Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 332

Снимка: БГНЕС

43% от българите не искат да се ваксинират
Над 1,5 млн. българи, или всеки трети, биха се ваксинирали срещу Covid-19, а 43% не, сочи проучване на „Тренд“, поръчано от в. „24 часа“.Липсата на сигурност, че ваксината е безопасна и опасенията от странични ефекти са сред основните причини за отказ от имунизация. Значим е делът (29%) на тези, които не знаят или още не са решили дали биха се ваксинирали. 42% от анкетираните приемат, че с появата на ваксината срещу Covid-19 навлизаме в нов етап, в който светът овладява пандемията. 1/3 са скептични към това твърдение. Всеки пети одобрява идеята хората, които нямат поставена ваксина, да бъдат ограничени в пътуването със самолети, а 57% не са съгласни с това.

5 хиляди учители в София очакват да бъдат имунизирани
По данни на кмета на София Йорданка Фандъкова, само в столицата желание да бъдат ваксинирани са заявили 5000 учители. В ход е ваксинирането сред учителския състав в страната, а предстои да приключи масовото тестване на учители с бързи антигенни тестове, което има за цел да установи скритата заболеваемост сред педагозите.

Министерството на здравеопазването публикува листовка за ваксината на AstraZeneca 
Министерството на здравеопазването публикува на страницата си листовка за ваксината за превенция на Covid-19 ​на Oxford University/AstraZeneca. От листовката става ясно, че препаратът е предназначен за имунизация на лица над 18-годишна възраст. Курсът на ваксинaция с препарата се състои от две отделни дози по 0,5 ml. С листовката и кратката характеристика на продукта можете да се запознаете тук.

Над 7% са новозаразените с Covid-19 при 11 576 теста
За последните 24 часа новите случаи на Covid-19 в България са 832. Положителни са 7,18%  проби от общо 11 576 направени теста. Хоспитализирани са 2850 болни, като 265 от тях са в интензивни отделения. 97 е броят на починалите, с което общият им брой от началото на пандемията става 9142. Излекувани през последното денонощие са 1920. С тях броят на излекуваните от началото на пандемията става 188 972. Общият брой на заразените с коронавирус в България е вече 219 580. Активните случаи са 21 466. През изминалото денонощие към ваксинираните се присъединиха още 1509 души. С тях общият им брой достигна 42 634.  Своята втора доза от ваксината получиха 13656 души

Ученически клас във Велико Търново е поставен под карантина
Заради доказано заболяване от Covid-19 на учител във Велико Търново под карантина са поставени 26 деца и още един педагог от най-голямата гимназия в града, съобщи кореспондентът на БНР Здравка Маслянкова. 23 са новите случаи на заболяването в областта и регионът отново се върна в оранжевата зона.С четвърта доставка в РЗИ Велико Търново са получени 109 флакона от ваксината на „Пфайзер“ и продължава ваксинирането на медици, педагози и друг училищен персонал. С бързи антигенни тестове вече са изследвани 943 души от персонала в училищата в девет от десетте общини на областта. Положителни тестове са дали двама души, които са в 14-дневна изолация.

Сънародниците ни в Босилеград с подписка против ограниченията за влизане в България 
Подписка против изискването за представяне на PCR тест при влизане в България заради коронавируса върви сред българското малцинство в Босилеград, Сърбия. За това са съобщили от българския Културно-информационен център там. „Имаме много хора, които работят в София и пътуваха ежедневно преди ограниченията“, е казал Иван Николов от центъра. Изключение засега се прави само за работещите в Кюстендил срещу показан трудов договор. Подписката ще бъде изпратена на Министерския съвет, Министерството на здравеопазването на България и Главния държавен здравен инспектор, предаде Ангел Павлов от БНР – Благоевград


Съставил: Йоан Колев + екип „Новини“


Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес – 27 март 2024 г.

В „България днес“ на 27 март разговаряме за театъра като осмисляне на житейски ценности, срещаме ви с учителя Нучи Гроздани от Албания, научаваме как се справят в българското неделно училище „Надежда“ във Франция и ви..

публикувано на 27.03.24 в 19:00

България днес – 26 март 2024 г.

В "България днес" на  26 март говорим за бежанците от Източна и Беломорска Тракия, които намират подслон в пределите на България в началото на ХХ век. Към историческите събития ни връща честването на Деня на..

публикувано на 26.03.24 в 19:00

България днес – 25 март 2024 г.

Благовещение е! На днешния християнски празник на жената, в предаването "България днес" на Радио България, ще говорим за вярата, думите и истината в нас и около нас. Ще отбележим няколко важни събития, който ще бележат днешния 25 март - Денят на..

публикувано на 25.03.24 в 19:00