Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 374

Снимка: pixabay

Рекордно висок брой хоспитализирани от началото на пандемията
За последното денонощие в страната са установени 4637 нови случаи на коронавирус при направени 19 497 теста. Според Единния информационен портал положителните проби са 24%.Най-много са новозаразените в София – 1116. Следват областите Бургас – 449, Пловдив – 362 и Варна – 343 нови случая. Активно болните са 44 663. През последното денонощие са починали 187 души, с тях общият им брой вече е 11 472. Хоспитализирани са 7269 пациенти. 577 са в интензивни отделения. За последното денонощие са излекувани 1877 души и общият им брой достигна 227 059. Ваксинираните за денонощието са 2828. Общо имунизираните от началото на кампанията са 341 707. С две дози – 59 994 души.

Атака срещу сайтовете на много медицински лаборатории в страната
Няма достъп до сайтовете на голяма част от медицинските лаборатории в страната, съобщи за БНР д-р Недялко Калъчев, собственик на една от големите вериги лаборатории у нас. „Това са една група от лаборатории в цялата страна, които са под атака, защото са в един дейта център със сървърите. Тук говорим за Варна, Русе, Плевен, Пловдив, Хасково, Перник, София“, уточни той.

Обсъждат се нови строги Covid мерки в София
Здравните власти обмислят въвеждането на нови ограничителни мерки в столицата, сред които затваряне на училищата, детските градини, ресторантите, търговските центрове и фитнесите. Темата беше обсъдена на среща между здравния министър, директори на лечебни заведения и представители на Националния оперативен щаб. Очаква се окончателното решение за обема и началната дата на рестрикциите.

Проф. Асен Балтов: На предела сме
Почти сме на предела на възможностите в София. „За съжаление може би ще трябва и временно да спрат обучението и детските градини. Продължава да се увеличава броят на новозаразените малки пациенти“ –каза директорът на УМБАЛСМ „Пирогов“ проф. Балтов пред БНР. В неговата болница има настанени 11 деца с коронавирусна инфекция, капацитетът на болницата е почти запълнен, допълни той. В момента в „Пирогов“ са отделени 400 легла за тежки и средно тежки случаи на пациенти с Covid-19 и 48 за реанимационни дейности. Неговото мнение е, че поне за две седмици заведенията трябва да спрат да работят. Според математическия модел пикът се очаква до две-три седмици и колко ще бъде плавен или висок, зависи от нас, подчерта проф. Балтов. 

До лятото имунизацията ще обхване до 40% от активното население
Няма хаос в организацията на ваксинирането. На 17-ти март се очаква становището за безопасността на ваксината на „АстраЗенека“. Но в момента се извършват ваксинации с „Пфайзер“ и „Модерна“, каза във Варна проф. Красимир Гигов, председател на Националния ваксинационен щаб. „Няма хаос и няма спиране, има временно отлагане на процеса и това е поради независещи от нас причини“. Очаква се през летните месеци имунизираните в страната да са 30-40%, което ще доведе до спад в темповете на заразяване и овладяване на ситуацията до контролирани нива, заяви Гигов.

Не трябва да се спира ваксинацията заради единичен случай
Ако продължим така – всеки единичен случай да е повод за спиране на ваксинацията, ще се ваксинираме в продължение на 10 години. Това каза пред БНТ председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров. Той подчерта, че спирането на плановите операции има не толкова противоепидемична цел, колкото да осигури персонал, „особено реаниматори за грижата, която трябва да се даде на Covid болните“. На места има трудности, но не наблюдаваме сред колегите страх и объркване, както есента. Всичко се случва по някакъв отработен вече ред. В София живее една трета от населението и е ясно, че тук ще е най-голямото натоварване, допълни Маджаров.

България е сред недоволните от нарушените доставки на ваксини в ЕС
Канцлерът на Австрия Себастиан Курц и премиерите на България – Бойко Борисов, Латвия – Артурс Кришянис Каринш, Словения – Янез Янша, Хърватия – Андрей Пленкович, и Чехия – Андрей Бабиш, изразиха недоволство от неравномерното разпределение на ваксините между страните-членки на ЕС. Това стана днес, на работна среща на шестимата лидери във Виена. 

Себастиан Курц посочи, че е постигнал съгласие с председателите на Европейската комисия и на Европейския съвет за коригиране на разпределението.

По-рано българската правителствена пресслужба съобщи, че  е от изключително значение доставките на ваксини за държавите членки да бъдат изпълнявани едновременно и пропорционално на населението, за да се постигне едновременен за целия ЕС колективен имунитет.

Спирането на „АстраЗенека“ не е фатално за ЕС
„Спирането на ваксинацията с „АстраЗенека“ няма да е фатално за имунизацията в ЕС, нито за целите, които Комисията си е поставила“, каза в интервю за програма „Хоризонт“ на БНР говорителят на Еврокомисията Стефан де Керсмакер. „Когато сключвахме договори с разработващите ваксините, се старахме да изградим разнообразен портфейл и да инвестираме в повече ваксини. В него има общо 2,6 млрд. дози от 6 производителя. За нас това бе много важно, защото не бяхме сигурни, че фирмите ще могат да развият и произведат ваксините. Изборът на разнообразен портфейл се оказа много важен и полезен. Сега наистина имаме проблеми с производството на „АстраЗенека“, но в нашия портфейл са предвидени ваксини от „Пфайзер/Бионтех“, „Модерна“, „Джонсън и Джонсън“ и др“, каза Де Керсмакер.

Редактор: Гергана Манчева + Екип „Новини“


Всичко по-важно за
Covid-19, на български език, можете да проследите и вспециалната секция на БНРпо въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 23 април 2024 г.

В „България днес“ говорим предпразнично за цените у нас. Колко е поскъпнал живота в страната ни, защо 65% от работещите у нас не получават минималната сума от 1454 лева за издръжка на един човек според последните проучвания и колко ще ни струва..

публикувано на 23.04.24 в 19:00

България днес - 22 април 2024 г.

В "България днес" на 22 април говорим за европейската идентичност и българите – припознаваме ли се като част от общото европейско семейство. Връщаме се назад в историята, за разберем повече за чужденците в Хвърковатата чета на Георги Бенковски. Срещаме..

публикувано на 22.04.24 в 19:00

България днес - 19 април 2024 г.

В "България днес" на 19 април говорим за успеха на българката Албена Василева от Чикаго, представяме ви уникалната изложба на автентични български килими, изложена в Париж и правим виртуално пътешествие до Казанлъшката гробница, открита на днешната..

публикувано на 19.04.24 в 19:00