Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 385

Снимка: Pixabay

Предстои да усетим ефекта от отварянето на заведенията

Тепърва ще усетим ефекта от отворените на 1 март заведения върху разпространението на коронавирусната зараза, заяви за бТВ д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз. Според него логиката показва, че сегашните противоепидемични мерки трябва да продължат, за да задържим платото, в което се намираме. По думите му е добре, че положителните проби дневно са около 22% и че няма голямо нарастване. Д-р Иван Маджаров каза още, че вирусът се адаптира към нас и именно затова боледуват все по-млади хора. Той коментира и че нито една ваксина не дава 100% защита. “Заболяването обаче протича значително по-леко”, добави лекарят.

До края на годината можем да постигнем колективен имунитет

“Всички данни показаха, че ваксината на “Астра Зенека” срещу коронавируса е напълно безопасна и сравнима с РНК ваксините и не им отстъпва по нищо”, заяви за БНТ акад. Богдан Петрунов. Той е убеден, че до края на годината с напредването на имунизацията у нас ще се постигне колективен имунитет. “Ако достигнем 1,5-2 млн. ваксинирани, ще бъдем в много добро положение и ще видим добро от ваксините”, коментира акад. Богдан Петрунов. Според него ще бъдат постигнати сериозни успехи в лечението на Covid-19 с разработването и внедряването на моноклоналните антитела.

Бойко Борисов прогнозира скорошен край на пандемията

“До месец-два пандемията ще премине.” Тази прогноза направи премиерът Бойко Борисов относно върлуващия повече от година вече коронавирус. Той каза още, че до края на месеца страната ни ще получи 200 хил. ваксини, а през април още 1 милион. 5 хиляди от тях ще бъдат заделени за Република Северна Македония, “за да покажем братското си отношение на дела”.

Расте броят на хоспитализираните с коронавирус

4129 нови случаи на коронавирус са установени през последното денонощие от направените 18 656 тестове, показват данните на Единния информационен портал. 22% от пробите са дали положителен резултат. Най-много новозаразени има в София – 1110, в Пловдив – 342, във Варна – 325 и в Бургас – 269. В болница са настанени 9430 пациенти – от тях 751 в интензивни отделения. Починали са 89 души, а излекуваните са 2979. Активните случаи са 65 181. Вчера са имунизирани 14 627 души и с тях общият им брой става 430 228 – над 6% от населението.

Опашки за свободна ваксинация пред ИСУЛ

Много софиянци се наредиха на опашка в т.нар. зелен коридор пред столичната болница "Царица Йоанна - ИСУЛ" с желанието да се ваксинират срещу коронавирус. Свободна имунизация с препарата на “Астра Зенека” ще има и утре в лечебното заведение. Изчакването за ваксината отнема близо два часа. Преди поставянето на дозата на всеки се извършва преглед и се измерва кръвното налягане и температурата.

И през второто лято с Covid-19 ще разчитаме на българския турист

Предстоящият летен сезон ще бъде непредсказуем, прогнозира пред БНР Георги Рачев, зам.-председател на Българската асоциация на туристическите агенции. По думите му, хотелиерският бизнес отново ще разчита на българския турист. Според бранша има отлив на гръцки и румънски посетители. Допълнително сериозен проблем създава неяснотата около вероятния ваксинационен паспорт за пътуване. Въпреки проблемите, през лятото ще се намери вариант за придвижване, убеден е Георги Рачев. “Хората в Европа спестиха големи средства, тъй като не пътуват, и имат голямо желание за почивка”, коментира той и добави, че започва безмилостна война кой да привлече тези туристи на своя страна.

Имунизацията ще даде рестарт на икономиката ни

Ваксините ще ни помогнат да преминем бързо към икономическото възстановяване от кризата с Covid-19, заяви пред БНР Цветан Кюланов, ръководител на Представителството на Европейската комисия в България. Той подчерта, че през следващите седмици и месеци към страната ни ще се насочат големи количества ваксини, за да започне масовото имунизиране. “От Европейската комисия и представителството й у нас се опитваме да обясним на хората, че ваксините са безопасни и че те са пътят към възстановяването от кризата”, добави Цветан Кюланов. По повод Европейския план за възстановяване той каза, че е важно парите да стигнат доикономиките на държавите още през втората половина на т.г.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Съставил: Диана Цанкова


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 23 април 2024 г.

В „България днес“ говорим предпразнично за цените у нас. Колко е поскъпнал живота в страната ни, защо 65% от работещите у нас не получават минималната сума от 1454 лева за издръжка на един човек според последните проучвания и колко ще ни струва..

публикувано на 23.04.24 в 19:00

България днес - 22 април 2024 г.

В "България днес" на 22 април говорим за европейската идентичност и българите – припознаваме ли се като част от общото европейско семейство. Връщаме се назад в историята, за разберем повече за чужденците в Хвърковатата чета на Георги Бенковски. Срещаме..

публикувано на 22.04.24 в 19:00

България днес - 19 април 2024 г.

В "България днес" на 19 април говорим за успеха на българката Албена Василева от Чикаго, представяме ви уникалната изложба на автентични български килими, изложена в Париж и правим виртуално пътешествие до Казанлъшката гробница, открита на днешната..

публикувано на 19.04.24 в 19:00