срок от 10 дни. Карантината може да бъде отменена при отрицателен резултат от PCR-тест, извършен 24 часа след пристигането в България. Карантината се отменя до 24 часа от предоставянето на документа. Това гласи заповед от днес на здравния министър Костадин Ангелов.
МВФ препоръчва гъвкави политики заради шока от Covid-19

Българската икономика се е свила с 4,6 % през 2020 г., а през 2021 г. се очаква възстановяване до 3,6%. Това е заключението на експертите от Международния валутен фонд в рамките на традиционните консултации. От фонда препоръчват гъвкави политики, с които да се омекоти шокът от пандемията, заради който дефицитът в бюджета расте. Също така трябва да се следи ситуацията с необслужваните кредити, които могат да се увеличат в портфейлите на банките. Призовава се страната ни да продължи борбата с корупцията и да подобри бизнес средата.

Съставила: Дарина Григорова + Екип „Новини“

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 23 април 2024 г.

В „България днес“ говорим предпразнично за цените у нас. Колко е поскъпнал живота в страната ни, защо 65% от работещите у нас не получават минималната сума от 1454 лева за издръжка на един човек според последните проучвания и колко ще ни струва..

публикувано на 23.04.24 в 19:00

България днес - 22 април 2024 г.

В "България днес" на 22 април говорим за европейската идентичност и българите – припознаваме ли се като част от общото европейско семейство. Връщаме се назад в историята, за разберем повече за чужденците в Хвърковатата чета на Георги Бенковски. Срещаме..

публикувано на 22.04.24 в 19:00

България днес - 19 април 2024 г.

В "България днес" на 19 април говорим за успеха на българката Албена Василева от Чикаго, представяме ви уникалната изложба на автентични български килими, изложена в Париж и правим виртуално пътешествие до Казанлъшката гробница, открита на днешната..

публикувано на 19.04.24 в 19:00