Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 381

Снимка: БТА

България е на челните места сред засегнатите от пандемията държави
България е в първата десетка на най-силно засегнатите страни от Covid-19 като брой на смъртните случаи, сочат данни от наблюдението на пандемията на института „Джонс Хопкинс“. Според броя на жертвите на заразата на 100 хиляди души население, страната ни се нарежда на десето място с 173,51 починали с установен коронавирус. Преди България по този показател са Сан Марино, Чехия, Белгия, Черна гора, Словения, Великобритания, Унгария, Босна и Херцеговина и Италия.

По показателя „летален изход при заразените“ (case fatality) България се нарежда на 14-то място – с 4% смъртност при потвърдените случаи на Covid-19, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

България преговаря за допълнителни 1 млн. ваксини
България участва в обсъждането за разпределението на допълнителните 10 млн. ваксини, договорени от ЕС, и има готовност да получи 1 млн. от тях, съобщи в Ямбол здравният министър Костадин Ангелов. „Допълнителното количество ваксини, които ние ще поръчаме на „Пфайзер“, са 1 500 000. Ще се опитаме доставките, които са за четвъртото тримесечие, да ги изместим за второ тримесечие“, допълни министърът.

Относно производството на ваксини в България, Ангелов уточни, че инициативата е на ЕС за създаването на инкубатор HERA и всяка от държавите-членки може да кандидатства със своите производствени мощности. 

Осигурен е кислород за всички болници в страната
Всички лечебни заведения в страната са обезпечени с кислород, съобщи за БНР зам.-министърът на здравеопазването Слави Пачалов. Наблюдава се повишено потребление, съпоставимо с това по време на втората вълна на коронавирус в България през есента, но засега няма сигнали от болниците някъде да липсва кислород, каза Пачалов. 

Почти 24% от новите проби за Covid-19 са положителни
За последното денонощие в страната са установени 4467 нови случаи на коронавирус при направени 18 808 теста. Най-много са те в София – 1289. Следват Варна – 281, Благоевград – 190, и Русе – 185, сочат данните на Единния информационен портал. Положителни са 23,75 % от пробите.

Активните случаи са 58 671. Излекувани през последните 24 часа са 2260 души. 8689 е броят на пациентите, нуждаещи се от болнично лечение, като 691 от тях се намират в интензивни отделения. Починалите са 169.

Ваксинираните за денонощието са 7465. С тях поставените дози от началото на ваксинационната кампания са 376 370, най-много от които – 3461, са на AstraZeneca. Броят на напълно имунизираните с две дози от ваксината достигна 73 853 души.

Ефектът от настоящия мек локдаун е под въпрос
„Положението е много, много сериозно и не съм убедена, че този мек локдаун ще има нужния ефект“. Това каза пред БНР проф. Ива Христова, зам.-директор на Националния център по заразни и паразитни болести. По думите ѝ през целия период на пандемия страната ни е поддържала по-високи нива на смъртност в сравнение с други държави. 

„Категорично у нас няма други варианти на вируса, британският вече е при над 80% от случаите. Обезпокоително е лесното му разпространение, подмладяването на възрастовата група. Но ситуацията е динамична“.

Всички рецепти – електронни от 1 май
Електронните рецепти все още са по-малко предпочитани от хартиените у нас. От 1 май обаче всички те трябва да станат в електронен формат. Това каза пред БНР Димитър Маринов, главен секретар на Българския фармацевтичен съюз. Той увери, че фармацевтите и софтуерът са готови за обслужване на електронни рецепти. Хартиени, издадени до 30 април, ще се изпълняват в рамките на тяхната валидност, допълни Маринов. Електронните рецепти бяха въведени в България от средата на декември.

Част от разходите при работа от дистанция, могат да се поемат от работодателя
При преминаване към работа от разстояние, работещите имат право да поискат работодателят да им плаща разходите за домашен интернет. Това обясни за БНР националният секретар на КНСБ и експерт по трудово право Величка Микова. При подобна трансформация се променя само мястото на работа, но не и другите условия в трудовия договор, свързани с работното време, заплатата и отпуските. В съответната заповед трябва да бъдат определени условията на труд – работно място, техническото и друг вид оборудване и разходите за неговата поддръжка, заяви още Микова. По думите ѝ, законът е определил, че при работа от разстояние някои от разходите са за сметка на работодателя , но какъв е техният размер трябва да се договори двустранно.

Изборите по време на пандемия обсъдиха президентът и наблюдатели на ОССЕ
България е изправена пред предизвикателството за първи път да проведе избори в епидемична обстановка. Това е подчертал президентът Румен Радев на срещата с представители на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа – ОССЕ, които наблюдават подготовката и провеждането на парламентарните избори на 4 април, предаде БТА.

Обсъдени са условията за гласуване на карантинираните граждани, затрудненията при обработването на резултатите от едновременния вот с машини и с хартиени бюлетини, недопускането на висок процент невалидни бюлетини и въвеждането на видеонаблюдение при преброяването на бюлетините и оформянето на изборните протоколи.

Редактор: Йоан Колев + Екип „Новини“


Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 23 април 2024 г.

В „България днес“ говорим предпразнично за цените у нас. Колко е поскъпнал живота в страната ни, защо 65% от работещите у нас не получават минималната сума от 1454 лева за издръжка на един човек според последните проучвания и колко ще ни струва..

публикувано на 23.04.24 в 19:00

България днес - 22 април 2024 г.

В "България днес" на 22 април говорим за европейската идентичност и българите – припознаваме ли се като част от общото европейско семейство. Връщаме се назад в историята, за разберем повече за чужденците в Хвърковатата чета на Георги Бенковски. Срещаме..

публикувано на 22.04.24 в 19:00

България днес - 19 април 2024 г.

В "България днес" на 19 април говорим за успеха на българката Албена Василева от Чикаго, представяме ви уникалната изложба на автентични български килими, изложена в Париж и правим виртуално пътешествие до Казанлъшката гробница, открита на днешната..

публикувано на 19.04.24 в 19:00