Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 335

Костадин Ангелов
Снимка: БГНЕС

Специализирана платформа ще показва местата за имунизация срещу Covid-19

Близо 280 пункта за ваксиниране ще бъдат създадени в страната и те ще бъдат видими на специална платформа, обяви в Народното събрание здравният министър Костадин Ангелов и уточни, че ведомството подготвя разяснителна кампания за ползите от ваксинирането: "С наше съдействие, представителството на Европейската комисия в България разработва специална информационна кампания във Facebook под формата на видеосъдържание, където вече ваксинирани лекари и медицински сестри говорят за ползата от ваксинирането срещу Covid. Работим съвместно и с Google за създаване на интерактивна карта, на която ще бъдат отбелязани всички ваксинационни центрове в страната”,каза министърът като допълни, че „отбелязани на картата ще бъдат създадените до момента 276 имунизационни пункта в страната”.

Няма да заменят PCR тестовете по границата с бързи антигенни тестове

Бързите тестове са за улеснение на гражданите, но за целите на граничния контрол много малко са страните, които приемат и бързите тестове, повечето изискват PCR тестове и засега това ще остане така, каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред БНТ, коментирайки искането за въвеждане на антигенни тестове за пристигащите от чужбина. По думите му PCR тестът е златен стандарт и ако искаме да сме сигурни, че не пропускаме случай, това е изследването, което ни дава пълна гаранция. Много често пандемиите протичат двувълново или тривълново, обясни инспекторът по повод очакваната трета вълна от коронавирус. Това се е наблюдавало при птичия, при свинския грип и при испанския грип, допълни той.

Проблем с PCR тестовете за българите от Босилеград и Цариброд

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев подкрепя искането на българите от Босилеградско и Царибордско за облекчено преминаване на границата. „Заедно с министерството ще намерим най-точната формула, за да могат тези хора да продължат нормалния си начин на живот. След като получихме този сигнал, се чухме и с ръководството на Гранична полиция, за да определим точните пунктове на преминаване и по-малко да пречим на тяхното движение“, категоричен бе доцентът пред БНТ. Българите, живеещи в 10 километровата гранична зона в Сърбия масово работят и учат в България, но се оплакаха, че заради пандемичните мерки трябва да плащат всяка седмица или дори всеки ден за PCR тест.

Кампания в подкрепа на българското производство

Бизнес организации и Агенцията за насърчаване на малките и средни предприятия започват кампания в подкрепа на българското производство под наслов „Твоят избор има значение“. Целта е подпомагане ръста на българската икономика в годината на криза и в частност преодоляване на спада в производството и търговията на стоки, произведени в България през миналата 2020 г. Кампанията се основава на данни, които показват възможностите за компенсиране на намаления експорта в 8 категории чрез общи действия на българските потребители, които да избират родните продукти, обяви програма „Хоризонт“ на БНР.

Новозаразените  надвишават излекуваните за денонощието

883 са новите случаи на Covid-19 в страната при направени 10 541 теста, показват последните данни на Единния информационен портал. Най-много са новите случаи в столицата - 226, следват Пловдив с 67 и Бургас с 63 случаи. Положителните проби са 8,3%.

Активно болните са 20 545. Хоспитализираните са 3033, като 277 от пациентите са в интензивно отделение. Починалите през последното денонощие са 54, а новоизлекуваните - 780. За първи път от месец броят на новозаразените за денонощието надвишава този на излекуваните. Общият брой на имунизираните в страната достига 54025, като 3901 от тях са ваксинирани през последните 24 часа. Своята втора доза от ваксината са получили 17096 души.

Две огнища с Covid-19 се следят в Кюстендил

Заразата се е разпространила в частна шивашка фирма и в център от семеен тип за деца и юноши до 18 години. Въпреки големия брой на новозаразените в региона - 245 на 100 000, ситуацията е под контрол, каза областният управител на Кюстендил Виктор Янев, който е и председател на Областния кризисен щаб:"Във вторник ще имаме областен щаб, за да видим как вървят нещата. Ако има евентуално повишаване или ново огнище, може би ще се наложат нови мерки, които са различни от тези за страната". Заради увеличаващия се брой нови случаи с коронавирус, в районната болница в Кюстендил вече е оборудвано и приема пациенти второ Ковид-отделение, а пациентите в болницата с коронавирус вече са над 50, съобщи кореспондентът на БНР Кирил Фалин.

Продължава имунизацията на учители в Ямболско

Продължава ваксинирането на преподаватели от ямболските училища, на близо 230 медици вече е поставена и втората доза, информираха от РЗИ- Ямбол. През последните две седмици плавно е започнало повишение на броя на заразените, обясни директорът на Регионалната здравна инспекция в Ямбол д-р Лиляна Генчева: "Имаме хоспитализирани, към днешна дата, 23 лица. Един е в реанимация". От края на миналата седмица служители от Инспекцията отново дават денонощни дежурства на граничен пункт "Лесово": "Защото PCR-ът стана задължителен за всички, които влизат на територията на Република България", информира кореспондентът на БНР в града Даниела Костова.

Швеция ще признава три вида тестове за коронавирус

Във връзка с изискването за предоставяне на документ за отрицателен тест за коронавирус, което влиза в сила от утре в Швеция, местните власти уточняват, че ще признават резултати от три вида теста - PCR, бързи антигенни тестове, както и LAMP тестове. Те трябва да бъдат направени не по-късно от 48 часа преди влизането на територията на страната, предаде българското Външно министерство.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България

Съставил: Йоан Колев + екип ”Новини”

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 16 април 2024 г.

В "България днес" на 16 април припомняме историческия факт по приемането на Търновската конституция, от който се навършват 145 години. Разказваме за работата на Българското училище за роден език в Будапеща и ролята на унгарската държава в..

публикувано на 16.04.24 в 19:00

България днес – 15 април 2024 г.

От дни начело на България е поредният служебен кабинет, този път с министър-председател Димитър Главчев. Как това ще се отрази на пътя ни към еврозоната и достатъчно ли ще е времето за изпълнение на поетите задачи – отговорите търсим в..

публикувано на 15.04.24 в 19:00

България днес – 12 април 2024 г.

В „България днес“ ви отвеждаме до Източна Албания , където се срещаме с поредните герои от поредицата ни „Радио България при българите във…“ . Те са от село Връбник – най-източната точка на Албания , някои от тях вече живеят извън селото, но..

публикувано на 12.04.24 в 19:00