Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 356

Снимка: БТА

Ако ваксинацията продължи, има надежда за контрол върху коронавируса
Над 400 000 дози на Moderna и 1 милион на Pfizer ще получи България от май до юни. До дни се очакват и 160 000 дози на AstraZeneca. Това каза във Варна здравният министър проф. Костадин Ангелов. Той увери, че вторите дози на всички ваксинирани до момента се пазят и ще бъдат направени. „Ако запазим темпа на ваксинация от последната седмица, до месец ще имаме пълен контрол над вируса“, твърди министърът. Той подчерта, че отварянето на зелените коридори зависи от новите доставки на ваксини, които се очакват идните дни. Ангелов изрази и недоволство, че темата с ваксините вече започва да се употребява политически и определи спекулациите на опозицията като „безотговорни“.

Нова заповед отваря обучителните центрове и школи
От 1 март се разрешава провеждането на присъствени учебни занятия в училищата за ученици със сензорни увреждания, при спазване на разпоредбите на МОН за работа в условия на Covid-19, гласи публикувана днес заповед на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов. Конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси и други обществени прояви ще бъдат разрешени при използване на 30% от капацитета на помещенията. Допуска се провеждането на присъствени групови занятия в езикови, образователни и други обучителни центрове и школи, организирани от юридически и физически лица. Изискването е за спазване на физическа дистанция от 1,5 м., носене на защитна маска за лице, проветряване на всеки час и дезинфекция. Отпада забраната за присъствено провеждане на групови и извънкласни дейности и занимания, организирани в училищна и извънучилищна среда.

Разрешават посещенията в заведения за хранене и груповите туристически пътувания
Същата заповед разрешава работата на заведенията за хранене от 1 март, в часовия интервал между 6:00 ч. и 23:00 ч.. Те трябва да използват не повече от 50% от капацитета си, при настаняване на не повече от 6 души на маса и носене на защитна маска за лице от персонала. При използване на не повече от 50% от капацитета си работата ще възобновят и игралните зали и казината.

От началото на март се разрешава и провеждането на групови туристически пътувания с организиран транспорт в страната, а от 1 април – и в чужбина. Разрешават се и изложенията, при създаване на организация за еднопосочно движение и спазване на физическа дистанция от 1,5 м. между посетителите.

С пълния текст на заповедта може да се запознаете ТУК.

Разработват антиковид програма за изхранване на армията
Националният военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново е въвел собствено експериментално хранене на курсантите като превантивна мярка срещу коронавирусната инфекция. Програмата ще продължи да се развива съвместно с Пловдивския университет по хранителни технологии. Това е посочил ректорът на военния ВУЗ Иван Маламов пред БНР. Така в момента Пловдивският  университет работи над създаването на продукти, които в условията на следковид пандемия да подобряват имунитета на хората.

1822 са новите случаи на коронавирус в България
През последното денонощие в България са направени 12 645 теста за коронавирус, от които са установени 1822 нови случаи. 503 от тях са в София, 194 – в Бургас, 139 – в Пловдив. Положителните проби са 14,41%. Това показват данните в Единния информационен портал. 

За последното денонощие са починали 53 души, излекувани са 689.

Активните случаи са 31 173, от тях 4 368 са хоспитализирани. 370 се намират в интензивни отделения. За последните 24 часа са ваксинирани 20 050 души. Общо ваксинираните в страната са 188 512, от които 34 719 са получили по две дози.

БСП настоя за преговори за доставка на руската ваксина „Спутник V”
БСП настоява Народното събрание да възложи на Министерски съвет да започне двустранни разговори за доставка на руската ваксина "Спутник V". Това обяви в парламента лидерката на партията Корнелия Нинова. 

Левицата настоява искането й да бъде разгледано още следващата седмица преди предизборното разпускане на парламента. В противен случай БСП ще поиска извънредно заседание по този въпрос. 

Според Нинова, със стартирането на масовата ваксинация в страната управляващите са „зарязали националния ваксинационен план“, пускайки свободно ваксините на „АстраЗенека“, което е предизвикало опашки от желаещи и хаос в системата.

Организации на родители и учители са против отваряне на заведенията от 1 март
Групите „Родители за безопасно образование“, „Учители за безопасно образование“ и „Наука в кризата“ се обявяват срещу отварянето на заведенията от 1 март. В открито писмо те заявяват, че епидемичната обстановка в страната не дава основание да се приемат подобни решения, с които се излагат животът и здравето на хората на риск от заразяване. Писмото е изпратено до премиера и до министрите на образованието, на здравеопазването и на културата. Организациите призовават ресторанти, нощни барове и клубове да останат затворени до овладяване на епидемичната обстановка и постигане на достатъчно високо ваксинално покритие на населението, а училищата и университетите – да преминат на обучение в електронна среда.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Редактор: Гергана Манчева + Екип „Новини“

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес – 27 март 2024 г.

В „България днес“ на 27 март разговаряме за театъра като осмисляне на житейски ценности, срещаме ви с учителя Нучи Гроздани от Албания, научаваме как се справят в българското неделно училище „Надежда“ във Франция и ви..

публикувано на 27.03.24 в 19:00

България днес – 26 март 2024 г.

В "България днес" на  26 март говорим за бежанците от Източна и Беломорска Тракия, които намират подслон в пределите на България в началото на ХХ век. Към историческите събития ни връща честването на Деня на..

публикувано на 26.03.24 в 19:00

България днес – 25 март 2024 г.

Благовещение е! На днешния християнски празник на жената, в предаването "България днес" на Радио България, ще говорим за вярата, думите и истината в нас и около нас. Ще отбележим няколко важни събития, който ще бележат днешния 25 март - Денят на..

публикувано на 25.03.24 в 19:00