Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 375

Снимка: БТА

България отпуска над 12 милиона евро за препарат за лечение на Covid-19
Над 12 милиона евро отпусна правителството на днешното си редовно заседание за закупуването на препарата Remdesivir, предназначен за лечение на коронавирусна инфекция. Със средствата ще се осигурят 36 000 флакона от медикамента, при месечна доставка на 6000 флакона в рамките на 6 месеца.

„Анализът на епидемичната обстановка в страната показва, че през последните седмици се наблюдава ръст на заболеваемостта от коронавирусната инфекция, като пропорционално нараства и броят на хоспитализираните пациенти, при които е необходимо прилагането на лекарствения продукт“, съобщи министърът на здравеопазването професор Костадин Ангелов.

22,7% са новозаразените с Covid-19 при направени 19 214 проби
4374 са новите случаи на коронавирус в страната, показва Единният информационен портал. Най-много са новозаразените в София - 1 226, следват Бургас с 316 и Пловдив с 299 нови случаи. Към момента активно болните от коронавирус в страната надхвърлят 47 000. 7600 е броят на хоспитализираните пациенти, от които в интензивно отделение са 612 болни. 107 са смъртните случаи за денонощието, а излекуваните са 1757. Ваксинирани за последните 24 часа са 4287. С тях общият брой  поставени ваксини е 345 994.  Напълно имунизирани, с две дози от препаратите, са 61 728 души.

Заради претовареността на екипите, от Столичната спешна медицинска помощ призоваха болните да не се обръщат директно към центъра, а преди това да потърсят своя личен лекар.

Сериозен ръст на болните от Covid в София
Сериозно увеличаване на болните от Covid в София и София-област е отчел зам. кметът по здравеопазване в София Дончо Барбалов в Комисията по здравеопазване на Столичния общински съвет. 2050 са хоспитализираните, като 229 ​от тях са в интензивни отделения. Расте и броят на хоспитализираните млади хора. Над 50 % от леглата в общинските болници са за пациенти с Covid, предаде репортерката ни Евелина Стоянова. 

„Материалното обезпечение е налице. Проблемът е с кадрите и с умората, която се натрупва в резултат на доста дежурства и много интензивни грижи, които трябва да се полагат за такива пациенти“, е казал Барбалов.

Критична ситуация с 220 новозаразени в Благоевградско
Тревожен ръст на заболелите от коронавирус отчитат в Благоевградска област. Новите случаи за денонощието са 220. Болниците са  препълнени, а увеличаването на леглата на повечето места е невъзможно. Здравните власти в областта се надяват на по-строги ограничителни мерки на централно ниво, тъй като сегашните масово не се спазват.

47-годишен мъж от Благоевград е починал седмица след като е бил ваксиниран срещу Covid-19
Мъжът е бил ваксиниран с препарат на AstraZeneca по свое желание на 11 март. Не е съобщил за някакво неразположение или хронични заболявания. Снощи той се е почувствал зле, а близките му извикали екип на Спешна помощ, който само констатирал смъртта му. Към момента не е ясно, дали е бил и с коронавирусна инфекция. По случая е назначена проверка, информира кореспондентката на БНР в Благоевград Кети Тренчева. Това е вторият случай през последните дни с летален изход след Covid ваксинация в региона.

Родители искат присъствено обучение за учениците
Родителски организации настояват да се възстанови присъственото обучение за всички ученици - от 1 до 12 клас. В отворени писма до парламента, министрите на здравеопазването и на образованието, родителите заявяват, че дистанционното обучение демотивира децата и влошава здравословното им състояние и настояват институциите до осигурят присъствено обучение за всички ученици. Милко Божанков от „Обединени родители“, заяви пред БНР, че дистанционното обучение е неефективно и дискриминационно по отношение икономическата възможност на родителите да осигурят устройства и достъп до интернет за децата си

Бизнесът: Ново затваряне е равносилно на катастрофа
Затварянето на фитнесите, моловете и заведенията няма да доведе до спад на заразените с коронавирус. Това заявиха пред Bulgaria ON AIR Емил Коларов от Сдружението на заведенията и Венцислав Николов от Българската ритейл асоциация. Според тях новото затваряне на секторите ще е равносилно на катастрофа. Бизнесът е притеснен, че противоепидемичните мерки няма да са само за 2 седмици, както обявиха властите. Опасяват се и че няма да получат компенсации от държавата, защото затварянето е на местно ниво със заповеди на регионалните инспекции, а не със заповед на здравния министър. От Сдружението на заведенията не изключват и възможни протести срещу мерките, като настояват локдауна да важи за всички или за никого. По думите им, подобно блокиране е допустимо, само ако икономическата тежест от мерките се споделя солидарно, а не от отделни браншове.

Правителството удължи срока на мерките за подкрепа на бизнеса
Правителството удължи до края на месец май действието на мерките за запазване на заетостта, известни като „60 на 40“ и „80 на 20“, в подкрепа на работодателите от секторите, засегнати от разпространението от Covid-19. Удължава се и мярката „Запази ме“ за компенсиране на заети от затворените бизнеси, като по нея се осигуряват допълнителни 12 милиона и 300 хиляди евро от еврофондовете. Служителите ще получават компенсация в размер на 75% от осигурителния им доход до края на месец юни тази година.

Eфективността на българската антиковид ваксина ще се проверява в Шанхай
Работата по българската ваксина срещу Covid-19 продължава. Резултатите от изпитанията с лабораторни животни ще се проверяват в Института „Пастьор“ в Шанхай. Българската разработка е тип протеинова ваксина и се очаква да действа срещу всички варианти на вируса. Ваксината ще е под формата на спрей, казва проф. Пенка Петрова, директор на Института по микробиология към Българската академия на науките.Предстои разработването и на втори прототип. Проектът ще се финансира от фонда „Научни изследвания“, предаде БГНЕС. Проф. Петрова изразява съжаление, че в България има психоза около ваксинирането и е категорична, че няма доказателства, че човек може да почине от ваксиниране.

България е готова да посрещне туристи от Русия през летния сезон
България е готова да посрещне своите гости от Русия като  сигурна туристическа дестинация. Вярвам, че границата между нашите държави ще се отвори скоро и руските туристи ще посетят страната ни още през предстоящия летен туристически сезон“. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова на среща с извънредния и пълномощен посланик на Русия в България Елеонора Митрофанова. Руският дипломат изрази задоволството си от проведената среща и посочи, че за руските туристи е особено важно да получат навременна информация как ще се осъществява туристическата дейност у нас.

Всичко по-важно за Covid-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България

Редактор: Йоан Колев + Екип Новини

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 17 април 2024 г.

На 17 април в „България днес“ ви срещаме с Бледар Алтерзиу – млад човек от българското национално малицнство в Албания, завършил у нас и реализиращ се бе си в общинската администрация на албанския град Елбасан. С него разговаряме за основните..

публикувано на 17.04.24 в 19:00

България днес - 16 април 2024 г.

В "България днес" на 16 април припомняме историческия факт по приемането на Търновската конституция, от който се навършват 145 години. Разказваме за работата на Българското училище за роден език в Будапеща и ролята на унгарската държава в..

публикувано на 16.04.24 в 19:00

България днес – 15 април 2024 г.

От дни начело на България е поредният служебен кабинет, този път с министър-председател Димитър Главчев. Как това ще се отрази на пътя ни към еврозоната и достатъчно ли ще е времето за изпълнение на поетите задачи – отговорите търсим в..

публикувано на 15.04.24 в 19:00