Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 354

Снимка: БГНЕС

Ресторантите отварят на 1 март, нощните заведения – на 1 април

До момента 150 000 български граждани вече са ваксинирани, а преболедувалите Covid-19 са над 200 0000. По думите на премиера Бойко Борисов "този щит от 350 000 души" дава основание на правителството да отвори от 1 март ресторантите и игралните зали, а от 1 април и нощните заведения. По време на редовното правителствено заседание, Борисов разпореди на здравния министър Костадин Ангелов да обсъди с бранша условията по предстоящото отваряне на заведенията. Според премиера при стриктното спазване на мерките, които са най-либералните в Европа, България поддържа резултати, които дават възможност на хората да живеят нормално.

Възобновяват вътрешния и външния туризъм

От 1-ви март ще може да се провеждат организирани туристически пътувания в страната, а от 1-ви април и извън страната, предаде БТА. Това е обявил здравният министър Костадин Ангелов, на среща с браншови организации. По думите на министъра, до началото на летния сезон ще се направи и масова ваксинация на заетите в сектор "Туризъм".

Заведенията ще работят от 1-ви март с капацитет от 50%, с до 6 души на маса и с вечерен час до 23 часа, съобщи министърът на туризма Марияна Николова, която също участва на срещата с бранша. От 1-ви март ще бъдат възстановени и конгресните мероприятия при 30 на сто заетост. Очаква се от 1 април ограниченията за работно време да отпаднат.

Сертификат се издава след втора ваксина срещу Covid-19

Само след реимунизация, гражданите ще могат да получат сертификат, че са ваксинирани срещу Covid-19. Гражданите без електронен подпис могат да поискат своя сертификат от избрания от тях личен лекар или от ваксинационния пункт, в който е поставена ваксината. Всеки, който има издаден квалифициран електронен подпис на свое име, може да разпечата сертификата си, след като влезе в електронното си досие.

Здравните власти посочват, че сертификатът за ваксинация няма подпис и печат, тъй като се генерира автоматично, за да бъдат избегнати злоупотреби. Той отговаря на изискванията на държавите-членки на ЕС, като е надграден с QR код, позволяващ достъп от всяка точка на света.

Отново 14% положителни проби за Covid-19

Новите случаи на Covid-19 са 1800, при направени 13 026 теста. За втори пореден ден приблизително 14 % от направените проби са положителни. Хоспитализирани са 4037 болни, като 349 са в интензивни отделения. За денонощието са изписани 471 пациенти, а 45 души са починали. Най-много новозаразени има в столицата - 496, следват Пловдив - 181, и Бургас - 154. В страната работят 352 ваксинационни пункта, като за последното денонощие са имунизирани 17 163 души. Реваксинираните са 29 677, най-вече в София, Пловдив и Варна.

70% от работещите дистанционно не искат да се връщат в офиса

Предстои нова сериозна дискусия за връщането на хората в обичайна работа среда. Както е било трудно преминаването от офис среда към работа от разстояние, така ще е сложно и адаптирането в традиционна среда, тъй като работниците са изградили други навици. Това казва в интервю за БТА националният секретар на КНСБ и експерт по трудово право Тодор Капитанов. Според проучване на Eurofound, процентът на работещите от вкъщи в България през пандемията е нараснал до 30%, а през 2017 г. е бил 3-5%. „Пандемията ускори процесите, наблюдавани от 10 години“, отбелязва Капитанов.

Анкети на фирмите показват, че 70% от служителите не искат да се връщат в офиса. Засега не е ясно дали отговорите са свързани само с пандемията и страха от заразяване, или са резултат от новите навици, коментира експертът.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Редактор: Д. Григорова

Още от категорията

Covid-19 в България: Ден 404

Правителството закри Националния оперативен щаб за Covid-19 Националният оперативен щаб за борба с Covid-19 е разформирован, считано от днес. Това е съобщила правителствената пресслужба. Щабът беше създаден със заповед на премиера Бойко..

публикувано на 15.04.21 в 17:28

Covid-19 в България: Ден 403

До юни България очаква да постигне колективен имунитет До юни в България ще пристигнат достатъчно количества РНК ваксини и ще можем да изградим колективен имунитет. Това заяви пред БНТ проф. Тодор Кантарджиев, член на Националния оперативен щаб..

публикувано на 14.04.21 в 18:33

Covid-19 в България: Ден 402

Българите – разделени по отношение на идеята за "ваксинационни паспорти" Българите са все още разделени по отношение на идеята за т. нар. "ваксинационни паспорти", които Евросъюзът обмисля с цел възстановяване на свободното пътуване и..

публикувано на 13.04.21 в 18:05