Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 344

Държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев
Снимка: БТА

Преди изборите се очаква пик на новата вълна на коронавируса

Пикът на поредната вълна на Covid-19 ще достигне преди изборите и всичко ще зависи от разпространението на новите варианти, заяви за БНР държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той добави, че през последните дни са установени 68 положителни проби на британския вариант. По думите му, все повече млади хора се разболяват от тази разновидност на коронавируса, която се предава по-бързо и “няма промяна в посока на по-тежко протичане”. Броят на настанените в болница е нараснал на 3 хиляди, а в интензивните отделения на над 300, каза още здравният инспектор. Той съобщи и че през февруари ще се ускори доставката на ваксини, но прогнозира, че няма да има достатъчно желаещи да се ваксинират.

Борисов: Заведенията отварят на 1 март

“Ще спазим ангажимента си и ще отворим заведенията на 1 март”, написа на фейсбук страницата си премиерът Бойко Борисов. Той изтъкна, че нивата на заболяемост от коронавирус са добри и затова утре в малките населени места учениците се връщат на училище. А в Исперих министър-председателят заяви, че до края на месеца болниците ще получат парите за увеличаване на заплатите, както и средствата за медиците на първа линия. С 50 млн. лв. (25,6 млн. евро) за първи път държавата в края на миналата година финансира и общинските болници, които откриха Covid отделения, добави премиерът.

Някои ученици от 5 до 12 клас се връщат в училище

От утре се разрешават присъствени учебни занятия за учениците от 5 до 12 клас, гласи заповед на здравния министър. Условието е всеки клас в училището да се състои само от една паралелка. Занятията ще се провеждат според предписаните от образователното и здравното министерство противоепидемични мерки.

Ваксините срещу Covid-19 вероятно ще създават двегодишен имунитет

 Няма увеличение на броя на нежеланите реакции, както и на смъртни случаи след ваксиниране срещу коронавирус, каза за БНР проф. Илко Гетов, представител на България в Европейската агенция по лекарствата. „Едно от големите преимущества на ваксините е че дори отново да се заразиш, което не е невъзможно, вероятността за тежки усложнения е нулева”, поясни той. Предполага се, че ваксините ще създават поне двегодишен имунитет, докато придобитият имунитет след преболедуване е до шест месеца, изтъкна проф. Илко Гетов. Той каза още, че до края на март ваксината на „АстраЗенека“ ще може вече да се прилага и на по-възрастни пациенти. Според проф. Илко Гетов въпрос на отговорност е да не се бърза с разхлабването на мерките, тъй като скоро ще достигнем прага от 1500 заразени дневно.

Повече заразени, отколкото оздравели от Covid-19

506 нови случаи на коронавирус са установени през изминалото денонощие от направените 6537 тестове, показват данните на Eдинния информационен портал. Положителните проби се равняват на близо 8%. Най-много новозаразени има в София – 170, в Бургас - 57 и в Кюстендил - 40. Излекуваните са 389, починали са 14 души, а в болница се намират 3375 пациенти – от тях 302 в интензивни отделения. 16 медици са диагностицирани с Covid-19 при 9834 от началото на епидемията. Вчера са поставени 626 дози ваксини и с тях общият им брой става 75 320. Имунизираните и с втора доза са 20 674.

Антителата неутрализират всички варианти на коронавируса

Всички антитела срещу SARS-CoV-2 засега неутрализират неговите варианти, каза за БНТ проф. Радка Аргирова, председател на Българското дружество по вирусология. Ваксините действат, в момента няма нов щам и всичко е SARS-CoV-2, уточни тя. Според нея е възможно количеството антитела да се увеличава с времето и това е действието на клетъчния имунитет. Проф. Радка Аргирова допусна вероятността да възникнат още мутации и варианти на коронавируса. “Имаме вече бразилски, южноафрикански, преди седмица се появи японски, през лятото преминахме през испански вариант”, добави тя. По думите й, когато се натрупат определен брой мутации и варианти, ще има нов щам.

Словакия въвежда карантина за пристигащите

От 17 февруари пристигащите в Словакия – без значение от коя държава, ще бъдат поставяни под двуседмична карантина в домашна среда или в държавно заведение, съобщиха от външното ни министерство. Най-рано на осмия ден те ще могат да си направят PCR тест и ако резултатът му е отрицателен, карантината ще отпадне. Пътуващите ще трябва също така да се регистрират на този адрес при влизане по суша и на този адрес при влизане по въздух.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Съставил: Диана Цанкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00

България днес - 23 април 2024 г.

В „България днес“ говорим предпразнично за цените у нас. Колко е поскъпнал живота в страната ни, защо 65% от работещите у нас не получават минималната сума от 1454 лева за издръжка на един човек според последните проучвания и колко ще ни струва..

публикувано на 23.04.24 в 19:00

България днес - 22 април 2024 г.

В "България днес" на 22 април говорим за европейската идентичност и българите – припознаваме ли се като част от общото европейско семейство. Връщаме се назад в историята, за разберем повече за чужденците в Хвърковатата чета на Георги Бенковски. Срещаме..

публикувано на 22.04.24 в 19:00