Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 349

Снимка: БГНЕС

Бойко Борисов: Всеки ден да се ваксинират минимум 10 000 души

Премиерът Бойко Борисов настоя всеки ден да бъдат ваксинирани минимум 10 000 души. На работно съвещание с Националния оперативен щаб той разпореди да се осигури „зелен коридор" за всички желаещи да се ваксинират. Въпреки лекото покачване на броя заболели, мерките няма да се затягат, заяви премиерът. 

Държавният здравен инспектор Ангел Кунчев посочи, че ръстът на заболеваемостта все още не представлява опасност за здравната система.

Директорът на столичната болница „Пирогов“ проф. Асен Балтов каза, че в Центъра за спешна медицинска помощ са разкрити 5 ваксинационни пункта, където ще се поставят ваксини на „АстраЗенека“.

Председателят на щаба Венцислав Мутафчийски отчете спад в процента на смъртността от коронавирус.

Присъственото обучение зависи от успеха на имунизацията 

Желанието ни е за повече присъствено обучение и можем да го постигнем в по-голяма степен и по-бързо, ако имаме повече ваксинирани учители. Това каза на парламентарен контрол министърът на образованието Красимир Вълчев. В системата на образованието работят над 160 000 души. Само педагогическият персонал е 90 000. Проучване на синдикатите сочи, че  учителите имат положителна нагласа към ваксините, проявяват интерес и търсят научни доказателства за тяхната ефективност, но все още голяма част от тях не откриват достатъчно информация. Затова е нужна по-сериозна разяснителна кампания за ваксините, призова министърът

Достатъчна информираност и бърза ваксинация - ключът за завръщане към нормален начин на живот

"Най-големият проблем в пандемията е недостатъчната информация за всичко, както и дали до края на годината ситуацията ще се нормализира в държавата“- каза за БНР д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация. Според него насоките на Министерство на здравеопазването към личните лекари са достатъчно добри и са съобразени с европейската практика и стандарти. „Но е важно да бъдат широко разпространени, както и непрекъснато актуализирани ", поясни д-р Хасърджиев. За да се върнем максимално бързо към нормален начин на живот е много важно възрастните хора и хроничното болните да се ваксинират бързо. Рискови за ваксиниране биха били хора, които в момента на ваксинирането са болни, допълни той.

Близо 10% от новите проби за Covid-19 са положителни

1086 са новите случаи на Covid-19 в България, регистрирани през последното денонощие. Положителни са близо 10% от направените 10 926 теста, сочи Единният информационен портал. Най-много нови случаи на коронавирус са регистрирани в София (335), Пловдив (93), Плевен (70) и Пазарджик (62). Активните случаи са 25 010. Хоспитализирани са 3 704 души, от които 300 души са в интензивно отделение. 42-ма са починалите.

744 души са преодолели коронавируса през последните 24 часа. С тях общият брой на оздравелите е 199 632.

От началото на имунизационната кампания у нас общият брой на поставените дози ваксини срещу коронавирус е 90 514, включително 4 594 за изминалите 24 часа. 25441 души са с две поставени ваксини.

Масово струпване провали графиците за ваксинация в Пловдив

Началото на масовата ваксинация в РЗИ-Пловдив претърпя частичен провал. Желаещите да си поставят ваксини се редят на опашки, за които няма ред, информира репортер на БНР-Пловдив. По предварителен план през деня трябваше да бъдат  ваксинирани 1000 души с препарата на компанията „АстраЗенека“, чийто реимунизационен период е до 75 дни.

PCR тестовете продължават да са водещи при установяване на Covid-19

Антигенните тестове по-скоро се явяват филтърни, като чрез тях се установяват една трета от докладваните положителни случаи към момента.  PCR тестовете продължават да са водещи като брой тестове на ден. Това каза за БНР д-р Недялко Калъчев, собственик на една от големите вериги лаборатории в България.

При хора с оплаквания антигенните тестове дават положителен резултат, но при вирусоносители без симптоми много често има фалшиво отрицателен резултат, заради малко количество вирусни частици.

Недялко Калъчев поясни, че се наблюдава „много хубав антителен отговор“ при ваксинирани медици, дори след първата доза ваксина, сравним с този на току-що преболедували коронавируса.

Слаба ваксинационна активност сред фармацевтите

Много малка част от фармацевтите се ваксинират и имат желание да го направят, заяви пред БНР Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки. Според него едно от обясненията е, че по-младите му колеги не възприемат толкова сериозно заболяването, а по-възрастните се притесняват.

Туроператорите искат Гаранционен фонд за спасяване на бизнеса

Обединенията на туроператори и агенции, които не работят вече цяла година, настояват за създаването на Гаранционен фонд, който да защитава потребителите при неплатежоспособност на туристическия оператор. Според бранша средствата, които трябва да бъдат върнати  на клиенти за провалени заради пандемията пътувания и почивки през 2020 г. са около 75 млн. евро. Фондът ще спаси възстановяването на сектора. За обсъждане на проблема туроператорите искат среща с премиера, пише travelnews.bg. Това е особено важно сега, защото наближава 13 март, когато трябва да бъдат обезщетени клиентите. Държавата отпусна вече над 25 млн. евро, за компенсиране на клиентите с отменени пътувания.

Българската ваксина срещу Covid се нуждае от дофинансиране

Информацията за българската ваксина срещу коронавируса е изключително противоречива и непоследователна. Здравното министерство би финансирало ваксината, ако имаме всички данни и документация, каза пред парламента здравният министър Костадин Ангелов, пише в. „24 часа".През лятото на 2020 г. учени от Българската академия на науките започнаха разработка на своя ваксина. Проектът бе финансиран от френския институт „Пастьор“ със 70 000 евро. Учените се оплакаха, че разработката може да остане незавършена, защото се нуждаят от дофинансиране. Те искат още 120 000 долара за машина за производство на препарата, за да може до началото на лятото прототипът на ваксината да бъде готов.

Българите не подлежат на карантина при влизане в Румъния

Румъния актуализира списъка с държави, зони и територии с повишен епидемиологичен риск, чиито граждани ще бъдат поставяни под карантина за срок от 14 дни при пристигане в страната, предаде БТА. България не присъства в списъка от 62 държави.


Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Съставил: Весела Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 23 април 2024 г.

В „България днес“ говорим предпразнично за цените у нас. Колко е поскъпнал живота в страната ни, защо 65% от работещите у нас не получават минималната сума от 1454 лева за издръжка на един човек според последните проучвания и колко ще ни струва..

публикувано на 23.04.24 в 19:00

България днес - 22 април 2024 г.

В "България днес" на 22 април говорим за европейската идентичност и българите – припознаваме ли се като част от общото европейско семейство. Връщаме се назад в историята, за разберем повече за чужденците в Хвърковатата чета на Георги Бенковски. Срещаме..

публикувано на 22.04.24 в 19:00

България днес - 19 април 2024 г.

В "България днес" на 19 април говорим за успеха на българката Албена Василева от Чикаго, представяме ви уникалната изложба на автентични български килими, изложена в Париж и правим виртуално пътешествие до Казанлъшката гробница, открита на днешната..

публикувано на 19.04.24 в 19:00