Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 382

Снимка: архив

62,8% от българите смятат, че ваксинирането ще ни върне нормалния начин на живот
На фона на нестихващата пандемия и постоянно нарастващия брой на заразените с коронавирус в България, 40,6% от българите приемат ваксинирането като нещо предстоящо и неизбежно за тях, за да се върнат към нормален живот. Това сочат данните от национално изследване на социологическата агенция "Екзакта Рисърч Груп" , в периода 12-20 март 2021 г. 6,7% посочват, че вече са се ваксинирали, а 15,5% са се записали и очакват манипулацията. 37,2% заявяват твърдо, че няма да се имунизират. 62,8% от интервюираните смятат, че връщането ни към нормален живот, минава през ваксинирането.

24,4% положителни проби, в болница са близо 9000 души
4851 са новите случаи на коронавирус в България за последните 24 часа. Положителни са 24,4% от направените 19 869 теста, показват актуализираните данни на Единния информационен портал към полунощ. Най-много са новите случаи в София – 1352, следвана от Бургас – 496, Варна – 369 и Пловдив – 358 новозаразени. В болница се лекуват 8927 души, което за пореден ден е най-големият брой хоспитализирани от началото на Covid кризата у нас. 729 е броят на пациентите в интензивни отделения. Излекуваните за денонощието са 2571, починалите – 119. Своята първа доза от ваксината, за изминалото денонощие, са получили 12 436 души. Така общият брой поставени ваксини  е 388 805. Напълно имунизирани с две дози от противовирусните препарати са 78 390 души.

Вечерен час за лицата под 18 години в Бургас
Нови по-строги мерки срещу разпространението на коронавируса се въвеждат от днес в област Бургас. Това стана ясно от заповед на директора на здравната инспекция. Причината е завишеният брой на заболели в региона. Носенето на защитни маски става задължително и на открити места, с изключение за децата до 6-годишна възраст. В сила е вечерен час за децата до 18 години, които няма да се допускат на обществени места без придружител от 20 ч. до 6 ч. Преустановяват се и посещенията на пазари и тържища. Изключение има за тези, които са регистрирани да продават само хранителни стоки. Още по темата ТУК.

Българският лекарски съюз с призив за внимание към специалистите, на които се доверяваме онлайн
Във връзка със сигнали за регистрирани немедицински лица в различни платформи, предлагащи онлайн консултации с лекар или записване на часове за преглед, БЛС информира, че единствено посочените в регистъра на съюза медици, извършват легитимни консултации. Медицинските платформи за онлайн консултации не носят отговорност и за данните, публикувани от потребителите или медицинските лица в тях, и нямат задължение да ги обновяват и актуализират, предупреждават от съсловната организация. Още по темата ТУК.

Пулмолозите от доболничната помощ  поискаха добавки като медици на първа линия
Специалисти по белодробни болести, ангажирани в доболничната помощ апелират да бъдат признати като медици на първа линия. Те са категорични, че трудът им е много рисков, тъй като всеки ден преглеждат десетки пациенти с усложнения от коронавируса. Пулмолозите настояват незабавно да бъдат приравнени със своите колеги от болничните заведения и да получават допълнително възнаграждение от 1000 лв., полагащо се на медици на първа линия. "Има група от 50-60 пулмолози в доболничната помощ, които изнесоха на плещите си тези вълни с многото пациенти", посочват от Дружеството по белодробни болести.

52 млн. лева са на разположение на родителите заради затворените градини и училища
Държавата отпусна 52 милиона лева за подпомагане на семейства с деца до 14 години. Помощта е за родители, които са в неплатен отпуск, за да се грижат за децата си след преминаването към онлайн обучение в училищата и затварянето на яслите и детските градини. Това е съобщил премиерът Бойко Борисов на днешното правителствено заседание, цитиран от сайта coronavirus.bg. С отпуснатите днес средства, общата сума по тази мярка достига 73 млн. лв. С предишния трансфер са подпомогнати над 41 000 семейства. Помощта се изплаща пропорционално за дните неплатен отпуск, като размерът за месец е 650 лева за семейства с 1 дете и 975 лв. за семейства с 2 и повече наследници. Според подоходния критерий семейството с едно дете трябва да има доход до 2925 лв., а с две – до 3900 лв.

Допълнителни средства и по програмата „Запази ме”
Правителството отпусна допълнителни над 24 милиона и 600 хиляди лева по мярката „Запази ме“, чрез която се компенсират работещите от затворените заради пандемията икономически сектори. Работодатели, които вече са одобрени по тази мярка и желаят техните служители да продължат да получават компенсации и за периода 22-31 март, не трябва да подават ново заявление. Агенцията по заетостта публикува на сайта си условията за подпомагане.

Пандемията създаде нов модел на работа
Хибриден модел, съчетаващ 2 дни работа от вкъщи и 3 дни в офиса седмично, смята да прилага българският бизнес и занапред. Това са заявили 79% от 250 български компании от 13 различни сектора, участвали в проучване на Leadership Support, цитирано от "24 часа". Изследването, проведено в края на 2020 г., се отнася до организацията на работа в условията на пандемия. При 62% от фирмите служителите са получили по-добър баланс между професионален и личен живот, близо 80% от организациите посочват, че продуктивността им се е повишила, а 46% от анкетираните компании посочват, че са се подобрили IT уменията на служителите им.

България – на последно място по усвояване на средства по програма SURE
България е на последно място по усвояване на  средства от инструмента SURE на ЕС за подкрепа на заетостта в условията на пандемията, съобщиха от КНСБ. Синдикатът се позовава на последните данни на Европейската комисия, според които страната ни е усвоила 500 млн. евро. За сравнение съседна Румъния е усвоила 4 млрд. евро. По линия на SURE, на страните членки при благоприятни условия се предоставя финансова помощ под формата на заеми. Общо раздадените средства до момента са малко над 90 млрд. евро, като България се е възползвала от едва 0,55% от сумата.

От днес карантинираните могат да подават заявления за гласуване
До 17.30 часа на 31 март е срокът, в който хората, поставени под задължителна карантина или задължителна изолация, могат да подават заявления за гласуване в подвижна избирателна кутия. Образец на заявлението е публикуван на сайта на ЦИК*. Подписаните заявления могат да се подадат в съответната община по пощата, чрез факс, онлайн или чрез упълномощено лице. Пълномощното е свободен текст и не се прилагат други документи. Подвижни избирателни секции за карантинирани лица ще се създават при поне 10 налични заявления за съответното населено място или община.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Редактор: Йоан Колев + Екип „Новини“


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес – 4 април 2024 г.

В „България днес“ на 4 април ще ви разкажем за паметника на Кирил и Методий в Малага, първия български паметник в Испания, който ще бъде открит на 5 април, в навечерието на Успението на Св. Методий...

публикувано на 04.04.24 в 19:00

България днес – 3 април 2024 г.

В „България днес“ на 3 април отбелязваме 165 години от първата учебна година в Болградската гимназия „Георги Сава Раковски“. Как се преподават и учат знания във време на война и как България..

публикувано на 03.04.24 в 19:00

България днес - 2 април 2024 г.

В „България днес“ на 2 април отскачаме до Съединените американски щати, където българското училище „Зора“ в Ричмънд, Вирджиния навърши 10 години от създаването си. Разговаряме с неговите основателки София и Ирина Кушлеви. Срещаме ви и с Елена..

публикувано на 02.04.24 в 19:00