Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 355

Снимка: БГНЕС

Временно спират зелените коридори за ваксинация срещу коронавирус
Зелените коридори за пациенти, желаещи да се имунизират срещу Covid-19, временно се преустановяват заради липсата на ваксини, съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов. Пунктовете ще подновят работа, когато им бъдат доставени нови количества от  препаратите. „Когато трябваше да даваме милионите (ЕС-бел.ред.), ние ги давахме точно, по разписание. А сега, когато трябва най-големите компании да си спазват договорите, се мотаят и по този начин поставят под риск ваксинационните ни планове“, коментира от фейсбук премиерът Бойко Борисов забавянето на доставките. В момента разполагаме с около 80 хил. дози ваксини и на трите утвърдени компании. Когато пристигнат новите партиди, половината ще бъдат предоставени на личните лекари.

Здравният министър с остро писмо до производител на ваксини
Здравният министър проф. Костадин Ангелов изпрати остро писмо до компанията „АстраЗенека“ заради забавянето на доставките с ваксините. На 22 февруари пристигнаха 117 хил. дози – с 33 хиляди по-малко от поетия ангажимент, а на 1 март вероятно ще получим малко над 1/3 от договорените 142 хил.дози. От министерството настояха тези 52 800 дози да бъдат доставени още днес, за което беше подготвено изпращането на самолет. Междувременно получихме 12 хил.дози отваксината на „Модерна“ – четвъртата доставка от този препарат.

Продължава да нараства броят на новозаразените
С 26% са се увеличили случаите на коронавирус през последната седмица, а смъртността бележи спад със 7%, съобщи председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски. Страната ни се нарежда на 22-о място по заболяемост в Европейския съюз със 156 на 100 хил. души и на 14-о място по смъртност с 8 на 100 хил. души. В момента 19 области от общо 28 се намират в червената зона. Кюстендил отново е първенец по броя на заразените с 446 на 100 хил. души. Според държавния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев броят на новозаразените се увеличава с “нисък темп”, докато по отношение на починалите се намираме в „плато“.

Обобщение на брифинга на здравните власти – ТУК.

Отново близо 14% новозаразени с Covid-19
1733 нови случаи на коронавирус са установени през последното денонощие при направени 12 066 тестове, показват данните на Единния информационен портал. Над 14% от пробите са дали положителен резултат. Най-много нови случаи има в София – 464, в Пловдив -139 и в Бургас - 94. Излекуваните са 505, починали са 48 души, а в болница се намират 4202 пациенти – от тях 369 в интензивни отделения. Активните случаи са 30 093. Вчера са поставени 20 236 дози ваксина, с което общият брой на имунизираните става 168 462. От началото на епидемията са оздравели 202 хил. души, а починалите са 10 хиляди.

Разхлабването на мерките трябва да се води от медицински аспекти
Пулмологът д-р Александър Симидчиев призова на преден план да излязат медицинските аспекти, когато се решава отхлабване на противоепидемичните мерки. По думите му, става въпрос за здравето и живота на хората, затова и подобни решения могат да доведат до невъзвратими последици. „Четири седмици поред имаме нарастване на броя на новозаразените и процесът започва да се възобновява“, коментира той пред БНР, добавяйки, че премахването на ограниченията може да ускори този процес. Специалистът заяви, че сме далече от надеждния щит срещу болестта, защото за да спре разпространяването на Covid-19 общият брой на ваксинираните и преболедувалите трябва да бъде около 5 милиона. В момента обаче този брой е около 300 хиляди.

Одобрените ваксини срещу коронавирус са ефективни
„И трите одобрени у нас ваксини срещу Covid-19 са достатъчно ефективни от медицинска гледна точка, за да предпазват от тежко протичане на болестта, хоспитализация и фатален изход“, заяви за БНР д-р Цветелина Великова, имунолог и един от авторите на фейсбук общността „Ваксини“, в която хората задават въпроси за имунизацията. Тя предупреди, че за щит от ваксинирани у нас все още не може да се говори и трябва да продължим да бъдем предпазливи.

България подкрепя въвеждането на ваксинационен паспорт
Страната ни ще подкрепи въвеждането на ваксинационен паспорт или зелени електронни коридори за европейските граждани, които са ваксинирани или са преболедували Covid-19, заяви премиерът Бойко Борисов. Темата за сертификатите за ваксинирани и ваксинационната кампания в страните членки е в дневния ред на днешното заседание на Европейския съвет.

Подготвя се удължаване на безлихвеното кредитиране
Българската банка за развитие внесе предложение в икономическото министерство да бъде удължена програмата за безлихвено кредитиране на физически лица, които временно не могат да се трудят заради епидемията от Covid-19. Достигането на гаранционните лимити е причината част от търговските банки партньори по програмата да спрат временно приемането на заявления на кандидатите. Програмата за безлихвено кредитиране е насочена към хора на трудов договор и самоосигуряващи се, които са преустановили дейността си заради коронакризата.


Съставил: Диана Цанкова


Всичкопо-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в
специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 4 юли 2024 г.

В „България днес“ на 4 юли говорим за това как климатичните промени засягат най-уязвимите групи и за произтичащия от тях риск от бедност за много българи, разговаряме с Естер Вилемс, нидерландска хореографка и преподавателка по български народни танци в..

публикувано на 04.07.24 в 19:00

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 7

В седмия брой на предаването с водещ Красимир Мартинов гостуваме на българите в Албания, за да узнаем повече за Голо бърдо и неговите хора. От учители и кметове научаваме и как българите в Гора пазят езика и културурата си, а също - с какви..

публикувано на 04.07.24 в 12:00

България днес - 3 юли 2024 г.

Българите в Албания – централна тема в "България днес" на 3 юли. Повод са резултатите от преброяването на населението в Балканската държава, според които над 7 хиляди души са се определили като етнически българи. Реално ли е това..

публикувано на 03.07.24 в 19:00