Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 353

Снимка: БТА

Нощни опашки за ваксинация
Около 200 души са се ваксинирали срещу коронавирус през изминалата нощ в единствения към този момент в страната денонощен пункт за ваксинация – в столичната болница "Св. Иван Рилски", предаде БНТ. Много хора избират да се ваксинират през нощта, защото смятат, че няма да има опашки, или за да не губят работния си ден, обясняват от лечебното заведение. Оттам уточняват, че цялата процедура по ваксинирането отнема около 5-10 минути.

В Плевен създадоха денонощен кабинет за ваксинация
След заповед на директора на РЗИ, от днес започва работа денонощен кабинет за ваксиниране в града - той се намира в Университетската болница „Д-р Георги Странски". Изисква се предварително записване, съобщава кореспондентът на БНР Латинка Светозарова. Още по темата – ТУК.

Правителството иска доставки на ваксините срещу Covid-19 със самолет
Правителството води преговори ваксините, предназначени за България, да се доставят със самолет за сметка на държавата. Това обяви премиерът Бойко Борисов по време на инспекция в предприятието „Неохим“ в Димитровград. По думите му, доставките със самолет ще намалят времето за транспорт поне с 2 дни и по този начин ще се запази темпото на ваксинация у нас. Премиерът подчерта още, че единственият шанс да се спре надигането на вълната от новозаразени са ваксините. Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов изрази удовлетворение от темповете на ваксинацията. Той отрече да има хаос в организацията. По думите му, на места има логистични проблеми, но те се решават на момента.

До март се очаква да достигнем възможността за избор на ваксина
През март ще достигнем момента, в който всеки един български гражданин ще може да избере с коя ваксина да бъде имунизиран. Това каза пред БНТ директорът на Столичната регионална здравна инспекция д-р Данчо Пенчев. В четвъртък се очаква да пристигнат в България 12 хиляди дози "Модерна", а до края на седмицата около 53 хиляди "Астра Зенека", обясни той. Основните количества, които ще влязат в България през следващия месец, ще са над половин милион дози от различните видове ваксини. В момента ваксинираме с налични количества, които са в зависимост от договорените отношения на Европейския съюз и Европейската комисия с производителя.  Директорът на РЗИ-София се обърна към лекарите с призив много внимателно да се прецизира броят на отворените ваксини и желаещите хора, за да не се налага бракуване на дози от ваксините. Още по темата – ТУК.

Недостиг на ваксини при личните лекари в страната
Лични лекари не могат да отказват да се включат в масовата ваксинация. Дейността е регламентирана и трябва да се спазва. Хората ни познават, имат ни доверие. Софтуерът работи, имаме връзка с националната здравна система. Нещата вървят“. Това поясни пред БНР д-р Георги Миндов, председател на организацията на общопрактикуващите лекари в София. Той уточни, че на час спокойно могат да се правят по 10 апликации. „Но в страната има недостиг на ваксини при личните лекари”, каза той. Още по темата – ТУК.

Ваксините не са противопоказни за пациенти с автоимунни заболявания
Засега няма конкретни контра индикации за използване на различните ваксини в отделните рискови групи, заяви в ефира на Нова ТВ завеждащият лабораторията по инфекции на мозъка в Берн д-р Аспарух Илиев. “Съпоставени с другите ваксини, с които сме имунизирани в ранна детска възраст, сегашните медикаменти срещу Covid-19 имат малко по-висока честота на абсолютно безобидни странични реакции. Това са главоболие, температура, втрисане. Те преминават в първите 24 до 48 часа. Могат да бъдат блокирани успешно с температуропонижаващи лекарства”, посочи експертът. По думите му ваксината не пречи на раково болни хора да се имунизират - напротив, тези пациенти попадат в рискова група и трябва да се защитят от Covid-19. По отношение на автоимунните заболявания - медикаментът също не е противопоказен.

Как можем да се ваксинираме в България?
Здравноосигурените лица в България могат да се свържат с личния си лекар, който е задължен да им осигури ваксина и да им даде ден и час, в който трябва да се явят. Ваксина може да бъде получена и в разкритите пунктове за ваксинация, което на този момент е свързано със струпване на хора и опашки. Очаква се до края на месеца да бъде готов електронен регистър, в който всеки ще може да даде своята заявка за имунизация, предаде БНТ.

14% положителни проби за Covid-19 за денонощието
За изминалото денонощие в България са регистрирани 1925 нови случая на коронавирус, показват данните на Единния информационен портал. Това е най-големият брой новозаразени у нас от началото на годината. Положителни са 14% от направените 13 695 теста. Най-много от новите случаи са в София – 478. Следват Бургас – със 182, и Пловдив – със 138. Починалите с инфекцията за изминалите 24 часа са 79, с което България е на прага да достигне 10 000 жертви на пандемията. В болници са настанени 3933 пациенти с Covid-19, от тях 334 са в интензивни отделения. Над 130 000 души са получили първа ваксина, от тях 11 709 са ваксинирани за последното денонощие. С две ваксини са малко под 28 хиляди души.

Русенският митрополит призовава за отговорност и ваксиниране
Всеки православен християнин е дарен от Бога със свободна воля да избере дали да се ваксинира или не, но трябва да съзнава, че носи отговорност за своето здраве и здравето на околните. Това е написал в своя социален профил Русенският митрополит Наум, съобщи БНТ.
„Всякакви внушения, пораждащи страх в хората и вменяващи им чувство за греховност и вероотстъпничество при евентуална ваксинация, са напълно несъстоятелни, манипулативни и лишени от здрав разум", казва висшият духовник. Митрополитът съветва желаещите ваксинация да се допитат до своите лични лекари, а да не се доверяват на "други странични източници".

ЕС обсъжда въвеждането на ваксинационни паспорти за Covid-19
Германският държавен министър за Европа Михаел Рот заяви, че Европейският съюз трябва да преразгледа идеята заваксинационни сертификати (т.нар. ваксинационни паспорти) за Covid-19 и да предостави на ваксинираните повече свобода за пътуване, съобщава Ройтерс. По-рано днес "Файненшъл таймс" съобщи, че гръцкият министър на туризма Хари Теохарис е призовал евролидерите по-бързо да прегърнат идеята за сертификати за ваксинация, които ще позволят масовите пътувания да бъдат възобновени. Още по темата – ТУК.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Съставил: Весела Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 24 юни 2024 г.

Историята на Еньовден е като красива приказка за чудодейната сила на билките, младостта и красотата – разказваме я в "България днес" с помощта на децата от лятната школа към Националния етнографски институт с музей към БАН. Отколешният..

публикувано на 24.06.24 в 19:00

България днес - 21 юни 2024 г.

В последния работен ден от седмицата в „България днес“ ще ви поканим на българско кино в Рим. Ще поговорим за духовното значение на предстоящия важен християнски празник - Петдесетница с Видинския митрополит Даниил и ще обобщим по-важното от..

публикувано на 21.06.24 в 19:00

България днес - 20 юни 2024 г.

На 20 юни в „България днес“ разговаряме с писателката Теодора Димова за паметта, паметниците и възпоменанието на жертвите на тоталитаризма. Разказваме историята на преподаването на френска филология в България и различните форми, под които..

публикувано на 20.06.24 в 19:00