Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 338

Снимка: Ани Петрова

Засега без нови ограничения въпреки ръста на заболелите от Covid-19
На този етап не се налага въвеждането на нови ограничения, въпреки че се наблюдава плавно повишаване на заболеваемостта от Covid-19, обяви премиерът Бойко Борисов на работно съвещание с министрите на здравеопазването и икономиката и с представители на оперативния и ваксинационния щаб. „В България прилагаме възможно най-правилните и либерални мерки, колкото и някои да ги оспорват“, каза още министър-председателят. По думите му, ограничени са само бизнесите, при които има струпване на хора. През последната седмица броят на пациентите с коронавирус в болниците се е увеличил с 10%, а през последните 14 дни заболеваемостта се е повишила с 40%, информира председателят на НОЩ ген. Венцислав Мутафчийски.

Поредна пратка на “Файзер”/”Бионтех” е отложена
17 550 дози от ваксината на “Файзер”/”Бионтех” (Pfizer/BioNTech), които трябваше да бъдат доставени днес, не пристигнаха заради лошите метеорологични условия в Германия. Не е ясно кога самолетът с ваксините ще може да излети за България, съобщават от Министерството на здравеопазването.

Ускоряват ваксинацията срещу Covid-19
Всички доставени количества от ваксината на AstraZeneca да се използват за поставяне на първа доза, реши Националният ваксинационен щаб.Така ще бъдат обхванати по-големи групи от населението и ще се ускори имунизацията.От щаба ще препоръчат на медицинските специалисти да поставят втората доза от ваксината 10 седмици след първата. Членовете на ваксинационния щаб изразиха мнение, чеоксфордската ваксина може да бъде използвана за ваксиниране на всички български граждани над 18-години, съобщи здравното министерство. На заседанието бе уточнено, че отложената поради лоши метеорологични условия днес доставка от ваксината на Pfizer/BioNTech се очаква да пристигне у нас в средата на седмицата, предаде БТА.

6,8% положителни проби с Covid-19
182 случая на коронавирус са установени през последното денонощие при направени 2663 PCR тестове, показват данните на Единния информационен портал. Положителните проби са 6,8%. Най-много новозаразени има в София – 80, в Благоевград – 27, и в Кюстендил 14. Излекуваните са 60, починали са 20 души, а в болница се намират 3126 пациенти – от тях 278 в интензивни отделения. До момента са поставени 57 038 ваксини срещу Covid-19. С двете дози са имунизирани 17 392 души.

Постковидните симптоми траят дълго време
Пациентите, преболедували коронавирусна инфекцията, дълго време остават със симптоми, които ги притесняват, каза за БНР проф. Даниела Петрова, завеждащ белодробно отделение в Александровска болница. По думите й, заболяването обхваща целия организъм – не само белия дроб, а основните усложнения са свързани със сърдечно-съдовата система. Тежката отпадналост е един от сигналите, които трябва да ни алармират да се прегледаме, добави специалистката. “Хората се уморяват при разстояние от 100 м с чувството, че са изкачили Черни връх”, подчерта тя. Хроничната умора продължава дълго време и този синдром също показва, че организмът не се е възстановил изцяло. Подробности – ТУК.

Безплатни консултации за пациенти, боледували от Covid-19
От днес преболедувалите коронавирусна инфекция могат да се запишат за безплатна консултация в Александровска болница и в Специализирани болници за рехабилитация - Национален комплекс. Не е задължително те да са били пациенти на тези болници. Преди дни министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов представи "ПостКовид програмата за консултиране, долекуване и рехабилитация".

Маските тип FFP-2 или FFP-3 имат пълна защита срещу коронавируса
Най-надеждната маска за предпазване от коронавирус, която се продава в аптечната мрежа у нас в момента, е маска тип FFP-2 или FFP-3. Това каза за БНР-Варна проф. Пенка Петрова, директор на Института по микробиология към БАН. Те съдържат четири вида полимер и дават пълна защита като не пропускат вирусна суспензия на вируси като коронавирусите и осигуряват почти стерилен въздух при вдишване и издишване - показва изследване на Института. Маските са за еднократна употреба и могат да се ползват максимум един ден, допълни проф. Петрова. Тя е на мнение, че в не би трябвало да се страхуваме от трета вълна на Covid-19 в страната ни, защото населението в голяма степен се “срещна“ с коронавируса и с навлизащата ваксинация би трябвало да сме по-спокойни, че дори и да има тя ще е по-лека от втората. Подробности – ТУК.

