Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 360

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Говори се за „български модел“ за справяне с пандемията
Приетият от ЕС план за възстановяване открива безпрецедентни възможности пред държавите-членки да модернизират своите икономики. Пред БНТ вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева посочи, че за България той ще спомогне за увеличаването на годишния ръст на икономиката от 3,5%. По думите на Захариева, светът говори за българския модел и за баланса, който страната ни намира, за да опази живота на хората и да не затваря икономиката. 

Туристически оператори искат държавна помощ, но браншът е разделен
Представители на туристическия бранш от обединението „Бъдеще за туризма“ протестираха пред Министерския съвет. Те настояват за държавна помощ заради пандемията и намаляване на ДДС за туризма на 5% през следващите 2 години. Искат и удължаване на срока за възстановяване на предплатени суми за отменени пътувания в чужбина, който изтича на 13 март. Настоява се и за създаване на държавен гаранционен фонд от 35 млн. евро, който да покрие парите към клиентите им.

От Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти заявиха пред програма „Хоризонт“ на БНР, че не подкрепят протеста. Те смятат, че така ще се създаде неравнопоставеност в сектора спрямо държавната помощ.

Рязко нарастване на заразените с Covid-19
Новите случаи на Covid-19 в България са 2588 - най-високото число от началото на годината.От направените 16 179 проби 16 % са положителни. Хоспитализирани са 4777 болни, като 414 са в интензивни отделения. За денонощието са изписани 1085 пациенти, а 117 души са починали. 

Най-много новозаразени има в София – 645, следват Бургас – 274 и Пловдив – 194.

За последното денонощие са имунизирани 11 094 души, с тях общият им брой става 223 539. Реваксинираните са 38 775.

Най-много пациенти с Covid-19 са хоспитализирани в София, Пловдив и Бургас
По последни данни, в софийските болници са приети 1153 души с вируса, в Пловдив – 447, и в Бургас – 428, предаде БТА. Информацията е публикувана днес от Националната здравноосигурителна каса и отразява периода до 28 февруари. Най-малко хоспитализирани има във Видин – 1, в Търговище – 13, в Кърджали – 34 и в Разград – 38, показва още справката.

Шуменската болница отново се препълни с Covid пациенти
В шуменската болница са приети 179 пациенти със симптоми на на Covid-19, като 150 са с потвърден положителен тест за заболяването, а 29 очакват резултат. В интензивното отделение на лечебното заведение са настанени 7 души с усложнения заради коронавирусна инфекция, като 5-тима са интубирани. Пациентите, за които няма легла се насочват към болницата в Търговище, където засега епидемичната обстановка е по-спокойна, съобщи Мина Денева от БНР-Шумен.

В София разкриват допълнителни легла за лечение на пациенти с Covid-19
Заради увеличения брой на болните с коронавирус, столичните общински болници увеличиха капацитета на Covid- отделенията си с още 80 легла. Допълнителните места са в Първа градска - 50, в Пета МБАЛ –35, в Четвърта МБАЛ – 15 и във Втора градска – 10.

Продължават проверките за спазването на противоепидемичните мерки
След като заведенията в столицата отвориха отново, през вчерашния ден екипите на Столичния инспекторат са проверили близо 1000 обекта и са съставили 2 акта. От своя страна служителите на СДВР и РЗИ са съставили 27 акта за нарушения и 110 предупредителни протокола.

Редактор: Дарина Григорова

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 17 април 2024 г.

На 17 април в „България днес“ ви срещаме с Бледар Алтерзиу – млад човек от българското национално малицнство в Албания, завършил у нас и реализиращ се бе си в общинската администрация на албанския град Елбасан. С него разговаряме за основните..

публикувано на 17.04.24 в 19:00

България днес - 16 април 2024 г.

В "България днес" на 16 април припомняме историческия факт по приемането на Търновската конституция, от който се навършват 145 години. Разказваме за работата на Българското училище за роден език в Будапеща и ролята на унгарската държава в..

публикувано на 16.04.24 в 19:00

България днес – 15 април 2024 г.

От дни начело на България е поредният служебен кабинет, този път с министър-председател Димитър Главчев. Как това ще се отрази на пътя ни към еврозоната и достатъчно ли ще е времето за изпълнение на поетите задачи – отговорите търсим в..

публикувано на 15.04.24 в 19:00