Над 265 хил. работни места са запазени чрез мярката 60/40
807,3 млн. лв. са изплатени по мярката за запазване на заетостта 60/40, съобщават от Националния осигурителен институт. В условията на епидемия са подкрепени 11 925 работодатели и са съхранени 265 137 работни места. Най-висока сума е отпусната за столичните фирми, както и за работещите в преработващата промишленост, хотелиерството и ресторантьорството, търговията, добивната промишленост, транспортните и пощенските услуги.

Туристическият бранш може да кандидатства за държавна помощ
От днес туроператори и туристически агенти могат да подават документи за безвъзмездната финансова помощ от държавния бюджет. На сайта на Министерството на туризма са качени "Насоки за кандидатстване, за компенсиране на загубите от Covid-19". Надяваме по този начин да оптимизираме процедурата по кандидатстване, каза министърът на туризма Марияна Николова пред представителите на бранша в Търговище, предаде БТА. Размерът на еднократно предоставяните безвъзмездни средства е 4 на сто от оборота на фирмите през 2019 г., припомни министърът, като прогнозният бюджет е 26 млн. евро.

Чужденци масово купуват жилища във Варна и Бургас
Много англичани и руснаци продават имотите си в малките курортни селища по Черноморието и купуват жилища предимно във Варна и Бургас, каза за Радио Варна Калоян Балинов, собственик на агенция за недвижими имоти. Причините са затрудненото пътуване и несигурността, породени от пандемията от Covid-19. „Първоначално чужденците купуват ваканционни имоти, за да идват на почивка през лятото, но впоследствие остават по-дълго и се насочват към големите градове”, обяснява Калоян Балинов. Интерес към имотите във варненския район проявяват също италианци, французи, белгийци, германци и холандци заради зачестилите в последните години смесени бракове. Подробности – ТУК.

Пандемията е ограничила планираните инвестиции на 46% от българските фирми
От създаването на Европейския фонд за стратегически инвестиции, по-известен като плана “Юнкер“, институцията ни е предоставила 773 млн. евро. Очаква се да привлечем инвестиции от 4,7 млрд. евро, пише в доклада на Европейската инвестиционна банка, чийто вицепрезидент е Лиляна Павлова. Според анализа, пандемията от коронавирус е ограничила планираните инвестиции на 46% от българските фирми, а едва 7% от тях са инвестирали над заложеното. 1/4 от дружествата отчита ръст в ползването на цифрови технологии, докато друга 1/4 очаква трайно намаляване на заетостта.

Влизаме в Швейцария с отрицателен PCR тест
От днес Швейцария изисква всички пристигащи на територията й със самолет да представят отрицателен резултат от PCR тест, направен до 72 часа, съобщи външното ни министерство. Децата до 12-годишна възраст са освободени от изследването. Швейцарските власти изискват също така представянето и на формуляр, попълнен онлайн или на хартия. Засега България не е сред рисковите страни, за които PCR тестът е задължителен, независимо от транспортното средство.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Съставил: Диана Цанкова


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 18 юли 2024 г.

На 18 юли в „България днес“ ви срещаме с Яп ван Бейлен, еколог, политик, хореограф и колекционер на български килими, който се е установил тук, в България – първоначално в Котел, а в последствие във Велико Търново. Разговаряме за перспективите пред..

публикувано на 18.07.24 в 19:00

България днес - 17 юли 2024 г.

В „България днес“ на 17 юли ще говорим за транспортните затруднения на българите в Цариброд до работните им места в нашата страна и възможното решение на ситуацията. След това ще припомним историята на едно най-красивите златни..

публикувано на 17.07.24 в 19:00

България днес - 16 юли 2024 г.

В „България днес“ на 16 юли ви предлагаме актуална информация от България и българските общности зад граница, разговор с доц. д-р Марко Скарпа от Италия ще поговорим за българския език и Кирило-Методиевото наследство. Как се възприемат съвременните..

публикувано на 16.07.24 в 19:00